Hlavní navigace

U Kláry hrají s hosty čistou hru - vaří dobře a poctivě

25. 4. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Osteria Da Clara v pražských Vršovicích nabízí poctivou toskánskou kuchyni za přijatelné ceny. Restaurace je to neokázalá, a má cenu do ní kvůli dobrému jídlu vážit cestu.

Restaurace: Osteria Da Clara

Lokace: Mexická 7, Praha 10 – Vršovice

Typ: italská restaurace s toskánskou kuchyní

Osteria Da Clara hosta při příchodu překvapí svou jednoduchostí. Je to totiž bílá místnost s barem a několika obrázky na stěnách, v jednom rohu s pohovkou a s hnědými stolky a židlemi rozmístěnými rovnoměrně po malé restauraci. Hudba tu je puštěná jen jako kulisa, přesto, že jsme se usadili u stolu přímo pod reproduktorem, nijak nás nerušila v rozhovoru. V pátek kolem poledne to sice nejdříve vypadalo, že rezervace stolu byla zbytečná, ale postupně se začala restaurace zaplňovat.

Osteria Da Clara 1

Mladé, velmi milé servírce (zdá se, že má svou práci vážně ráda) jsme zřejmě nebyli povědomí, tak se nás zeptala, zda jsme tu poprvé, aby nám vysvětlila systém, který v restauraci funguje. Jídlo je totiž možné vybírat jak ze stálého menu, tak z denní nabídky, která je ručně rozepsaná na dvou tabulích. Kvantitu tu jednoznačně nahrazuje kvalita.

Až se nám dělaly boule za ušima

Vybírali jsme jak z denní nabídky, tak ze stálého menu. Po chvíli rozhodování jsme zvolili čerstvé plněné těstoviny se sýrem pecorino a máslovou omáčkou se šalvějí a hruškou (za 189 korun), těstoviny s italskou klobáskou, sýrem stracchino, mangoldem, rajčatovou omáčkou a parmazánem (za 179 korun). A moučníky – koláč z ricotty (za 89 korun) a vanilkovou zmrzlinu ponořenou v espressu s čokoládou a piniemi (za 95 korun).

Osteria Da Clara 2

Těstoviny nám servírka přinesla na oválných talířích. Servírují tu přiměřeně velké porce a jídlo je jedním slovem výborné. Žluté těstoviny bohatě naplněné sýrem, zalité máslovou omáčkou, na talíři proložené několika stroužky měkké nasládlé hrušky a ještě přizdobené vlašskými ořechy, předčily mé očekávání. Jídlo to není zrovna lehké a později jsem litovala, že jsem si nedala nějaký digestiv. Příště. Podobně si pochutnal i můj doprovod na poctivé porci těstovin uvařených al dente a s klobáskou.

Vyzkoušeno: Co může restaurace podnikatelům nabídnout?

Do Osterie Da Clara stojí za to vypravit se tehdy, pokud se chce hostitel jídlem tak trochu vytáhnout, zároveň ale chce zvolit neokázalý podnik. Protože co se jídla týče, je tato restaurace sázka na jistotu. I pro pracovní oběd je tu relativní klid, ač je restaurace docela malá, stoly stojí od sebe tak, aby měli hosté soukromí. Hudba tu nijak nehalasí, obsluha je milá. Snad jediným minusem může být pro někoho fakt, že ve všední den je v této lokalitě obtížné parkování.

Osteria Da Clara 3

Ke koláči z ricotty jsem si objednala espresso a Osteria Da Clara samozřejmě patří k těm pražským podnikům, kde není třeba vysvětlovat, že espresso není bazén plný obarvené hnědé vody. Dva kousky koláče byly naaranžované na talíři s plátky pomeranče, mátovou snítkou a hutnou smetanovou vanilkovou zmrzlinou. Ve střídmě sladkém koláči se skrývala čokoláda, piniová semínka, jablka a rozinky. Stejnou skvělou vanilkovou zmrzlinu, tak hutnou, že se skutečně hned tak neroztála, nám naservírovali i ve druhém moučníku, tentokrát zalitou kávou a posypanou kromě pinií i čokoládou, evidentně kvalitní a s vysokým obsahem kakaa.

Jak jsem se tak rozhlížela kolem po ostatních stolech, vybrala jsem si jídlo rovnou na příště – mořské plody i ryby vypadaly na okolních talířích velmi lákavě. Plody moře a čerstvé ryby z Itálie jsou totiž místní středeční a páteční specialitou.

Nikdo si na nic nehraje

Osteria Da Clara je restaurace pro ty, kteří už mají dost podniků, které se sice tváří honosně, méně honosnější jídlo už ale servírují. Tady má host pocit, že na něj prostě nikdo nic nehraje – za docela slušné peníze dostane porci skvělého jídla, milou obsluhu a pocit, že je tu vítaný. Domácká atmosféra tu není jen fráze. A restaurace tak vrchovatě naplňuje své motto, že čas strávený u stolu není ztraceným časem. Hodně možná dělá i to, že restaurace je trochu zastrčená v ne příliš frekventované vršovické ulici. Troufám si tvrdit, že sem přijde minimum náhodných hostů, kteří by šli jen tak kolem. Dorazí ti, kteří už tu byli nebo dali na doporučení a neváhají sem za kvalitou vážit cestu. Čtěte více: Ve vršovickém Café Canapé si pochutnáte na kávě a limetovém dortu

skoleni_15_4

Komu dáte ve volbách 2010 svůj hlas?

Osteria Da Clara je nekuřácká, vášnivým kuřákům je vyhrazený jen malý stoleček před restaurací. Otevřená není celý den. Ve všední dny má pauzu mezi 15. a 18. hodinou, v sobotu mezi 15.30 a 18 hodin. Zavírá denně ve 23 hodin, ve všední dny otevírá v 11.30 a v sobotu ve 12. V neděli má zavřeno. Platit lze hotově i platební kartou.

Hodnocení

Osteria Da Clara může v hodnocení business serveru Podnikatel.cz těžko dostat jiný než maximální počet Gurmánských hvězdiček. Její kuchyně má jasný styl, suroviny jsou kvalitní a výsledek, který host dostane na talíři, vynikající. Návštěva této restaurace je, po všech těch v tuzemsku přeplácaných jídelních lístcích a po falešné naleštěnosti, opravdu úlevná. Nejí se tu ve tmě ani v posteli, zkrátka „jen” jednoduše, kvalitně a normálně.

Gurmán - hodnocení 5

Pět hvězdiček – maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).