Hlavní navigace

exPRESS: U řady živností se vyšší výdajové paušály ruší, platit budou jenom letos

9. 10. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Někteří živnostníci, kteří využívají výdajové paušály, se 1. října radovali předčasně. Pokud by si dopodrobna přečetli, co pár dní před tím odklepla sněmovna, zjistili by, že vyšší výdajové paušály se u některých živností vzhledem k úsporném balíčku vrací na svou původní výši.

U řady živností opět klesnou výdajové paušály »

Od nového roku se u některých živností opět sníží výdajový paušál. Může za to tzv. „Janotův balíček“, který prošel tento týden senátem. Řada živnostníků si tak vyšší výdajový paušál příliš neužije, budou ho moci použít pouze pro letošní rok.

V červnu letošního roku přitom poslanci schválila novelu zákona, která výdajové paušály většině živnostníků navyšovala. Řemeslníci se posunuli na 80% hranici, ostatní živnosti pak na 60%. Podnikatelé i odborná veřejnost změnu přivítali, výtku však měli ke způsobu schválení.

Ministr financí Eduard Janota se ale rozhodl pro příští rok výdajový paušál u některých živností opět snížit. Od roku 2010 dojde ke snížení výše paušálu ze 60 % na původních 40 %. Pokles výdajových paušálů se konkrétně dotkne autorů, svobodných povolání (advokátů, lékařů), znalců, tlumočníků, či insolvenčních správců. U řemeslníků či zemědělců zůstane současná výše paušálu nezměněna. Informaci potvrdilo business serveru Podnikatel.cz ministerstvo financí.

exPRESS - Koleje 01
Hospodářská krize

Roste počet konkurzů právnických osob i bankrotů osob fyzických

O 54 procent vzrostl v prvních třech čtvrtletích letošního roku počet konkurzů právnických osob oproti stejnému období loňského roku. Letos bylo v tomto období vyhlášeno 969 konkurzů právnických osob, jak vyplývá z údajů společnosti CCB – Czech Credit Bureau. Návrhů na konkurz právnických osob nebo fyzických osob podnikatelů bylo přitom do září 2009 podáno celkem 3516.

„Janotův balíček“ prošel i senátem

Senát schválil tzv. Janotův balíček, který by měl snížit deficit veřejných rozpočtů na příští rok na hodnotu 163 miliard korun. Původně přitom mohl schodek dosáhnout až 230 miliard korun. Balíček opatření nyní zamíří k prezidentovi.

Evropané mají strach, že se kvůli krizi zhorší bezpečnost při práci

Hospodářská krize může mít vliv na ochranu zdraví a bezpečnost při práci. Obává se toho 6 z 10 Evropanů. Vyplývá to z celoevropského průzkumu, který realizovala Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA).

Výsledky zahraničního obchodu překonaly očekávání ekonomů

Výsledky srpnového zahraničního obchodu předčily očekávání analytiků. Zahraniční obchod totiž skončil v přebytku 10,6 miliard korun, zatímco trh očekával v průměru o více než 3 miliardy korun nižší hodnoty. Na výsledku se velkou měrou podepsal především propad dovozu, který oproti minulému roku klesl o 14,3 %.

exPRESS - Koleje 02
Zákony

Pojem lobbing se může dostat do zákona

V současné době se přepracovává návrh zákona o lobbingu, který poslanci vrátili jeho tvůrcům Bohuslavu Sobotkovi a Jernonýmu Tejcovi kvůli velkému množství připomínek. Zákon má lobbing definovat a vymezit mu pravidla. Přijetí právní úpravy lobbingu doporučuje i Evropská unie. Doposud lobbing neupravuje žádná norma.

Datové schránky zatím aktivovalo jen 10 % povinných uživatelů

Z připravených 300 tisíc povinných datových schránek jich jejich majitelé doposud aktivovali pouze 40 tisíc. Celý systém se přitom naostro spustí již 1. listopadu. Uvedl to na brněnské konferenci Petr Sedláček, generální ředitel České pošty, která má provoz datových schránek na starost.

Hlaváč z BSA: Nepodáváme trestní oznámení na nějaká neviňátka. Jde o flagrantní případy pirátství

Hostem online chatu serveru Podnikatel.cz byl tento týden Jan Hlaváč, mluvčí Business Software Alliance (BSA), která rozjela v Česku kampaň, ve které vyzývá k udání konkurence kvůli nelegálnímu softwaru. Čtenáři měli především výtky k etice této metody a k historii BSA.

Brand24

exPRESS - Koleje 03
Provoz

Elektronické ohlášení živnosti využívají občané stále častěji

Už přes rok mohou občané ohlásit novou či změnit dosavadní živnost pomocí elektronického systému, kterým disponuje každý živnostenský úřad v Česku. Tato novinky získala brzy na oblibě a většina krajů se takto řeší více než 50 % změn nebo ohlášení živnosti.

U bezhotovostních plateb se mění den zaplacení daně 

V souvislosti s novelou zákona o správě daní a poplatků, které vstoupí v účinnost 1. listopadu, se mění také den zaplacení daně finančnímu úřadu. Zatímco v současnosti se za den platby považuje den, kdy částka odešlo z účtu poskytovatele, v budoucnu bude rozhodným dnem den, kdy platba dorazí na účet finančního úřadu.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).