Hlavní navigace

Účtenkovka bude stát daňové poplatníky více než 6 a půl milionu korun měsíčně

23. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Daňoví poplatníci provoz účtenkové loterie tvrdě zaplatí. Jen provoz bude stát více než milion korun měsíčně, 65 milionů ročně bude ve výhrách.

V Účtenkovce se budou rozdávat peněžité i věcné výhry. 

Loterie má především podpořit elektronickou evidenci tržebÚčtenkovka je hra, díky které bude efektů EET dosaženo snadněji a lépe, komentoval její vznik ministr financí Andrej Babiš

Počet výher v Účtenkovce se bude pohybovat od 20 do 30 tisíc měsíčně. Hodnota prvních pěti výher bude v rozmezí od 100 000 do 1 milionu korun, včetně věcné výhry automobilu. Losování probíhat každý měsíc, vždy 15. kalendářní den, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období.

Centrálním místem pro tuto hru bude doména uctenkovka.cz, kterou má již od loňského května zaregistrované ministerstvo financí. O celý chod loterie se pak bude starat společnost Wincor Nixdorf s.r.o., která bude zajišťovat registraci účastníků soutěže, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu. Součástí poskytované služby je i vytvoření a údržba webových stránek a mobilní aplikace pro účastníky účtenkové loterie.

Čtěte také: 65 miliónů korun ročně v účtenkové loterii, kterou Babiš nazval Účtenkovkou

Účtenkovka slibuje vysoké výhry, daňoví poplatníci si je ale sami zaplatí

Jak výplývá ze zveřejněné smlouvy, ministerstvo financí se firmě Wincor Nixdorf zavazuje, že jí bude platit měsíčně 1 032 785 korun bez DPH. K tomu se ministerstvo zavázalo, že bude firmě platit za každou smsku, která bude s provozem Účtenkovy spojena, 0,62 korun a pokud bude převádět peníze na účet výherce, tak za každý takový převod 1,67 korun. Celková hodnota smlouvy pak ministerstvo financí vyčíslilo na 61 967 100 bez DPH, a to vše z kapes daňových poplatníků. 

Suma sumárum, pokud rozpočítáme měsíční náklady na provoz a ještě výši roční výhry, přijde Účtenkovka kapsy daňových poplatníků na zhruba 6 a půl milionů korun měsíčně (v případě, že u provozu nebudeme započítávat DPH). 

Na spuštění celého systému Účtenkovky má firma půl roku, ale do 10 dnů od podpisu smlouvy musí dodavatel ministerstvu sdělit, kdy bude předmět plnění smlouvy, tedy zprovoznění Účtenkovky, reálné.

Že je slovenská účtenková loterie úspěšná? Je to spíš fiasko

Co je zajímavostí, tak ministerstvo po dodavateli požaduje, aby systém zvládl obsluhu nejméně 5 milionů hráčských účtů celkem. V tomto ohledu je ministerstvo až příliš optimistické a je to vidět i z jeho komentářů, které se týkají účtenkové loterie v jiných státech. Podle ministerstva financí funguje účtenková loterie velmi úspěšně například na Slovensku, jenže to není pravda. Z pohledu státního rozpočtu byla slovenská Národná bločková lotéria (NBL) spíše fiaskem. Vypovídá o tom i počáteční zájem o tuto loterii, která začínala s počtem hráčů okolo 150 tisíc.

Brand24

Čtěte také: Inspirace slovenskou účtenkovou loterií? Pravděpodobnost výhry činí 1:7350

Ministerstvo financí však kontruje, že rozhodujícími faktory úspěchu loterie jsou vždy konkrétní parametry, které se v jednotlivých zemích liší.

Řekněte ministerstvu svůj názor. Zapojíte se do Účtenkovky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).