Hlavní navigace

Účtenkovka startuje 1. listopadu, roční provoz bude stát více než 12 milionů Kč

1. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Účtenková loterie bude spuštěna 1. listopadu. Potvrdil to nový ministr financí Ivan Pilný. Účtenkovka by měla snížit počet kontrol v případě EET.

Náklady na provoz Účtenkovky přitom převýší 12 milionů korun ročně. Úspora na straně kontrol by však mohla náklady převýšit.

Alespoň si to myslí ministr financí Ivan Pilný. Ten chce Účtenkovce dát rok hájení. Teprve poté ministerstvo financí celý projekt vyhodnotí. Úspěch podle Pilného bude záviset na tom, jak vláda účtenkovou loterii vykomunikuje směrem k občanům. 

Většina výher bude v hodnotě 100 Kč

V účtenkové loterii se má každý měsíc vyplácet 21 025 výher. Naprostá většina z nich ale bude jen v hodnotě 100 Kč. Konkrétně půjde o 20 tisíc takových výher. V rámci výher se počítá i s 5 hlavními výhrami, přičemž nejvyšší z nich má činit 1 milion korun. Vyplývá to z materiálu, který vládě předložilo ministerstvo financí a který má server Podnikatel.cz k dispozici.

Čtěte více: V Účtenkovce se má měsíčně vyplácet 21 025 výher, 20 tisíc z nich bude 100 Kč

Centrálním místem pro tuto hru bude doména uctenkovka.cz, kterou má již od loňského května zaregistrované ministerstvo financí. O celý chod loterie se pak bude starat společnost Wincor Nixdorf s.r.o., která bude zajišťovat registraci účastníků soutěže, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu. Součástí poskytované služby je i vytvoření a údržba webových stránek a mobilní aplikace pro účastníky účtenkové loterie.

Účtenkovka slibuje vysoké výhry, daňoví poplatníci si je ale sami zaplatí

Jak vyplývá ze zveřejněné smlouvy, ministerstvo financí se firmě Wincor Nixdorf zavazuje, že jí bude platit měsíčně 1 032 785 korun bez DPH. K tomu se ministerstvo zavázalo, že bude firmě platit za každou smsku, která bude s provozem Účtenkovky spojena, 0,62 korun, a pokud bude převádět peníze na účet výherce, tak za každý takový převod 1,67 korun. Celkovou hodnotu smlouvy pak ministerstvo financí vyčíslilo na 61 967 100 Kč bez DPH, a to vše z kapes daňových poplatníků.

Čtěte také: Účtenkovka bude stát daňové poplatníky více než 6 a půl milionu korun měsíčně

Účtenku půjde zaregistrovat přes fotku

Kdo se bude chtít Účtenkovky zúčastnit, nebude muset přepisovat dlouhé kódy, nýbrž bude stačit účtenku jen vyfotit mobilem a následně údaje potvrdit. Dodavatel totiž musí kromě registrační webové stránky zajistit i mobilní aplikaci, která bude disponovat funkcí „vyfotit účtenku“ (kamerou telefonu) a automatickým načtením potřebných údajů k ověření validity účtenky (např. pomocí OCR). 

Aplikaci navíc musí poskytovat zdarma. Hráči po načtení potvrdí správnost načtení účtenky a následně dojde k jejímu odeslání k registraci, nebo je Hráč vyzván k doplnění údajů, pokud je některý z potřebných údajů nečitelný. Alternativou této varianty je čtení OCR z fotografie účtenky přímo v mobilu a poslání jen vybraných údajů z účtenky, upřesňuje se ve smlouvě.

Content First

Účtenku samozřejmě půjde zadat přes mobilní aplikaci i ručně (to platí i pro internetové stránky), což ale vzhledem k délce FIK či BKP nebude úplně snadné. Web by každopádně měl být dle smlouvy maximálně uživatelsky přívětivý. Například by měl „přednabízet“ v minulosti již zadaná DIČ nebo možnost výběru data a času z nabízeného kalendáře apod.

Čtěte více: 5 věcí, které o chystané účtenkové loterii nevíte

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).