Hlavní navigace

Účtenky půjde registrovat do loterie i přes mobilní aplikaci. Jak bude vypadat?

12. 9. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

[FOTOGALERIE] Ministerstvo financí dnes zveřejnilo první obrázky, jak bude vypadat mobilní aplikace Účtenkovky, kde se budou registrovat účtenky.

Funkční je již i web Účtenkovka.cz, kde bude rovněž webový formulář, který bude umožňovat registraci. Aktuálně se na webu nachází informace o loterii, včetně návodů, jak zaregistrovat účtenku, a odpovědí na nejčastější otázky. Plná verze stránek bude spuštěna 1. října.

Čtěte také: Účtenková loterie už má logo, je barevné jak duha a stálo 80 tisíc Kč

Výhry za 65 milionů Kč, celkové náklady až 90 milionů Kč

Na výhrách pak ministerstvo financí ročně rozdělí nejvýše 65 000 000 korun. Celkem se má měsíčně udělit 21 025 výher. V rámci výher se počítá s 5 hlavními výhrami, a to 1. výhra 1 mil. Kč, 2. výhra automobil (v hodnotě přibližně 400 000 Kč), 3. výhra 300 tis. Kč, 4. výhra 200 tis. Kč a 5. výhra 100 tis. Kč. Větší část výher pak bude mít následující podobu: 20 výher po 20 tis. Kč, 1000 výher po 1000 Kč a 20 000 výher po 100 Kč. Losování bude probíhat jednou měsíčně, vždy patnáctý den v měsíci, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Účtenky půjde registrovat do 12. dne následujícího měsíce od vydání. První slosování proběhne 15. listopadu a účtenky půjde tedy registrovat až do 12. listopadu.

Cena zajištění ročního provozu Účtenkovky činí dle ministerstva 12 393 420 korun bez DPH. K tomu je nutné ale započíst DPH, čímž se roční paušální částka zvyšuje na 15 milionů Kč. Ministerstvo navíc bude proplácet každou SMS, co pořadatel v rámci loterie pošle, a to ve výši 0,62 Kč, a také bude platit poplatky související s převodem výher na platební účet v rámci ČR, a to ve výši 1,67 Kč. Ministerstvo navíc bude hradit náklady na P.R. a reklamu, které nejsou předmětem smlouvy. Jen za grafický manuál například zaplatilo 96 800 korun s DPH. Účtenkovka tak i s výhrami pravděpodobně vyjde až na částku okolo 90 milionů korun ročně.

Rozdělování účtenek stále hrozí

Pomocí účtenkové loterie chceme posílit obecný názor, že vydávat a brát si účtenku je zcela normální a samozřejmé. Je to standard, na nějž jsou zvyklí obyvatelé mnoha evropských zemí, a já věřím, že se k nim brzy připojíme, uvedl ministr financí Ivan Pilný. Zákazníky se proto snažíme pozitivně motivovat především atraktivními výhrami a slušnou šancí na jejich získání, doplnil ministr financí.

Zákazníci mohou přihlásit neomezený počet účtenek, přičemž musí dodržovat například i pravidlo, že pokud zákazník obdrží v jeden kalendářní den od obchodníka více účtenek, bude moci do Účtenkovky registrovat pouze jednu z nich, upřesnila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová. Podnikatelé se proto nemusí obávat, že budou zákazníci uměle rozdělovat svůj nákup na více částí, aby zvýšili své šance na výhru, komentovala Schillerová.

Jak už ale dříve upozornil server Podnikatel.cz, tento systém půjde obcházet. Jak totiž vyplývá ze zveřejněných smluv, budou existovat dvě registrace, které se budou odlišovat rozsahem požadovaných dat. Půjde o registraci základní a registraci úplnou. V případě registrace základní pak bude stačit uvést e-mail a i v základní registraci půjde účtenku zařadit do loterie. Jediné omezení prozatím je, že v případě výhry bude potřeba základní registraci změnit na úplnou.

Brand24

Vzhledem k tomu však, že pro základní registraci postačí e-mail, existuje riziko, že si někdo založí na fiktivní e-maily několik základních registrací a do loterie tak bude moct přihlásit v podstatě neomezený počet účtenek od jednoho podnikatele za jediný den. Když na nějaký e-mail vyhraje, teprve tehdy učiní registraci úplnou, včetně svých dalších osobních údajů, které eliminují duplicitní účty.

Čtěte více: 5 věcí, které o chystané účtenkové loterii nevíte

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).