Hlavní navigace

Uděláme vše pro to, aby #EET neprošla, pohrozil Kalousek

24. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Opozice se netají svým negativním postojem vůči chystané elektronické evidenci tržeb. Pohrozila dokonce obstrukcemi. Další jednání se odsouvá na červenec.

Uděláme vše pro to, aby evidence tržeb neprošla, pohrozil Miroslav Kalousek na nedávném projednávání normy, kterou navrhuje ministr financí Andrej Babiš. Opozice je toho názoru, že elektronická evidence tržeb je namířena především na poctivé podnikatele. A celý projekt bude jeden z nejdražších v České republice. Jak informovaly Hospodářské noviny, podle šéfa poslanců TOP 09 za něj stát zaplatí 2,5 miliardy korun.

O odhadech týkajících se nákladů a také přínosu elektronické evidence tržeb jsme na serveru Podnikatel.cz psali již dříve. Přečtěte si článek: Vyčíslení nákladů a přínosů #EET kulhá na obě nohy, stojí na odhadech z odhadů nebo Ano, bude to dražší. Pořízení #EET nebude stát miliony, ale miliardu

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Cílem návrhu je především vytvoření transparentního podnikatelského prostředí, taková byla slova Andreje Babiše, kterými uvedl první čtení zákona o EET na projednávání v minulém týdnu, To však bylo kvůli nepřítomnosti zpravodaje k zákonu Jaroslava Klašky přerušeno. Další termín je navržen na první polovinu července.

Čtěte také: Máme k dispozici zákon o evidenci tržeb (#EET) a už jsme našli problémy

EET jako nástroj pro lepší výběr daní

Elektronická evidence tržeb se v první vlně dotkne 250 tisíc podnikatelů. A to už v první polovině roku 2016. Týkat se bude stravovacích a ubytovacích služeb. V následující vlně přijde na řadu maloobchod a velkoobchod. Řemeslníků se pak EET bude týkat až na základě rizikové analýzy, kterou zpracuje Finanční správa ČR:

Připomínky k chystané elektronické evidenci tržeb mají také podnikatelské asociace. Přicházejí s celou řadou požadavků, jak podnikatelům a živnostníkům její zavedení vykompenzovat. Například žádají snížení DPH pro restaurace na 10 % a přeřazení drobných pohostinství a obchodů do 80% výdajové paušálu.

Brand24

Byli bychom rádi, aby se DPH pro restaurace snížilo na 10 %. U nejmenších obchodníků a provozovatelů výčepů, tedy s plochou do 150 metrů2, kteří využívají výdajové paušály, zase žádáme, aby byli přeřazeni do nejvyššího 80% paušálu, uvedl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Hospodářská komora zase žádá, aby se místo výjimek z EET plošně snížilo DPH a daň z příjmů.

Více čtěte v článku: Přeřaďte kvůli EET malé obchodníky do 80% paušálu či snižte DPH, žádají asociace

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).