Hlavní navigace

Udělejte si test svých podřízených. Prokouřený čas si prý rádi napracují

31. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Kuřákům denně platíte hodinu práce i přesto, že pro vaši firmu nic neudělali. Skutečně vám to nevadí? Co třeba je požádat o větší vstřícnost.

Všechna pracoviště jsou od roku 2001 primárně nekuřácká. Některá absolutně a kouřit se nesmí ani tam, kde pracuje byť jen jediný nekuřák. Zaměstnavatelé sice mohou vyčlenit místnost určenou ke kouření, ale kuřáren ubývá. Zaměstnanci proto kvůli kouření musejí opouštět svoje pracoviště. Budeme-li počítat s minimální dobou potřebnou pro vykouření jedné cigarety 10 minut, samozřejmě je započítán i čas na odchod a příchod z pracoviště, a informacemi Státního zdravotního ústavu, že více než polovina kuřáků kouří 6 až 15 cigaret denně, je jasné, že kuřák může promrhat minimálně hodinu své pracovní doby.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Takhle už tu dnes sekretářky seděly nekolikrát. Skutečně vám to jako zaměstnavateli nevadí? 

Podle průzkumu portálu Práce.cz si proto skoro tři čtvrtiny lidí si myslí, že kuřáci by měli své dýchánky s cigaretou nahrazovat a více než polovina lidí na napracovávání kuřáckých pauz dokonce trvá. Příjemným zjištěním je pak především to, že proti napracovávání kuřáckých přestávek je jen 18 % dotázaných. Znamená to, že k náhradě doby strávené s cigaretou se kloní i někteří kuřáci. Jak je to ve vaší firmě?

Protože ztráta výkonu kuřáků může být v některých případech skutečně velká, hledají firmy možnosti řešení. Existuje několik variant. Tou první je prodloužení pracovní doby, druhou pak plánování kuřáckých přestávek. Úplný zákaz kuřáckých přestávek platí obvykle ve výrobních firmách, kde musí být stále někdo na pracovišti. Tam bývá rozpis přestávek, během nichž se zaměstnanci střídají. Volně si mohou dát cigaretu jen během zákonem stanovených obědových pauz. Naopak volnost při pohybu na pracovišti i v délce kuřáckých pauz si mohou užít kreativní profese nebo manažeři, komentuje Hana Kostovičová, marketingová manažerka Prace.cz.

skoleni_15_4

Dále čtěte: Chystá se plošný zákaz kouření v restauracích a barech. Možná už od roku 2015 a Kouřit před firmou je ostuda a ztráta času. Objevte nový trend

Úplný zákaz kouření v celém objektu zaměstnavatelé vždy zvažují, vyhání to část zaměstnanců mimo objekt. Na druhou stranu pokud už i kuřáka časté přerušování práce obtěžuje, může to vzít jako příležitost ke zbavení zlozvyku. Někde s tím kuřákům zaměstnavatelé dokonce pomáhají.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).