Hlavní navigace

Úpravy zákona o potravinách odmítají i restaurace. Víme proč

 Autor: http://www.isifa.com
Zdeněk Vesecký 3. 5. 2013

Novelu zákona o potravinách odmítají i lidé pracující v pohostinství. Kvalitu surovin si prý ohlídají sami, je potřeba hlavně hygienický dohled.

Novela zákona o potravinách má přinést do této oblasti největší změny za posledních 15 let. Podle Ministerstva zemědělství jde o důležité kroky v boji s nekvalitními potravinami, které se na našem trhu objevují. Zároveň harmonizuje česká a evropská ustanovení převzetím nové terminologie používané v Bruselu. Dále se v důvodové zprávě k novele uvádí, že se kontroly potravin zjednoduší a úprava povede k rychlejšímu předávání výsledků kontrol a případně i k aplikaci nutných opatření. Proč se tedy proti zákonu zvedá tak velká vlna odporu například ze strany provozovatelů restaurací? Nabízíme jejich pohled.

Jde o kvalitu nebo jen mocenský boj?

Nejčastěji kritizovanou součástí novely byla úprava kompetencí dozorových orgánů. Avizovanému sjednocení kontrol se sice podnikatelé nebrání, ale zákon podle nich kontroly neulehčí, naopak restauratéři pocítí mnohem vyšší zatížení. Navíc se zdá, že kontroly budou roztříštěné. K tomuto ale nakonec nedošlo. 

Obě ministerstva, tedy zemědělství a zdravotnictví, se dohodla. Kompetence nad dozorem veřejného stravování zůstane s výjimkou zvěřiny ministerstvu zdravotnictví. Vláda se ale dohodla na záměru sloučení Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy do jedné dozorové instituce, což podle premiéra Petra Nečase zjednoduší proces kontroly kvality potravin. Vláda uložila ministrovi zemědělství Petru Bendlovi, aby připravil novelu zákona, která oba orgány sjednotí.

Veřejné zdraví je z logiky věci i pojmu samotného záležitostí medicínskou, k níž má mnohem blíže než k postupům úřednickým. Další omezení hygienické služby by bylo pro zdraví populace kontraproduktivní, reagoval ministr zdravotnictví Leoš Heger. A jeho kolega Petr Bendl z resortu zemědělství doplňuje: My budeme mít na starosti pouze zvěřinu. Jde o logické uzavření kontrolního řetězce v této oblasti. Kontrolu budou provádět inspektoři s příslušným vzděláním, a zvýší se tím efektivita dozoru, protože nebude nutné složitě předávat kontrolní zjištění mezi dozorovými orgány.

Zpřesnění a úprava kompetencí dozorových orgánů
Nyní Podle novely
Státní veterinární správa Výroba, dovoz, vývoz potravin živočišného původu, prodejní úseky, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb nebo prodeji zvěřiny.  Oblast potravin živočišného původu. 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce Výroba a uvádění do oběhu potravin, které nekontroluje Státní veterinární správa. Oblast potravin rostlinného původu. 
Ministerstvo zemědělství Úřední kontrola při výrobě a uvádění na trh potravin rostlinného a živočišného původu.  Úřední kontrola při výrobě a uvádění na trh potravin rostlinného a živočišného původu, včetně stravovacích služeb otevřeného typu (provozy hostinské činnosti).
Ministerstvo zdravotnictví Úřední kontrola ve stravovacích službách, dozor při ohrožení zdraví lidí, dozor při šíření infekčních nemocí.   Dozor při ohrožení zdraví lidí, při šíření infekčních nemocí (salmonelóza, otrava metanolem apod.) a provozy uzavřeného typu (školní jídelny, stravování zaměstnanců, zdravotnictví apod.).

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu jsou tyto úpravy zbytečné. Stačilo by dodržovat současné zákony. Navrhovaná úprava, která omezovala dohled hygieniků, by přinesla zásadní změnu charakteru dozoru nad kvalitou potravin. Pokud by návrh prošel, nebylo by už možné hovořit o státním zdravotním dozoru, ale pouze o státním dozoru, uvádí hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

Restauratéři si prý kvalitu nakupovaných surovin ohlídají sami. Důležitá je hlavně hygiena. 

Ministerstvo zdravotnictví argumentovalo tím, že naše hygienické stanice pracují jako jedna z nejlepších v celé Evropě. Trvalo proto na tom, aby dohled nad zdravotní nezávadností potravin, zdravotní způsobilostí personálu a kontrolou prostředí, v němž se pokrmy připravují, měli lidé se zdravotnickým vzděláním. Navíc právě hygiena velmi dobře pracovala při nedávné metanolové aféře. Tím, kdo zklamal, byly orgány spadající pod Ministerstvo zemědělství, které trh s alkoholem nedostatečně kontrolovaly. A s tímto souhlasí i restauratéři. Pro nás navrhované změny znamenaly administrativní a byrokratickou zátěž. Kontroloři by se u nás střídali a každý by chtěl dohlížet na něco jiného. Všech 35 000 stravovacích zařízení by muselo vynaložit sílu a energii k tomu, aby s těmito novými nařízeními srovnalo krok. Přitom změna není nutná a vedla by jen ke zmatkům, odpovídá Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

V restauračních provozech navíc nejde jen o potraviny jako takové, ale o celý soubor činností, které mohou kvalitu stravování a potažmo i zdraví konzumentů ohrozit v podstatně větší míře, než je samotná manipulace s potravinami. Proto je role orgánů spadající pod resort zdravotnictví nezastupitelná.

Mezi školní jídelnou a hotelem nemá být rozdíl

Zkušení lidé z oboru gastronomie také nechápali navrhované dělení na uzavřené a otevřené provozy stravování. Z jejich pohledu je totiž zcela jedno, zda se pokrmy připravují ve školní vývařovně nebo v kuchyni mezinárodního hotelu. Hygienické předpisy by měly být pro všechny stejné.

Podle restauratérů je mnohem důležitější dohlédnout právě na hygienu, než na kvalitu surovin. Tu si provozovatelé stravovacích provozů hlídají sami. Provozovatelé restaurací si musí umět udržet zákazníky. Ten, kdo jídlo šidí, tak většinou zkrachuje. Nikdo z restauratérů si nedovolí nakupovat méně kvalitní suroviny jen proto, že jsou o 10 korun levnější. Je třeba být konkurenceschopný a obstát na trhu. A to bez dobrého jídla a surovin není možné, uvádí Václav Stárek.

Kontroly by se proto podle Asociace hotelů a restaurací měly více zaměřit na dodavatele potravin, než na samotné gastro provozy. A to zejména na ty, kteří se prezentují nabídkou lokálních produktů. Restauratéři začínají mít obavy, že ne všechno, co je jim nabízeno jako lokální produkce, je skutečně produkcí lokální.

Novela zákona o potravinách prošla v podobě, která je pro restauratéry přijatelná, ale ti přesto upozorňují, že podnikání v pohostinství je stále těžší. Lidé váhají, zda se do tohoto oboru vrhnout nebo raději ne. Je na státu, jak nastaví podmínky, aby se v tomto oboru ještě podnikat vůbec dalo. A původně předložená novela je důkazem, že místo, aby se pravidla zjednodušovala, tak se vše ještě více komplikuje, komentuje Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Našli jste v článku chybu?

4. 5. 2013 2:40

Divák (neregistrovaný)

To co pan Stárek předvedl v pořadu Máte slovo, kdy to místy vypadalo, že je mluvčím zaplivaných putik páté cenové nebo tabákové společnosti, to bylo nejen lidsky nízké a pro asociaci nedůstojné, ale hlavně to bylo, což by mohlo hádám pana Stárka asi zajímat nejvíce, i obchodně hloupé (pokud tedy není placen bokem od tabačníků).

Tím opatřením se sleduje, aby kouření nebylo součástí socializace teenagerů a tím se omezoval vznik nových kuřáků. Chápu, že pro majitele tabákových stánků to může být p…

3. 5. 2013 19:04

Izak (neregistrovaný)

Mhh .. ze si pry nedovoli restaurace dodavat smejdy potraviny, jen proto, ze jsou o 10kc levnejsi ;-))
Vysmech roku, je to cur*k, vzdyt restaurace bezne davaji krmnou ryzi v luxusni restauraci, kde chteji za rissoto 400kc vam daji indickou ryzi misto italske, na to eidam smichany s mozna parmezanem, psise peppermitem nebo ja se to jmenuje a o nejakem zle. vyvaru, cibulce a masle si to muze nechat jen zdat.
Ja uz toho mam tak akorat plne zuby, chodim v Praze jist jen do SAPA, tam se totiz najim k…

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Měšec.cz: Jak vymáhat výživné zadarmo?

Jak vymáhat výživné zadarmo?

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

Rovnátka, která nejsou vidět

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

DigiZone.cz: Sat novinky: paket Polsat a Sci-Fi Universal HD

Sat novinky: paket Polsat a Sci-Fi Universal HD

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Měšec.cz: Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Říká amoleta - a myslí palačinka

Říká amoleta - a myslí palačinka