Hlavní navigace

Úřad práce poskytuje příspěvky zaměstnavatelům i po zvýšení minimální mzdy

19. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.SXC.hu
Zaměstnavatelé zřizující společensky účelná pracovní místa si mohou požádat o příspěvky Úřadu práce i po navýšení minimální mzdy. Jedná se o kompenzaci nákladů.

I po navýšení minimální mzdy na 8500 korun poskytuje Úřad práce zaměstnavatelům příspěvky na vytváření společensky účelných pracovních míst nebo na veřejně prospěšné práce. Po navýšení minimální mzdy o 500 korun totiž mohlo dojít k mírnému nárůstu výdajů u zaměstnavatelů, kteří minimální mzdu lidem na uvedených pozicích vyplácejí. V průměru dostávají zaměstnanci na podporovaných pozicích zhruba 11 000 korun měsíčně. Částka, kterou poskytuje Úřad práce, je jen příspěvkem na mzdu a není tedy určena k pokrytí celé mzdy.

Úřad práce je samozřejmě připraven v individuálních případech jednat se zaměstnavatelem o uzavření dodatku na případné zvýšení příspěvku, pokud by pro něj výdaje navíc znamenaly zásadní problémy, říká Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR. Uzavření takového dodatku ke smlouvě je ale možné od určitého data, nikdy zpětně.

Ilustrační obrázek
Autor: www.SXC.hu

Ilustrační obrázek.

Veřejně prospěšné práce

Podstatou veřejně prospěšných prací je finanční a lidské zajištění ze strany Úřadu práce, a to až na jeden rok. Jako příklad je možné uvést odstraňování škod po živelných katastrofách, úpravách a opravách veřejného majetku, údržbě veřejných budov a komunikací nebo zajištění dalších činností, na které obce nemají vlastní personální kapacitu. Novinkou by pak měla být pomoc firmám se státní účastí, ve kterých by mohlo výhledově najít novou práci až několik tisíc lidí. V současné době pokračuje příprava návrhu, který by to umožnil.

Společensky účelná pracovní místa

Brand24

Finanční podpora od Úřadu práce je určena i na takzvaná společensky účelná místa. Hlásit se o ni mohou firmy, obce i kraje. Zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou taková místa vytvořit, mohou dostávat příspěvek na mzdu jednoho zaměstnance až do výše 15 000 korun po dobu jednoho roku. Podmínkou je, že firma musí prokázat bezdlužnost a musí se jednat o obtížně umístitelného uchazeče na trhu práce.

Vždy se vychází z aktuální situace. Podmínky mohou být zmírněny poté, co například z jakýchkoli příčin rychle vzroste nezaměstnanost v daném regionu. Úřad práce může zaměstnavateli poskytnout příspěvky také na nákup vybavení souvisejícího s nově vznikajícím pracovním místem. A v případě obsazování těchto míst může také financovat a zajistit rekvalifikační kurzy pro umisťované uchazeče o zaměstnání.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).