Hlavní navigace

Úředníci nestíhají správní řízení u #EET, vyhodnotili zatím jen 4 % případů

4. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože v rámci EET už bylo vydáno přes tisíc pokut, další tisíce případů se stále řeší ve správním řízení, a některé již i přes půl roku.

Podle finanční správy je důvodem to, že jde o novou agendu a úředníci si teprve vymezují určitá pravidla a zásady, dle kterých mají postupovat.

Správních řízení zatím bylo dokončeno jen několik procent

Elektronická evidence tržeb (EET) byla spuštěna před 8 měsíci a za tu dobu úřady provedly 45 790 kontrol, přičemž v 6339 případech zjistily pochybení. Finanční správa doposud ale rozdala „jen“ 919 pokut, a to v celkové částce 7 237 800 korun. Ve správním řízení pak úřady doposud vydaly 114 rozhodnutí o pokutě v celkové výši 1 769 000 korun, dalších 3126 správních řízení ale ještě probíhá a úředníci v nich stále nerozhodli. Celkově tak finanční správa zatím ukončila pouze necelá 4 % případů, které ve správním řízení v souvislosti s EET řeší.

Čtěte více: Kontroly u #EET dále přitvrzují. Známe nejvyšší „flastr“, který úřady udělily

skoleni_15_4

Že se správní řízení vlečou, potvrzují i podnikatelé, se kterými byla zahájena již na počátku letošního roku. Jak například serveru Podnikatel.cz řekl Martin Leskovjan z Paralelní Polis, která evidenci zcela odmítá, úředníci je zatím o ničem od kontroly nezpravili a ani nechtěli žádné doplnění. Kontrola přitom v podniku proběhla již v lednu. Správní řízení neskončilo ani u Romana Čarka, který v Praze provozuje kavárnu Café Kafíčko a rovněž EET nemá. Kavárnu totiž provozuje spolek a podle Čarka se jej tak EET týkat nemá. U Čarka je ale řízení o něco dále a finanční správa alespoň již ukončila sběr důkazů. Během kontrol Finanční správa zjistila, že neevidujeme tržby. Nedávno proti nám ukončili sběr důkazů a nyní máme lhůtu na to, abychom se s materiálem seznámili. Správní řízení tedy ještě není uzavřeno, uvedl serveru Echo24.cz Roman Čarek.

Podle Petry Petlachové, mluvčí Generálního finančního ředitelství, může za nízký počet vydaných rozhodnutí především fakt, že jde o novou agendu a úředníci se s ní teprve seznamují. Dočasný zvýšený počet neukončených správních řízení je daný tím, že se pro úředníky, kteří rozhodují o pokutách za porušení EET, jedná o novou agendu, která se na úřadech teprve rozbíhá. Při rozhodování zejména prvních případů si musí úředníci vymezit určitá pravidla, zásady, správní uvážení pro rozhodování a to vše zabere více času, než když se jedná o rozhodovací činnost dle již nastavených pravidel z minulosti, uvedla pro Echo24 Petra Petlachová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).