Hlavní navigace

Jak ušetřit provozní náklady změnou dodavatele elektřiny a plynu

 Autor: 518993
Změna dodavatele energie se vyplácí a firemní zákazníci k ní přistupují stále častěji. Tento rok už přešlo na jiného dodavatele elektřiny 45 000 podnikatelů, zatímco během celého loňského roku to bylo 48 000.
3. 8. 2011

Sdílet

Jak si vybrat tu správnou společnost, se kterou změna i odběr během roku proběhnou bez problémů?

  1. Najděte fakturu a smlouvu

    Zjistěte, jakou smlouvu máte se stávajícím dodavatelem. V případě doby určité budete muset změnu načasovat dle dat ve smlouvě. Dále najděte vyúčtování, na kterém nejsnáze naleznete veškeré údaje pro zjištění nabídek od konkurenčních dodavatelů energií (spotřebu, distribuční sazbu atd.).
  2. Porovnejte si náklady u jednotlivých dodavatelů

    Je několik způsobů, jak si jednotlivé nabídky porovnat. Nabídky plynu i elektřiny si můžete porovnat na nejvýznamnějším portálu v oblasti srovnání dodavatelů energií Srovnejenergi­e.cz, kde je porovnání nezávislé a komplexní. Nabízí i individuální poradenství při výběru a změně dodavatele, které je výhodné zvláště pro více odběrných míst nebo pro velké spotřeby. Nicméně i v případě jednoho odběrného místa přináší využití poradce značnou časovou úsporu. Zdlouhavější způsob je pak projít stránky všech dodavatelů a využít jejich kalkulaček nebo ceníků.

    Navštíví-li Vás obchodní zástupce některé z firem, zjistěte si, jaké jsou podmínky jeho nabídky, a porovnejte si je s nabídkou jiných společností.
  3. Zjistěte si více informací o vybraných dodavatelích a tarifech

    Je dobré určit si priority a podle nich hledat nového dodavatele; pokud např. chcete řešit veškeré záležitosti s dodavatelem osobně, hledejte společnosti se sítí poboček. Pokud Vám vyhovuje individuální přístup, vyberte si menší společnost. Věříte-li spíše velké společnosti, zjistěte si, jaký má vybraná firma počet zákazníků, objem dodávek nebo vlastnickou strukturu.



    U tarifů zkoumejte, zda jsou na dobu určitou nebo neurčitou. Pokud garantují nějakou cenu, co konkrétně nabízejí? Budou levnější než hlavní dodavatel? O kolik? Na jak dlouho? Za jakých podmínek?

    Pokud se rozhodnete využít služeb poradce, pak je potřeba sdělit mu Vaše preference. Poradce pak podle toho vyloučí některé dodavatele a vhodné doporučí.
  4. Kontaktujte specializovaný internetový portál nebo přímo dodavatele

    Změnu můžete provést přes nejvýznamnější portál v oblasti srovnání dodavatelů energií Srovnejenergi­e.cz, kde jste si dodavatele srovnali nebo jste využili i bezplatného poradenství se změnou dodavatele. Specialisté portálu Srovnejenergie.cz Vám dokumenty potřebné pro převod připraví a pošlou ke kontrole a podpisu.
  5. Podepište smlouvu a změna začne probíhat

    Po vyplnění a podpisu dokumentů začne změna probíhat. Vybraná společnost již za Vás podá výpověď současnému dodavateli. Výpovědní lhůta běží od prvního dne následujícího měsíce a trvá ve většině případů 3 měsíce.


    Před datem změny, tedy než začnete odebírat elektřinu či plyn od nové společnosti, dostanete většinou zpět podepsanou smlouvu se závazným datem začátku dodávek, uvítací dopis či informace a rozpis zálohových plateb.


    Změna dodavatele pro firmu tedy není, stejně jako v případě domácností, vůbec složitá. Celý proces si můžete usnadnit, pokud využijete služeb specializovaných portálů, např. Srovnejenergi­e.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).