Už dost, došla nám trpělivost! Restauratéři bojují za své podnikání

EET, zákaz kouření, omezení hazardu a další nařízení a zákazy na hlavy provozovatelů hospod a restaurací. Začali se bránit.

Provozovatelům a majitelům hospod a restaurací dochází trpělivost s nesmyslnými pravidly, zákazy, nařízeními a dalšími regulacemi, které komplikují a v horším případě ohrožují jejich podnikání. Jak také informoval sesterský server Vitalia.cz, přichází proto s iniciativou, prostřednictvím které se chtějí bránit.

Mohlo by vás zaujmout: O evidenci tržeb aneb Jak se podvádí v restauratérství

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Už dost, došla nám trpělivost! Restauratéři bojují za své podniky.

Iniciativa Zachraň svou hospodou poslouží jako cesta k jednání se zákonodárci, za kterými se iniciátoři chystají v září do sněmovny. Cílem jednání bude vysvětlit nesmyslnost některých nařízení a také jejich spuštění ve velmi krátkém období. Obávají se také, že nařízení nejvíc dopadnou na ty, kteří je budou poctivě dodržovat.

Povinnost poskytovat hostům restaurací seznam alergenů je platná od začátku ledna. Od nového roku by měla být zavedena elektronická evidence tržeb a s novým rokem přijde i protikuřácký zákon, jehož návrh vláda schválila v červnu.

Čtěte také: Bude Andrej vědět, kolik jste prodali piv? Co všechno bude na účtence uvedeno?

Na webu Zachraň svou hospodu iniciátoři zmiňují další nařízení a zákazy, které jim dělají vrásky na čele. Například omezení či úplný zákaz hazardu, poplatky za sportovní přenosy nebo povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo.

Už dříve jsme psali: Vaříte v hospodě z vajec či dalších alergenů? Čtěte, jak o tom musíte informovat

Pohostinství patří k nejrizikovějším oborům podnikání v ČR (spolu s obchodem, dopravou a stavebnictvím). Realitou je, že každoročně hrozí každé třetí existující firmě v tomto odvětví krach! Regulace, nařízení a nesmyslná pravidla a zákazy nám naše podnikání ještě více ztěžují, uvádí iniciátoři na webových stránkách www.zachran-svou-hospodu.cz.

Součástí webu Zachraň svou hospodu jsou také příspěvky v diskuzích, ve kterých samotní restauratéři a hospodští sdělují své názory a dosavadní zkušenosti.

Provozoval jsem restauraci již v letech 1991 – 1994, vím z vlastní zkušenosti, jak je to těžké, obzvlášť na venkově. Ta spousta regulací a omezení zákonitě musí zlikvidovat celou řadu hospod, restaurací a barů. Prostě to neutáhnou. Ponechte na majiteli podniku, jak svou provozovnu vede a neberte mu jeho práva. On totiž platí zaměstnance, energie, vodné a stočné, odvody, daně, úklid, odvoz odpadu, opravy a rekonstrukce, OSU i toaletní papír, kterým se u něj utřete. Majitel je ten zodpovědný, aby hosté u něj byli spokojení, zaměstnanci měli práci a on jediný umí rozhodnout, jakým způsobem a vzhledem k místním reáliím svůj podnik vést. (Petr Thaisz)

Čtěte také: Zákaz kouření v hospodách půjde obejít jen stěží, upozorňují právníci

V pohostinství a gastronomii podnikám 15 let a takové omezování podnikání, jako je nyní, jsem ještě nezažila.Velkým trendem se stalo odsuzování hazardu, pití alkoholu a kouření. Ať se každý rozhodne sám, jestli bude hrát automaty, kouřit nebo pít alkohol, ale ať nikdo nikomu nenařizuje, co má dělat. Omezování v dnešní době je tak velké, že ničí malé podnikatele. Pan Babiš upřednostňuje pouze velké firmy a hlavně ty svoje. Malé podnikání likviduje, proto si myslím, že by se měl vrátit odkud přišel, tedy na Slovensko. (Věra Plocková )

4 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 4. 11. 2015 7:46

Poradna – pokud si nevíte rady

Další poradny Nové téma

Školení: Jak na firemní Facebook prakticky

  •  
    Jak efektivně propojit Facebook s webem.
  • Jak vše měřit a vyhodnocovat.
  • Jak řešit krizové situace.

Detailní informace o školení Facebooku »

Sledujte Podnikatel.cz

Facebook Twitter Google+