Hlavní navigace

Už se zase nevejdeme. Sklady, místo, logistika. Co s tím?

25. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Jsou to přesně 2 měsíce, co jsme si pronajali kanceláře v patře nad naším skladem, zdvojnásobili velikost skladu a už teď máme pocit, že se zase nevejdeme.

Samozřejmě je to vždy lepší starost než ta, že máme dost místa a nikdo si nic nekupuje, ale fungovat s pocitem, že v týdnu přivezou 30 krabic zboží a nevíme, kam je vlastně nacpeme, také není úplně v pořádku. A tak jsme teď ve stádiu řešení, jak to bude dál.

Ekonomický systém

V horizontu 14 dnů budeme mít hotový náš nový e-shop na míru, na kterém už delší dobu pracujeme a který bude plný různých vylepšení a vychytávek. V rámci tohoto zásadního přechodu jsme také řešili přechod na nový ekonomický a informační systém.

Aspekty rozhodování byly:

  • vyhovění našim požadavkům
  • cena
  • zkušenost lidí ve firmě
  • zkušenost našeho účetního oddělení

Do finále se nám dostaly dva systémy, které jsou samozřejmě diametrálně odlišné, a nechtěl bych je v žádném případě srovnávat. Nakonec jsme vybrali řešení, které již dlouhodobě používá naše účetní. 

Rovnou jsme opět po roce pořídili lepší (a dvakrát dražší) hostingový server a teď už probíhají finální přípravy na tuhle velkou změnu v naší firmě. Že to bude provázet spousta nadávek, vychytávání chyb a dalších problémů, s tím tak nějak počítáme. Ale to k našemu podnikání prostě asi patří.

Sklad

Náš sklad zatím sídlí v centru města Plzně. Když pominu vyšší náklady na tyto prostory nebo to, že se u nás těžko pracuje s paletovými zásilkami, to, že když nám vezou krabice a balící materiál, tak řidič přepravní společnosti odmítá holkám pomoci s vykládkou, a prostě jim ten obří balík postaví před dveře do skladu (už je to prý za dveřmi do dvora) a další složitosti, které nám toto způsobuje, tak to má naopak i své výhody:

  • kanceláře máme v jednom domě, čili jsme celá firma více v kontaktu
  • na schůzky atd. je centrum města lepší
  • jsme na centrum města zvyklí a dobře kolem vaří
  • jsme v kontaktu s naším obchodem ve stejném domě (osobní odběry tak vyřizujeme do pár minut)

Každopádně už teď víme, že stěhování skladů velkých e-shopů na okraje měst mají svá opodstatnění. A tak se už rozhlížíme po hale na okraji Plzně, kde bychom mohli udělat ráj módních kousků našich značek. A hlavně mohli pružněji, přehledněji, kvalitněji a rychleji fungovat.

 

skoleni_15_4

Logistika

Po mém minulém článku o přepravních společnostech a jejich službách jsem obdržel několik dalších pozvánek od přepravních společností na schůzku, kde mě chtějí přesvědčit, že právě ony jsou ty, kdo naše zásilky zákazníkovi doručí nejrychleji, nejefektivněji a budou se u toho nejvíce usmívat.

Stejně se zde ale držíme názoru, že přepravní společnosti mají služby velmi podobné, a je to jen o koncovém řidiči, který stojí na chvostu celé té škály procesů, které po každé objednávce zákazníka proběhnou. A jakmile to řidič svou neochotou a svým chováním pokazí, tak je vše ostatní úplně k ničemu.

A jaké větve padají pod nohy vám při růstu vaší firmy? Napište mi Váš názor pod článek. Rád odpovím. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).