Hlavní navigace

V 50 ještě nepatříme do šrotu. Zkušenosti jsou k nezaplacení

4. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 518993
V České republice a Evropské unii obecně se stále ještě nedaří prosazovat na pracovním trhu lidem, kteří překročili padesátku. Pomoci jim má nový projekt.

V Evropě stále vládne trend, který v případě propouštění káže zbavit se starších pracovníků. Jakmile člověk překročí padesátku, stává se pro zaměstnavatele z nepochopitelných důvodů přítěží a je označován za méně produktivního pracovníka. A to i v případech, kdy to zdaleka není pravda. Průměrná zaměstnanost věkové skupiny 55 až 64 let je v Evropské unii 45 %, u žen pak pouhých 34 %. Naopak v Japonsku nebo USA činí tento průměr více než 60 %. Někteří zaměstnavatelé se zbavují starších pracovníků zcela neuváženě. Jsou to totiž lidé, kteří mají zkušenosti a potřebný nadhled.

Postavení osob nad padesát let na trhu práce zdaleka není úměrné tomu, co mohou nabídnout. Napravit se to snaží řada našich projektů s podporou Evropského sociálního fondu, připomíná František Koníček, ministr práce a sociálních věcí v demisi. Jedním z takových je projekt Využijme zkušeností v Plzeňském kraji. V českých podmínkách musel ještě snížit věkovou hranici a věnuje se lidem od 45 let. Už klienti, kterým ještě není ani 50 let, uvádějí jako důvod, proč ztratili práci, především takzvanou nadbytečnost. Jako důvod, proč nemohou práci najít, uvádějí věk, říká Vladimír Nový z Krajské pobočky Úřadu práce v Plzni. Jen malé procento těchto lidí odešlo ze zaměstnání na základě svého rozhodnutí, například kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu.

Dále čtěte: Rok a déle bez práce? Zřejmě si ještě dlouho neškrtnete

Brand24

Cílem projektu je pomoci lidem, kteří mají chuť pracovat, ale na trhu práce se obtížněji prosazují, vrátit se do pracovního procesu. Všichni už za sebou mají například školení komunikačních dovedností a počítačový blok. V těchto dvou oblastech totiž starší ročníky zaostávají velice často. Mají sice zkušenosti, ale nedokážou je vhodně prezentovat a upozornit tak na své kvality. Počítačová gramotnost je pak základem už téměř každé profese. Bez základních znalostí se dnes neobejde ani skladník. Účastníci kurzu také mohou zvolit jednu ze 17 nabídek rekvalifikačních kurzů. Výběr profesní rekvalifikace konzultují se svými individuálními poradci tak, aby co nejlépe vyhovoval jejich vzdělání, pracovním zkušenostem a osobnostnímu potenciálu v návaznosti na rozšíření pracovní odbornosti, kterou budou moci uplatnit na současném trhu práce.

Projekt Využijme zkušeností je hrazen Evropským sociálním fondem a nabízí pro klientům přímo podporu, která sníží náklady spjaté s účastí v projektu na minimum. Lidé proto mohou mít proplacené jízdné i stravné a další související náklady. Sami musí investovat jen svůj čas a snahu. Do projektu zatím vstoupilo 328 klientů, z nichž 75 už je zpátky v zaměstnání. Uplatnění našli jako řidiči vysokozdvižných vozíků, zaměstnanci sociálních služeb, strážní nebo floristky. Projekt potrvá až do poloviny příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).