Hlavní navigace

V Česku oproti loňsku klesá nezaměstnanost a přibývá podnikatelů

5. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ze statistik a průzkumů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že počet lidí, kteří pracují, přesáhne poprvé hranici pěti milionů. Během prvního čtvrtletí v letošním roce jich bylo v průměru 4,96 milionů, což je v meziročním srovnání o  93 400 více. Od ledna do března tedy klesla nezaměstnanost na 4,7 procenta oproti loňskému roku, kdy byla na hodnotě 6 procent.

Zaměstnanost od posledního čtvrtletí roku 2006 meziročně stoupá v průměru o půldruhého procentního bodu, což je opravdu vysoký ukazatel. Takových zemí je v Evropě málo, řekl pro Hospodářské noviny hlavní ekonom banky Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Podle žebříčku nezaměstnanosti Evropské unie letos připadne České republice se 4,7 procenty pravděpodobně paté místo. Oproti roku 2004 by jsme si polepšili o deset míst.

Z průzkumu také vychází další zajímavé číslo pro podnikatele. Počet lidí, kteří se pustili v prvním čtvrtletí letošního roku do podnikání, vzrostl o deset tisíc. Celkový počet pracujícíh, kteří v podnikání našli živnost, je nyní téměř 750 tisíc.

Naše země také zaměstnává  300 000 regis­trovaných cizinců. Počet cizinců, kteří v ČR pracují načerno, se odhaduje na 60 tisíc. Předpokládá se, že příliv dalších cizích pracujících bude přibývat. Z údajů, které poskytl za měsíc březen Eurostat, vychází, že razantně také klesá nezaměstnanost u našich sousedů v Polsku a na Slovensku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).