Hlavní navigace

V Česku řádí falešný exekutor. Představuje se rusky znějícím jménem

14. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Exekutorská komora ČR vydala varování před falešným exekutorem. Vybírá od poškozených peníze prostřednictvím složenek.

Jako “exekuční inspektor” se v Česku představuje další falešný exekutor. Jak upozornila Exekutorská komora ČR, podvodník používá různých jmen. Dlužníkům zasílá informaci o tom, že je osobně navštíví a současně jim doručuje složenky. Na jeho podvodné jednání již EK ČR podala trestní oznámení.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ověřte si jména exekutorů na stránkách Exekutorské komory.

Na Exekutorskou komoru se obrátilo několik lidí, kteří se cítí poškozeni jednáním „exekučního inspektora“, upozorňuje mluvčí EK ČR Petra Báčová. Z výzev, které tato osoba zasílá dlužníkům, vyplývá, že mění jména. Nejčastěji se však představuje jako Sergei Stanislav Petrov či Sergei Stanislav. Tohoto podvodu se přitom dopouští napříč celou republikou.

Jeho běžnou praktikou pak je, že ve výzvách oznamuje, že společnost Beck Czech s.r.o. postoupila svoji pohledávku za dlužníkem „exekuční kanceláři“, která zahájí „důsledné exekuční řízení a výrazně zvýší“ celkové zadlužení.

Jak upzornila Petra Báčová, výzva vykazuje mnoho formálních vad. Chybí jakékoli sídlo kanceláře, rozhodnutí soudu, z něhož by vyplývala věřitelova pohledávka, spisová značka či podpis soudního exekutora. Na listině je uvedeno fiktivní vyčíslení dluhu, včetně pravděpodobně neexistujících soudních a exekučních nákladů, u kterých vymahač vyžaduje neprodlené zaplacení, upřesnila Báčová.

Ta zároveň doplnila, že falešný exekutor připojuje i pohrůžku, že pokud dlužník nezaplatí, navštíví ho doma či v zaměstnání inspektor, který zjistí rozsah dlužníkova majetku, jenž může být v případné exekuci zabaven. Bohužel, ne všem dlužníkům je jasné, že se jedná o klamné sdělení a že není možné, aby vymahač jakkoliv postihoval jejich majetek či vstupoval bez vyzvání k nim do bytu.

Daně x

Tímto jednáním se zástupce „Exekuční kanceláře“ snaží vzbudit dojem, že je vůči adresátovi vedena skutečná exekuce. Sergei Stanislav Petrov či Sergei Stanislav Truksa používá označení a postupy, které mají signalizovat, že jde o jednání úřední osoby, jež má kompetenci provádět exekuci. Zmíněný „inspektor“ však není soudním exekutorem ani jeho zaměstnancem.

Co praví zákon? 

Exekutorem může být jmenován občan České republiky, který

a) má plnou způsobilost k právním úkonům,
b) získal úplné vysokoškolské vzdělání na právnické fakultě vysoké školy se sídlem v České republice,
c) je bezúhonný,
d) vykonal alespoň tříletou exekutorskou praxi, a
e) složil exekutorskou zkoušku.

Kompletní seznam soudních exekutorů je k dispozici na webových stránkách Exekutorské komory ČR www.ekcr.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).