Hlavní navigace

V Česku se vyrábí méně masa než vloni

25. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V Česku v prvním čtvrtletí klesla výroba vepřového, hovězího i drůbežího. Produkce masa se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,5 procenta na 152.238 tun, uvedl Český statistický úřad.

Naopak nákup mléka se proti předchozímu roku zvýšil, a to o dvě procenta na 600,2 milionu litrů. U mléka pokračovalo zvyšování cen z druhé poloviny loňského roku. Průměrná cena zemědělských výrobců mléka se meziročně zvedla o 28,9 procenta. Je to patrně důsledek celosvětově zvýšené poptávky po mléčných výrobcích, která se přelila na český trh.

Ceny zemědělských výrobců v živočišné výrobě se v prvním čtvrtletí meziročně snížily u jatečných býků o 4,2 procenta a krav o 1,6 procenta. Zvedly se naopak u jatečných jalovic o 2,6 procenta a telat o 0,8 procenta. Pokračoval trend poklesu cen jatečných prasat, který byl zaznamenán v průběhu celého loňského roku. Jejich ceny meziročně sestoupily o tři procenta. U drůbeže proti předchozímu roku vzrostly o 21,5 procenta.

Zahraniční obchod s masem vykázal podle předběžných výsledků v období od počátku loňského prosince do konce letošního února pasivní obchodní bilanci, Česká republika tak více masa dovezla, než exportovala. U hovězího byl schodek 2069 tun, u vepřového 29.922 tun a u drůbežího 9954 tun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).