Hlavní navigace

V brněnské kavárně můžete zpomalit a cestovat časem

11. 4. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Když se napíše, že byl v kavárně pomalejší personál, vypadá to jako minus. V případě brněnské kavárny Savoy je to plus. Freneticky pobíhající číšník by totiž do této kavárny ani trochu nepasoval.

V dubnu se v rubrice Gurmán business serveru Podnikatel.cz budeme věnovat restauracím a kavárnám, které jsou něčím hodně zvláštní. Brněnská kavárna Savoy (a Brno je kavárenské město) je na první pohled tradiční a zdá se, že na podniky, kde se jí ve tmě nebo přímo v posteli, zdaleka nemá. Ve skutečnosti má Savoy atmosféru, díky níž se host s trochou fantazie lehce přenese do meziválečného Brna. A ještě k tomu tu jistá pomalost, v dnešní době shonu a spěchu docela netradičně, znamená spíše plus.

Kavárna: Savoy Coffee
Lokace: Jakubské náměstí 1, Brno
Typ: městská kavárna nabízející také saláty či plněné bagety
Savoy Brno fasáda

V padesátých letech dvacátého století se dočkala noblesní prvorepubliková kavárna Savoy v centru Brna definitivní zkázy a přestavby na prodejnu s textilem. Novodobá kavárna, která se částečně drží původní podoby, je otevřená od roku 2008. Původní Savoy byl na dnešní kavárenské poměry obrovský – vešla se do něj prý až tisícovka hostů, stolky ale byly namačkané natěsno. Dnes návštěvníka hned od vchodu upoutá velmi vzdušný dvoupatrový prostor. Upomíná na to, že kavárna je místo veřejné, kam se jde host také trochu předvést a nejen introvertně vypít svoji obvyklou kávu.

Savoy Brno interiér

Interiér nabízí kombinaci kamene a dřeva. U kulatých stolků s kamennou deskou se sedí na červeně polstrovaných thonetkách nebo pohovkách. Horní galerii podpírá kovový ponýtovaný sloup, který je umístěný ve středu přízemí, a interiéru ve funkcionalistickém duchu dodává zajímavou industriální notu. Do ulice vedou vysoká francouzská posuvná okna, která se dají v létě otevřít na chodník, jenž slouží jako zahrádka (okna mimochodem při rekonstrukci kritizovali památkáři, protože se nedrží materiálu a způsobu otevírání původních oken). Díky kombinaci bílé, hnědé a červené barvy působí kavárna i přes větší prostory útulně. Jen bodová světla ve stropě se sem moc nehodí.

Při příchodu jsem chtěla zamířit do nekuřácké části, ale nekuřácký je tu jen kout o dvou nebo třech stolcích. Jinak je přízemní část kavárny kuřácká. Horní galerie byla při mé dopolední všednodenní návštěvě zavřená. Díky vzdušnosti kavárny se ale kouř docela ztratil, ačkoliv se po mé pravici usadili kuřáci cigaret a po mé levici kuřáci dýmky. Pro kuřáky dýmky je kavárna příhodná stejně jako pro pracovní schůzku nebo večerní posezení (bývají tu také pravidelné hudební programy) lidí všech věkových kategorií. Je fajn, že v kavárně běžně hraje dobová hudba. Čtěte více: Bílé rukavičky pro pocit luxusu

Chvála pomalosti

Personál kavárny byl při mé návštěvě profesionální. Pohyboval se tak nějak vláčně a bez spěchu, což ale této kavárně sluší. Neznamená to, že jsem musela na svoji objednávku čekat příliš dlouho, spíš to, že klid kavárny nenarušovalo hektické pobíhání číšníka. Ze Savoye to dělá místo, kde by host klidně vydržel posedávat několik hodin, popíjet kávu a číst noviny. Prostě místo jako dělané pro kavárenské typy, co nelitují žádného času prosezeného v kavárně.

Vyzkoušeno: Co může kavárna podnikatelům nabídnout?

Kavárna Savoy je dobrým zázemím pro pracovní schůzky libovolné délky. Nabízí ale také pronájem salonků. Disponuje free WiFi hotspotem, přijímá platební karty a je otevřená od pondělí do čtvrtka od osmi hodin ráno do desíti hodin večer, v pátek od osmi do třiadvaceti, v sobotu od deseti do třiadvaceti a v neděli od deseti do osmi hodin večer. Ve všední den se tu tedy lze scházet i na pracovní snídani.

Savoy Brno jídlo

Protože jsem přišla po desáté hodině dopoledne, kdy už se přestávají servírovat snídaně, vybírala jsem z běžného jídelního lístku. Vybrala jsem si malou bagetu plněnou dle přání hosta – objednala jsem si ji s hermelínem, olivami a okurkou (malá bageta stála 18 korun a 250 gramů náplně 16 korun). Číšník se zeptal, zda ji chci zapéct nebo ne. Zapečenou bagetu mi pak přinesl na talíři s ubrouskem, příborem a klasickou čerstvou oblohou (salát, rajče, okurka). Mrzelo mě však, že po desáté ještě neměli čerstvé sladké pečivo, třeba bábovku inzerovanou již ve snídaňovém menu, a to „jako od babičky”. Číšník mi nabídl jen marlenku, medovník, který se po domácích kavárnách rozšířil jako mor. A samozřejmě v proskleném chladícím boxu se skvěly barevné ovocné dorty. Navíc v kavárně inzerovali také třeba čerstvé jahody se šlehačkou za baťovských 39 korun. Čtěte více: Tichá brněnská kavárna, kde dýchat není snadné

Jediné, co bych v takové kavárně čekala o něco lepší, je káva. Rozhodla jsem se pro Wiener Melange (za 49 korun) avizující kávu s mlékem a šlehačkou podávanou ve skle. Pokud ve skleněném hrnku vůbec mléko bylo, tak jen skutečně kapka, převažovala šlehačka. Což o to, káva mě spíš trochu zklamala na chuť. Nicméně mi kávu naservírovali na tácku se sklenkou mírně perlivé vody, cukrem a malou sušenkou.

Content First

Jakou kávu si v kavárně či restauraci nejčastěji objednáváte?

Za zdůraznění stojí i všude panující naprostá čistota. A to včetně sociálního zařízení.

Hodnocení

Webové stránky kavárny, které Savoy považují za zázemí pro všechny sentimentální kavárenské patrioty, opravdu nelžou. A tak přesto, že jsem si na kávě nepochutnala stoprocentně, uděluji brněnské kavárně Savoy pět Gurmánských hvězdiček. Zdejší atmosféra mě totiž vážně dostala.

Gurmán - hodnocení 5

Pět hvězdiček – maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).