Hlavní navigace

Čím v létě překvapit obchodního partnera? Nabídněte mu frappé

 Autor: 329515
Jana Bohutínská 12. 6. 2009

V létě zpestří nápojové lístky kaváren a restaurací různé varianty ledových káv. Ta nejznámější, řecké frappé, přitom vděčí za své objevení náhodě.

Pohled z okna tomu sice zatím nenasvědčuje, kvapem se ale blíží letní sezona. Ta vylepší také nabídku káv na nápojových lístcích nejedné kavárny nebo restaurace. Přibude minimálně káva frappé, nebo různé varianty ledových káv se zmrzlinou i bez, a ledového cappuccina, případně ochuceného speciálními sirupy. Čtěte více: Co je vlastně káva?

Řecké mixování

Pro přípravu ledových káv je potřeba správné vybavení. Pro přípravu ledu na ledovou kávu je podle Jiřího Jandáka, vedoucího Università del caffè della Repubblica Ceca, a baristy Tomáše Komberce mixér s tyčkou (tzv. řecký nebo také šejkr mixér) mnohem lepší než mixér nožový. Tyčové mixéry se prodávají nejen pro profesionály a profi použití v kavárnách nebo restauracích, ale existují také jednoduché (a často levnější) mixéry pro domácí použití – s těmi si při troše šikovnosti a cviku může ledovou kávu připravit každý. Na nabírání ledu je zase dobré mít připravenou lopatku. Podobně jako se espresso podává v nahřátých šálcích, podává se ledová káva v nachlazených vysokých sklenicích. Čtěte více: Vše o kávovarech

Mixér nemá v názvu slunné Řecko náhodou, řecké frappé je totiž jedním z nejznámějších ledových káv. Anglickojazyčná Wikipedie klade počátky přípravy řeckého frappé do roku 1957 na Mezinárodní veletrh v Soluni. Dimitris Vakondios si tu chtěl udělat kávu, ale neměl horkou vodu, proto zalil instatní kávu studenou vodou a umíchal ji v šejkru. Frappé se pak rychle stalo doslova národním řeckým nápojem. Čtěte více: Legendy kolem kávy

Řecké frappé se připravuje v různých variantách sladkosti – bez cukru (řecky skétos), medium (métrios) se dvěma čajovými lžičkami cukru a sladké (glykós) se čtyřmi čajovými lžičkami cukru. Doplnit ho lze likérem (například kahluou – jemným kávovým likérem) nebo se připravuje z čokoládového mléka. Popíjí se brčkem z vysokých sklenic. Podobně jako je možné připravit v ledové variantě cappuccino, lze připravit také espresso freddo, ledové espresso. Čtěte více: Jak na dokonalé espresso

Anketa

V kavárně si nejčastěji objednávám:

Na přípravu cappuccina fredda (či frappuccina), které je jakousi odnoží řeckého frappé, se na rozdíl od horkého cappuccina hodí nízkotučné mléko, ze kterého se za studena snadněji vyšlehá pěna než z mléka tučného. Do ledového cappuccina je možné opět přidat různě ochucené sirupy – například mandlový (amareto), pistáciový, karamelový, kokosový, jahodový a jiné. Čtěte více: Káva je věda

Vanilková zmrzlina ponořená v horkém espressu

Ingredience: espresso (30 ml), 2 kopečky vanilkové zmrzliny (případně čokoládové zmrzliny), 30 ml šlehačky.

Příprava: Do sklenice vložte dva kopečky vanilkové zmrzliny. Přidejte espresso. Přidejte šlehačku. Ozdobte čokoládovými lupínky.

Zdroj: www.unicaffe.cz

Kává po několika hodinách

I v ledových kávách lze najít pro Evropana raritní postupy jejich přípravy a exotické přístroje na ledovou kávu. K těm patří například japonský překapávač na ledovou kávu – studená voda s ledem tu přes sítko s namletou kávou překapává do spodní karafy nebo skleněné konvičky. Celý tento proces trvá podle množství vody v kávovaru přibližně 8 hodin. Ideální nastavení je podle výrobce 35 – 40 kapek vody za minutu, informuje Jaroslav Tuček na blogu La Bohéme Café, dovozce a pražírny kávy. K chuti takto po japonsku připravené ledové kávy pak dodává: Acidita je skoro úplně potlačena, ale naproti tomu káva získává neuvěřitelně silné tělo.

Espresso na prvním místě

Ani při přípravě ledových kávových nápojů ovšem nelze zapomínat, že základem pro jejich úspěšnou přípravu je až na výjimky výborné espresso. Umění přípravy espressa tedy míchání ledových kávových nápojů předchází (i když pro přípravu řeckého frappé se využívá káva instantní). Čtěte více: Kávový speciál: Pravé espresso je jen jedno

Illy 6

Foto Università del caffè della Repubblica Ceca

Co je pravé espresso?

Espresso:

  • nepřesahuje 30 ml kávy v šálku,
  • doba louhování musí být 25 – 30 sekund,
  • a to při teplotě 90 °C
  • a tlaku 9 atmosfér.

Čtěte více: Co je espresso?

Našli jste v článku chybu?

14. 6. 2009 8:32

občan (neregistrovaný)
no a kafe je co????
nějaký nadrcený bobule, zalitý vobyčejnou vodou!
za ty samý dvě eura!!!
ostatně biftek je jen chcíplá kráva . . . . .


13. 6. 2009 11:19

Jarmila (neregistrovaný)
Frappé je zářný příklad, jak prodat leštěný prd. Hodne vychlazené odtučněné mléko se ochutí kávou a vysoce našlehá. To vše za nějakých koncových 2,- E, přičemž suroviny stojí tak 0.1 E, práce 0,2 E. Hlavní je to prodat v horkém létě mnoha lidem. Děkuju, viděla jsem (právě v Řecku) a nechtěla jsem a nechci jako zářný příklad odrbávání zákazníka.
Hlavně z toho udělejte módu!!
Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Vitalia.cz: Z tohoto konopí dělají léčivé masti

Z tohoto konopí dělají léčivé masti

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

120na80.cz: Jak oddálit Alzheimera?

Jak oddálit Alzheimera?

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Vitalia.cz: I církev dnes vyrábí potraviny

I církev dnes vyrábí potraviny

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

Vitalia.cz: Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Paštiky plné masa ho zatím neuživí

120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

Rovnátka, která nejsou vidět

Lupa.cz: Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Vitalia.cz: Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

Podnikatel.cz: Informovat o EET musí i e-shopy, nebo zaplatí

Informovat o EET musí i e-shopy, nebo zaplatí

Lupa.cz: Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?