Hlavní navigace
Už zbývá jen pro podání daňového přiznání. Vyřešte je s našimi chytrými formuláři a tipy na slevy.

V Opeře vaří podle hesla "jednou jsi dole, jednou nahoře"

Autor: 244086
Jana Bohutínská

S Gurmánem jsme se opět podívali do Olomouce a po Café ´87 a Vile Primavesi jsme vyzkoušeli tradiční kavárnu a restauraci Opera. Poprvé obstála, podruhé zklamala.

Kavárna a restaurace: Opera
Lokace: Horní náměstí 21, Olomouc
Typ: italská kuchyně

Mezi kavárnami a restauracemi je na olomouckém Horním náměstí opravdu z čeho vybírat. Opera je městská kavárna (jejíž historie sahá až do první poloviny 19. století), cukrárna a italská restaurace v jednom sídlící přímo vedle Moravského divadla. Na webu inzeruje vynikající kávu, italskou zmrzlinu, cukrářské speciality a výbornou kuchyni. Při dvou návštěvách v době večeře jsem otestovala první a poslední položku. Zatímco káva frappé by dostala docela dobré vysvědčení, test místní kuchyně dopadl hodně rozporuplně. Čtěte více: Svět espressa

Opera zahrádka

První návštěva probíhala za slunečného počasí, tak jsem se usadila na velké zahrádce a mohla tak alespoň pozorovat rušný život na náměstí. Servírka si mě všimla docela rychle, objednala jsem si spaghetti aglio, olio e peperoncino, tedy špagety s česnekem, olejem a feferonkou (za 89 korun). K pití grepový frash. Servírka mě ale hned upozornila, že frash není (v nápojovém lístku je však čerstvých šťáv řada), spokojila jsem se tedy s džusem (za 36 korun).

Opera pasta

Na pohled vypadaly špagety pěkně a nezklamala mě ani jejich chuť. Ostré byly tak akorát, česneku v nich bylo dostatečně (snad bych si přála ještě o fous víc orestovaný, ale to je detail), olej byl dobrý a těstoviny byly uvařené pěkně al dente. Zvlášť v mističce mi k pastě naservírovali parmezán a na talířku s příborem nechyběla lžíce. Odcházela jsem spokojená.

Příliš po česku

Opera

Při druhé návštěvě, v zimě a dešti, jsem se uchýlila do nitra celkem velkého rohového podniku. Vybrala jsem si cannelloní s ricottou a špenátem. Servírka mě upozornila, že je v těstovinách také masové ragů. Na to jsem chuť neměla, změnila jsem tedy objednávku na další osvědčenou italskou klasiku, risotto s pravými hřiby, smetanou a sýrem (za 129 korun). A z nápojů jsem sáhla po kávě frappé (za 45 korun) a jahodovém džusu (za 29 korun). Čtěte více: Lahůdkové Cafe ´87 není jen pro milovníky retra

Vyzkoušeno: Co může restaurace podnikatelům nabídnout?

Kavárnu, restauraci a cukrárnu Opera je možné doporučit pro brzké ranní schůzky, a to vzhledem k časné otevírací době (od osmi hodin). Nebála bych se sem někoho pozvat na kávu, jídlo už je trochu sázka do loterie. Výhodou je možnost sedět na velké zahrádce s výhledem na velkou část Horního náměstí.

Opera interiér

Nastala fáze čekání. Jahodový džus už jsem měla vypitý, frappé skoro také – a na tom jsem si pochutnávala. Pětatřicetiminutové čekání na rizoto ovšem, jak se ukázalo, nestálo za to ani náhodou. Po urgenci a poté, co jsem už uvažovala o zrušení objednávky, mi na stole přistál talíř s po houbách hnědým rizotem, na jehož vrchu se roztékal eidam a trůnila petrželka s rajským a červenou paprikou. Opravdu mě nenapadlo zeptat se, jakého druhu je sýr v popisu jídla v menu. Vzhledem k typu restaurace jsem prostě předpokládala, že to bude parmezán. Pod roztopeným eidamem (který mi ze všeho nejvíc připomněl rizoto ve školní jídelně v 80. letech) bylo rizoto, kterému ze všeho nejvíc dominovala chuť pepře. Některé kousky hub byly nahořklé a celkově pokrm nevzbuzoval velkou důvěru. Vrcholem bylo, když jsem na okrajích talíře objevila dva tři otisky prstů, které rozhodně nebyly moje. Nevím, jestli jsem měla napodruhé smůlu na slabší partu v kuchyni, ale tohle rizoto hodnocení Opery dost pohoršilo. Čtěte více: Vila Primavesi je secesní klenot se skvělou moderní kuchyní

Při dlouhém čekání jsem alespoň sledovala, co se děje kolem. Denní nabídka na stole přidává restauraci jedno plus: je možné z ní ve všední den vybírat nejen oběd, ale také snídani – restaurace totiž otevírá už v osm hodin (a to i v sobotu, v neděli až v deset; zavírá v neděli v osm večer, jinak ve 22 hodin). Interiér kavárny není nijak překvapivý, dominuje mu hnědá, sušené květiny, vitrínky s vystaveným zbožím typu kávové šálky. Pak se přes restauraci prošel číšník, který od baru nesl prázdné nápojové kartony a velký modrý pytel s odpadky. To věru není moc dobře vyřešené, když se na odnos odpadků musejí dívat večeřící hosté…

Možná je to trochu nespravedlivé, ale rizoto mě nadobro odradilo od plánu pokračovat zákuskem. Pro tentokrát ho tedy do hodnocení nemohu zahrnout.

Tip Content early

Hodnocení

Ačkoliv při první návštěvě vypadala Opera slibně, při druhé si reputaci hodně pokazila – čekáním, rizotem a nakonec i těmi odpadky transportovanými přes lokál. Proto jí uděluji dvě Gurmánské hvězdičky business serveru Podnikatel.cz.

Gurmán - hodnocení 2

Dvě hvězdičky – vyjadřují, že v restauraci/ka­várně hodnotitelé zaznamenali více pochybení respektive nedostatků, a to většinou alespoň ve dvou sledovaných oblastech (objednávka, obsluha, interiér, služby).

Našli jste v článku chybu?