Hlavní navigace

V Ostravě zaplatíte za čerstvost, ne za tuctové zboží

 Autor: 244086
Jana Bohutínská

Gurmán vyrazil do Ostravy. Restaurace Koras sice leží kousek od centra, ne však na zvlášť pěkném místě. Najíst se tu ale můžete exkluzivně za relativně dobré ceny. Hlavně je zjevné, že si host připlatí jen za kvalitu, nikoliv za běžné zboží.

Restaurace: Koras Restaurant

Lokace: Soukenická 9, Ostrava

Typ: Mezinárodní kuchyně

Zvenku vypadá restaurace více než nenápadně a navíc se nachází v ne moc pěkné části Ostravy – kousek od Bauhausu, za hotelem Polský dům. Ještě ke všemu je před restaurací staveniště (k bagru, na který jsem mohla mít výhled z okna, jsem si raději sedla zády). Uvnitř se ale ukázalo, že i přesto se milovníkovi dobrého jídla vyplatí najít si sem cestu. Prvořadost čerstvých surovin a důraz kladený na jejich kvalitu totiž, jak jsem vyzkoušela, nejsou jen proklamace, ale realita.

Sladkokyselá objednávka

  1. Jako polévku jsem k opožděnému obědu, repektive časné večeři, zvolila houbový smetanový krém (69 Kč),
  2. poté jsem vyzkoušela ledový salát s kozím sýrem (179 Kč)
  3. a jídlo zakončila sladkou tečkou v podobě čerstvých jahod s vanilkovým mascarpone s letitým balsamikem (89 Kč);
  4. zapíjela jsem neperlivou Aquillou (30 Kč) a cappuccinem (40 Kč).

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Při pohledu na ceny je zjevné, že dražší je jen to, kde se výše pohybují právě i ceny kvalitních surovin. Běžné nápoje jako je voda nebo cappuccino nabízí restaurace za běžné ceny. Také polévka či zákusek z čerstvých jahod jsou v porovnání s jejich chutí a kvalitou za více než slušnou cenu. Dobrý kozí sýr patří mezi dražší suroviny, proto také není divu, že se promítne do ceny jídla. I s couvertem 25 korun jsem za poměrně luxusní večeři utratila 432 korun, což není v porovnání s restauracemi podobné úrovně nijak přemrštěná cena.

Hříbkově hnědý, voňavý a na chuť skutečně houbový smetanový krém mě přenesl do lesa, „když rostou”. Nejvíc mě ale nadchl čerstvý, křupavý ledový salát s balsamikem, zelenými olivami s peckou a žlutými cherry rajčaty s bílým toustíkem a kozím sýrem lehce „líznutým” grilem. Kuchař si dal práci i s aranžmá na talíři. Zatímco k salátu a sýru ocet balsamiko dokonale pasuje, s jahodami a vanilkovým mascarpone tvoří docela extravagantní kombinaci – do příjemně sladkého základu sekne důraznou kyselostí.

Ocet balsamiko
je podle encyklopedie Všechno o jídle vyzrálý tmavě hnědý ocet vyrobený ze šťávy z vinných hroznů. Ta kvasí v dřevěných sudech od 4 do 40 i více let. Vzniká hustý ocet s výraznou chutí a koncentrovanou vůní. Encyklopedie doporučuje ocet kromě zeleniny také právě s čerstvými jahodami.

Dříve se na použití octa nedbalo, ovšem dnes jsou okyselující esence součástí kulinářské cti, tvrdí zas Bible šéfkuchaře.

Jediné, co bych v restauraci očekávala chuťově povedenější, bylo cappuccino.

Obsluha

Kultivovaná pánská obsluha byla všímavá, nikoliv vtíravá. Číšník se mne ujal hned po vstupu do restaurace a uvedl mne ke stolu. Po mé objednávce vyměnil příbory a odnesl nepotřebné, přičemž na ně sahal pouze rukou v bílé rukavici. Zákusek v podobě čerstvých jahod jsem si nechala doporučit a číšník nezaváhal. V restauraci byla příjemná atmosféra, i když v pozdním odpoledni respektive v podvečer rozhodně nepraskala ve švech.

Interiér restaurace

V interiéru vsadili majitelé na jednoduchost a přírodní materiály i barvy. Jednoduchého stylu se v restauraci drží i při prostírání stolů. Stěny zdobí obrazy a černobílé fotografie. Interiér není nijak okázalý a hodí se k restauraci, která sází na kvalitu. Toalety odpovídají vysoké úrovni restaurace.

Služby

Koras Restaurant má otevřeno od pondělí do soboty od 10.30 hodin do 23 hodin. V neděli jen od 11.30 do 21 hodin. Kromě hotovosti v ní lze platit běžnými platebními kartami a dokonce i stravenkami. Nabízí také denní menu nebo naopak speciální večerní degustační menu. Lze si v ní telefonicky rezervovat stůl nebo uspořádat rodinnou oslavu či firemní akci. V sezóně může host posedět na zahrádce. A využít velké nabídky místní vinotéky. Restaurace má i vlastní parkoviště.

Gurmán – Koras Restaurant
Gurmán Koras interiér 01
Gurmán Koras polévka 03
Gurmán Koras salát 05
Gurmán Koras jahody 07

Hodnocení Gurmána

S večeří v Koras Restaurantu jsem byla nadmíru spokojená. Při odchodu jsem dokonce dostala růži. Nevím, jestli takto odměňují každou ženu, která v restauraci pojí, nebo jsem byla personálu podezřelá svým focením a tentokrát osamělým hodováním. Přesto mě jídlem, péčí a nakonec i květinou v restauraci přesvědčili, že si zaslouží pět Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5

Anketa

Jakou preferujete kuchyni?

Našli jste v článku chybu?
Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

DigiZone.cz: R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství

R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství

Podnikatel.cz: Hospody a EET? Mají technické problémy

Hospody a EET? Mají technické problémy

120na80.cz: Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Měšec.cz: Komu musí od ledna zvýšit mzdu?

Komu musí od ledna zvýšit mzdu?

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Vitalia.cz: Láska na vozíku: Přitažliví jsme pro tzv. pečovatelky

Láska na vozíku: Přitažliví jsme pro tzv. pečovatelky

Vitalia.cz: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Měšec.cz: Stavební spoření: alternativa i pro seniory

Stavební spoření: alternativa i pro seniory

Root.cz: Certifikáty zadarmo jsou horší než za peníze?

Certifikáty zadarmo jsou horší než za peníze?

Vitalia.cz: Perníčky: na uležení i hned měkké

Perníčky: na uležení i hned měkké

Root.cz: Telegram spustil anonymní blog Telegraph

Telegram spustil anonymní blog Telegraph

Podnikatel.cz: Dva doklady netřeba, dejte to na účtenku k EET

Dva doklady netřeba, dejte to na účtenku k EET

Vitalia.cz: Nestlé vyvinulo nový typ „netloustnoucího“ cukru

Nestlé vyvinulo nový typ „netloustnoucího“ cukru

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá