Hlavní navigace

Vajíčka, naháči a socialisté chodící do kostela

10. 6. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Jedny volby za námi a druhé před námi. Volební kampaně plynule přechází do druhé fáze a občané se tak mohou těšit, s čím politici vyrukují nyní. Třeba se přestanou svlékat, zakáží chov slepic či obviní ze spiknutí celý vesmír.

Volby do Evropského parlamentu máme za sebou. Předcházela jim ostrá kampaň, ve které politici využívali k očernění protivníků sebemenší maličkosti a ve které volební program již ztratil zcela význam. Vše načaly spory u lidovců, od kterých se pro socialistické tendence odpojil exministr financí Miroslav Kalousek. Křesťanští demokraté na dobře načasovaném sjezdu ale zvolili nové vedení a také díky této levné mediální prezentaci v eurovolbách uspěli.

Vajíčková problematika sociálních demokratů se zase z recesního hodu několika vajíčky zvrhla v nesmyslnou vajíčkovou kanonádu, kterou však začalo několik paranoiků zcestně přirovnávat k chování nacistů v třicátých letech. Celá kampaň pak „vyvrcholila“ nahými fotkami Mirka Topolánka, za jejichž zveřejněním spatřoval bývalý český premiér absurdně spiknutí evropské levice proti jeho osobě. A volič, který se chtěl dozvědět, co pro něj v Evropském parlamentu čeští zástupci mohou udělat a vůbec udělají, musel zaplakat. Volební účast tak touto optikou možná až předčila úroveň volebních kampaní. Čtěte více: Pracovali čeští europoslanci, či se pouze pět let „flákali“?

Lidovci míří do leva

Rozpory u lidovců trvaly již delší dobu a o neshodách mezi jejich předchozím předsedou Jiřím Čunkem a exministrem financí Miroslavem Kalousek věděli občané řadu měsíců. Pravicový pragmatismus Kalouska se jen těžko mohl snést s rádobysociálními návrhy Svobody, Hovorky a spol. Kalousek označil své spolustraníky za socialisty, kteří jen na rozdíl od členů ČSSD chodí více do kostela. Stranická schizofrenie nakonec dopadla tím nejlepším způsobem pro oba tábory.

Kalouskův odchod z KDU-ČSL znamenal jasné lidovecké posunutí do středolevé části politického spektra. Lidovci tento obrat svými posledními legislativními plány typu prodloužení deregulace nájemného či omezení údajného lichvářství potvrzují. Že křesťanští demokraté zaměnili pojem sociální na socialistické, už jen málokoho překvapí. Na druhou stranu jim posun od podpory těm „co chtějí, ale nemohou“, k podpoře těch „co mohou, ale nechtějí“ přinesl volební úspěch a dá se očekávat, že jim pomůže i v následujících parlamentních volbách. Čtěte více: Lidovcům a zeleným už nejde o vládu, ale o vlastní přežití.

Hody, hody, doprovody

Posun lidovců doleva musí však s nelibostí pozorovat Jiří Paroubek, který se díky svému chování a vystupování stává trnem v oku i mnoha levicovým voličům. KDU – ČSL totiž může sociálním demokratům sebrat právě tu část voličů, kterým se již arogance a populismus politiků typu Davida Ratha zajídají. A že těchto občanů není zrovna málo, ukázal jarní předvolební čas. Nejde tak ani o vajíčkovou kanonádu, která skutečně překročila svou masivností přípustné hranice, jako spíše o sdružení se velkého počtu lidí na sociální síti Facebook.

Přes 50 000 občanů náležících do skupiny Vejce pro Paroubka v každém městě neznamená vajíčkovou revoluci, nýbrž však už solidně velký nesouhlas s tak často zmiňovaným papaláštvím Jiřího Paroubka. Přirovnání ministra vnitra Martina Peciny k chování nacistů během Hitlerovy cesty k moci, jen ukazuje nepochopení pocitů mnoha občanů a historickou neznalost. Sociálnědemokra­tické obvinění ODS z pořádání vajíčkových útoků pak žel jen smutně zapadá do předvolební skládačky. Čtěte také: Kateřina Brožová do parlamentu? A proč ne třeba Hurvínek?

Je Jan Fischer dobrým premiérem?

Pryč s nahotou

Jenže celé situaci nepomohla ani nakonec vítězná ODS. Zveřejnění svých nahých fotek by jistě nepotěšilo nikoho, nicméně označovat jejich otištění bulvárním španělským plátkem za spiknutí levice skutečně zavání zatemněním mysli. Fotky nahé Jiřiny Bohdalové zveřejněné jedním českým bulvárem také neznamenají spiknutí jejích hereckých konkurentek, ale jen nulové etické hranice bulvárních novin.

skoleni_15_4

Dalším smutným prvkem kauzy nahého expremiéra je lhaní samotného Mirka Topolánka, který možnou svoji přítomnost na fotkách nejprve důrazně popíral, aby poté obrátil a sám sebe na fotkách přiznal. Prý však jde na jistých partiích o fotomontáž. Na celém případu není nejhorší nahý Topolánek (ať se každý na soukromých místech svléká, jak uzná za vhodné), ale přístup samotného Topolánka k realitě. Rozhodně se k fotkám „nepostavil jako chlap s gulemi“

Jedny volby sice máme za sebou ale předvolební kampaně dále pokračují. Parlamentní předčasné volby jsou totiž již za dveřmi. Čeští občané se tak mají na co „těšit“. Zdá se, že letní okurková sezóna bude velice plodná. Doufejme, že nakonec nepřiletí Marťani a pořádně nám to neosladí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).