Hlavní navigace

Vánoce se podnikatelů netýkají, pětina OSVČ bude pracovat i o Štědrém dnu

4. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Vánoce bývají označovány za svátky klidu a míru. O klidu a odpočinku si ale řada OSVČ může nechat jen zdát. Pětina z nich se práci nevyhne ani o Štědrém dnu.

Letošní vánoční svátky mohou pro řadu lidí trvat až 11 dní. Skoro dvoutýdenní odpočinek se ale rozhodně netýká drobných živnostníků, firem nebo třeba bank. Jak vyplynulo z ankety serveru Podnikatel.cz, takřka pětina OSVČ plánuje dokonce pracovat i o Štědrém dnu.

Čtěte také: Kolik hodin denně živnostníci „hákují“? Zpravidla 10 a více, a k tomu víkendy

Zaměstnanci si mohou užít až 11 dní volna

Velká část zaměstnanců si během letošních Vánoc užije mnoho dní volna. Jednotlivé dny a svátky se trefily do kalendáře tak dobře, že se v rozmezí 22. prosince 2012 až 1. ledna 2013 nachází pouze tři pracovní dny. Řada zaměstnanců si navíc vzala na tyto tři dovolenou, či jim ji firmy dokonce samy udělily. Suma sumárum čeká mnoho pracovníků 11 dní bez práce.

Pětina živnostníků bude pracovat i 24. prosince

Naprosto jiná situace však platí pro drobné živnostníky a další OSVČ. Že by si vzali 11 dní volna, nepřipadá v úvahu pro 99 % z nich. Ba naopak, většina z nich bude pracovat i během svátků. Jak vyplynulo z ankety serveru Podnikatel.cz, nejvíce podnikatelů plánuje pracovat 27. a 28. prosince, tedy v pracovní dny čtvrtek a pátek. Vyjádřilo se tak 94 % respondentů. Více než polovina OSVČ (57 %) bude rovněž v zápřahu krátce před Štědrým dnem, konkrétně o víkendu 22. a 23. prosince. Skoro pětina (19 %) drobných podnikatelů se práci nevyhne dokonce ani o Štědrém dnu.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Volna si během Vánoc živnostníci příliš neužijí.

Anketa dále ukázala, že druhým dnem, kdy se nejvíce podnikatelů dá pauzu, je po Štědrém dni Nový rok. Do práce se 1. ledna chystá 21 % respondentů. Takřka třetina (31 %) podnikatelů se pak chystá pracovat ve svátcích 25. a 26. prosince. Své podnikání nechce nechat ladem 54 % podnikatelů o víkendu 29. až 30. prosince. Co se týče Silvestra, hodlá se v tomto dni věnovat pracovní činnosti celkem 39 % drobných podnikatelů.

Nejenom drobných živnostníků a OSVČ se týkají pracovní povinnosti během Vánoc. Příliš si neodpočinou ani známí podnikatelé. Například investor Michal Rostock Poplar, známý třeba z pořadu Den D, bude během Vánoc minimálně určitě řešit nevyřízené e-maily. Tak dvě třetinu času to bude práce a jedna třetina odpočinek, upřesnil serveru Podnikatel.cz Rostock. Dát si nohy 11 dní na stůl neplánuje ani Ivan Pilný, bývalý generální ředitel Microsoftu ČR, nyní investor a konzultant. Pro mne jsou všechny dny stejné, výjimkou je samozřejmě Štědrý den a vánoční svátky, dodal Pilný.

Čtěte také: Čokoláda na vánočním stromku? Možná se dočkáme i velikonočních zajíčků

Maloobchod omezí otevírací dobu během svátků

Přestože některé zaměstnance čeká 11 dní volna, jiní se práci během svátků také nevyhnou. Týká se to hlavně pracovníků v některých konkrétních oborech, třeba dopravy nebo maloobchodu. Obchodní řetězce sice omezují na Vánoce otevírací dobu, žádné větší volno však s výjimkou Štědrého dne, a případně navazujících svátků, nechystají. Například obchody Tesco ještě před Štědrým dnem dokonce rozšíří své otevírací hodiny a některé vybrané hypermarkety budou mít otevřeno nepřetržitě. Rozšířenou prodejní dobu budou mít i vybrané expresy, supermarkety a obchodní domy. 21. prosince a 22. prosince budou mít navíc naše obchodní domy otevřeno až do půlnoci, dodal serveru Podnikatel.cz Jan William Dvořák, mluvčí společnosti Tesco.

O Štědrém dnu pak bude ve všech obchodech Tesco stejně jako loni otevřeno do 14 hodin. Na první svátek vánoční budou mít všechny provozovny kromě čerpacích stanic zavřeno a otevřou se až na Štěpána v 8 hodin, vybrané hypermarkety již v 6 či v 7 hodin ráno. Mezi svátky od 27. do 30. prosince budou platit běžné otevírací hodiny a na Silvestra obchody Tesco zavřou v 17 hodin. Na Nový rok se otevřou od 12 hodin pouze čerpací stanice a prodejna potravin v obchodním domě My na Národní třídě v Praze. Všechny obchody opět přivítají zákazníky 2. ledna 2013 ráno a navážou na běžnou otevírací dobu, uvedl Dvořák.

Čtěte také: Londýn je podle studie rájem maloobchodních řetězců. Praha je devátá

školení květen 24 - novinky

Podobně jako Tesco omezí svoji otevírací dobu i velké obchodní domy. Třeba pražské Palladium bude mít kompletně (až na casino) zavřeno na Boží hod vánoční. O Štědrém dnu pak budou mít obchody v Palladiu otevřeno od 9 do 17 hodin, supermarket Albert od 7 do 14 hodin a patro s restauracemi od 11 do 17 hodin. Omezený provoz plánuje Palladium ještě 26. a 31. prosince a také na Nový rok.

Banky jedou podle běžných kolejí

Co se týče bank, standardně budou zavřené o víkendech a státních svátcích. Stejně tak v mezidobí, tedy 27. a 28. prosince, budou mít většinou běžnou provozní dobu. Omezení banky plánují až na Silvestra, kdy zavřou okolo poledne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).