Hlavní navigace

ČSSZ nově nabízí údaje o dobách pojištění online

1. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vaši zaměstnanci snadněji zjistí, zda jste nezanedbali jejich pojištění na důchod. U ČSSZ mohou online zkontrolovat správnost jejich doby důchodového pojištění.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) od konce měsíce března roku 2015 umožňuje zjistit aktuální stav konta evidovaných dob pojištění, a také hrubé příjmy uváděné zaměstnavatelem ve správné výši o mnoho snadněji. Tyto údaje nabízí k dipozici všem, kteří ze své výdělečné činnosti odváděli pojistné na důchodové pojištění, online. Doposud bylo nutné o výpis dob pojištění žádat. ČSSZ jej žadateli doručila do 90 dnů ode dne přijmutí žádosti.

Už dříve jsem psali: Hlídejte si odpracované roky. Zajistíte si tak důchod

Zaměstnavatelé pod kontrolou

Tento krok je vnímán nejen jako snadnější a bezpečná cesta k údajům, ale také jako nástroj kontroly. Zaměstnavatelé tak mohou být svými zaměstnanci kontrolováni, zda správně splnili veškeré povinnosti spojené s nimi vůči České správě sociálního zabezpečení.

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

Není třeba zasílat žádost o výpis dob pojištění. Vše je nově k dispozici online. 

Lidé získávají důležité informace, které jim pomohou vyhodnotit, zda nám zaměstnavatelé předali všechny údaje, které měli, tzn. všechny evidenční listy důchodového pojištění. V případě, že zjistí rozpor, mohou začít vše včas řešit spolu s pracovníky okresních správ sociálního zabezpečení. Česká správa spolu se svými okresními správami sociálního zabezpečení je klientsky zaměřeným úřadem státní správy a stvrzuje to svým rozvojem v přístupu ke klientům. říká ředitel České správy sociálního zabezpečení Vilém Kahoun.

Je nutné mít datovou schránku

Nahlédnout do přehledu dob důchodového pojištění je možné prostřednictvím ePortálu České správy sociálního zabezpečení. K jeho využití je nutné mít datovou schránku. Přístupovými údaji se pak zájemce k ePortálu přihlásí. Informace jsou průběžně aktualizovány, a to na základě nově doručených a zpracovaných dokladů.

skoleni_15_4

Čtěte také: Na ČSSZ s přehledy o příjmech a výdajích můžete i mimo úřední dny

Kromě náhledu se nabízí také možnost požádat jednou za kalendářní rok ČSSZ o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. Evidované doklady je možné použít pro takové situace, kdy člověk potřebuje prokázat svou pracovní minulost například svému novému zaměstnavateli. Díky těmto dokladům je také možné doložit praxi v oboru, v kterém se člověk chystá podnikat.  

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).