Hlavní navigace

Ve vršovickém Café Canapé si pochutnáte na kávě a limetovém dortu

31. 1. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
O Café Canapé v pražských Vršovicích musí člověk vědět. Náhodně sem zřejmě zajde málokdo, kavárna je totiž mezi činžovními domy trochu ukrytá. Ale najít ji, usadit se v ní a dát si kávu, stojí za to.

Kavárna: Café Canapé

Lokace: Bulharská 26, Praha 10

Typ: kavárna, mezinárodní kuchyně

Café Canapé 3

Café Canapé na rohu ulic Bulharská a Tolstého je ve Vršovicích trochu ukryté. Je to kavárna, do které zřejmě hosté nezajdou jen tak náhodou, když jdou okolo, ale musí sem jít spíš cíleně a o kavárně už vědět. Atmosféra je tu proto domácká, není to žádný anonymní „průchoďák”, navíc nějakým způsobem možná také odráží určitou lokální náladu.

Historie Vršovic

sahá do 11. století, kdy vznikly jako malá vesnice, o hodně později se staly městysem a v roce 1902 se dočkaly povýšení na město. Do „Velké Prahy” byly začleněné až roku 1922. Ve druhé polovině 19. století tu velmi kvetla spolková činnost. Nachází se tu i některé zajímavé stavby – secesní Občanská záložna z roku 1911 nebo funkcionalistický kostel sv. Václava od Josefa Gočára.

Zdroj: Wikipedie

Neznamená to ale, že by hosté v Café Canapé neměli soukromí. Naopak. Prostor dvoupatrové kavárny je totiž velmi členitý. První sezení je hned u vchodu do kavárny z ulice. Dál se schází po schodech dolů do suterenní části, do které ale vyvýšenými okny proudí i denní světlo. Pod schody je barový pult a včetně střední části je zatím prostor kuřácký. Zcela vzadu, částečně oddělená stěnou, je pak nekuřácká část, ve které jsme se při naší návštěvě usadili. Když zrovna někdo hned vedle kouří, kouř je sice přece jen trochu cítit, ale jde to.

Příjemný interiér kavárny je laděný do různých odstínů růžové, na stěnách jsou květiny a kavárenské nápisy, nábytek je z tmavého dřeva či v tmavě modré. Sedí se buď na židličkách nebo na pohodlných gaučích. Kavárna nezapře prvorepublikovou inspiraci, k jejíž kavárenské tradici se hlásí, ani francouzské spodní tóny. Jen pro zajímavost – stejnojmenný podnik funguje také například ve Vídni nebo v Berlíně (jde však o pouhou shodu jmen). Čtěte více: Croissant na Vinohradech chutná jako v Paříži

Kavárna navíc slouží také jako galerie. Aktuálně příkladně – a přiléhavě – vystavuje černobílé fotografie z Paříže.

Dort nakyselo

V kavárně mě velmi překvapil poměrně rozsáhlý jídelní lístek obsahující předkrmy, saláty, těstoviny, ryby, steaky, mexické speciality a další. Protože jsme sem však dorazili v brzkém odpoledni a po obědě, zajímaly nás tentokrát hlavně dezerty a káva.

Objednali jsme si:

  • Limetový dort (39 Kč),
  • Jahodový milk shake (55 Kč),
  • Espresso (35 Kč) a
  • Cappuccino (40 Kč).
Café Canapé 2

Limetový dort, místní specialitu, jsem nejedla poprvé. Stejně tak jsem tu nebyla poprvé ani na kávě. V Café Canapé je pozitivní, že si stále drží svoji kvalitu. Takže při každé mé návštěvě byla káva stejně dobrá a obdobně se to mělo s limetovým dortem. Výseč dortu je na talíři ozdobená plátkem limetky a listem máty. Na tenoučkém, takřka průhledném těstě spočívá bílá nakyslá hmota pudingové konzistence. Sladký je dort jen minimálně, takže jeho jemně kyselá chuť je velmi osvěžující.

Jakou kávu si v kavárně či restauraci nejčastěji objednáváte?

Kávu v Canapé také opravdu umí vařit a navíc tu vědí, že espresso se nerovná velkému hrnku špinavé vody, což není v domácích kavárnách stále běžné. Na chuť je káva lahodná, servírovaná na tácku se sklenkou vody a s malou karamelovou sušenkou. Čtěte více: Kávový speciál: Pravé espresso je jen jedno

Café Canapé 1

Jahodový milk shake mi přišel vhod přesto, že venku ten den zuřily mrazy. Nebyl totiž nijak ledový, spíš chladný. Na stole mi přistála vysoká sklenice naplněná hustou jahodovou hmotou evidentně plnou jahod (které rozhodně nenahrazovala ani jahodová zmrzlina, ani jahodová příchuť v prášku). Ani obsluze se nedá nic vytknout. Na servírování si tu dávají záležet.

dan_z_prijmu

Kavárna má otevřeno pouze ve všední den, a to od 11.30 do 23 hodin. Na webu Café Canapé je nicméně avízo, že po domluvě lze otevírací dobu protáhnout. Rezidenční část Vršovic, kde kavárna v činžovním domě sídlí, je velmi klidná a je to tedy místo, kde je možné se na docela dlouhou dobu nerušeně „zašít”. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Odborník na kávu: Češi chtějí svého turka

Vyzkoušeno: Co podnikatelům může kavárna nabídnout?

Parkování: ano, ačkoliv ve špičce musí mít automobilista při hledání parkovacího místa trochu štěstí; zároveň sem lze přijít pěšky, dojet tramvají nebo autobusem 

Kouření: ano i ne

WiFi: ano 

Vhodné pro obchodní schůzku: ano, na obchodní jednání je tu klid

Hodnocení

V Café Canapé jsem nenašla nic, do by narušilo můj pozitivní dojem (o opadané malbě ze zdi za topením taktně pomlčím). Je to klidná kavárna, kde se dá účinně relaxovat od každodenního pracovního stresu, popovídat si nebo v relativním soukromí absolvovat pracovní schůzku, kde si host na kávě opravdu pochutná a kde se o něj postarají. Takže (i s vědomím, že jsem zatím trochu – s výjimkou dezertů – ignorovala tamní kuchyni) hodnotím vršovické Café Canapé pěti Gurmánskými hvězdičkami.

Gurmán - hodnocení 5

Pět hvězdiček – maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).