Hlavní navigace

Vezměte na stáž absolventa nebo nezaměstnaného a nechte si za to zaplatit

25. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Hledáte bez úspěchu personálního manažera nebo mzdovou účetní? Můžete dostat zaplaceno za to, že na volné místo vezmete stážistu. Mzdu mu dávat nemusíte.

Máte volná místa, na která nemůžete sehnat zaměstnance? Nyní může podnikatel dostat až 120 tisíc korun za tři měsíce v případě, že na ně přijme na stáž primárně dlouhodobě nezaměstnaného, absolventa bez praxe nebo muže či ženu, jež se na trh práce vrací po rodičovské dovolené. Stáž se však může týkat i jiných zájemců o kariérní vzdělávání.

Stáže zastřešuje program Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který je financovaný z evropských peněz i ze státního rozpočtu. Za projektem stojí Fond dalšího vzdělávání, což je příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí. Projekt je naplánovaný až do října 2014 a pro zaměstnavatele je v něm připraveno celkem 800 milionů korun.

Zaučit potenciálního zaměstnance

Cíle stáže mají dva aspekty – stážista získá praxi a firma má v ideálním případě možnost vychovat si potenciálního zaměstnance na neobsazenou pozici. Stáže přitom mohou trvat v rozmezí jednoho měsíce až půl roku. Zatímco stážista pracuje zdarma, tedy bez nároku na mzdu (má pouze nárok na stravné a někdy na úhradu nákladů na cestu či ubytování), firma získá finance na pokrytí nákladů na stážistu, a to v částce od 60 do 120 tisíc korun za tříměsíční stáž. Částka je závislá na typu pozice, kterou firma pro stáž nabízí a má pokrýt především náklady na zaškolení a proškolení stážisty.

Čtěte také: Nepleťte si dobrovolnictví s tím, že pro vás někdo bude pracovat zadarmo

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Budoucího zaměstnance mohou firmy hledat mezi stážisty.

Celý projekt je výhodný pro obě strany. Firmy mají jedinečnou možnost utvářet budoucího zaměstnance, navíc za finanční podpory z evropských fondů. A naopak – osoby na trhu práce mohou získat praktické zkušenosti z reálného nebo inovativního pracovního prostředí. Projekt tím řeší absenci konkrétních pracovních zkušeností díky vzdělávání praxí, komentuje projekt stáží Pavel Kryštof, ředitel Fondu dalšího vzdělávání.

Daně x

Během prvního měsíce, kdy projekt funguje, se do něj zapojilo 270 zaměstnavatelů a více jak 1200 zájemců o stáž. Oborů, v nichž lze stáže realizovat, je zatím jen 28, do budoucna by se ale měl jejich počet zvednout až na 150.

Stačí jen udržet charakter konkrétní pozice

Podmínky, které musí splnit firma zapojená do projektu, nejsou příliš složité. Především totiž musí dodržet požadavky, které se vztahují na jednotlivé pozice. Nyní firmy mohou přijmout stážisty například na pozici personálního manažera, mzdovou účetní, bezpečnostního pracovníka nebo stavebního technika. Chystá se otevření programu pro pozice zámečník, speciální pedagog, lektor nebo strojní inženýr.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).