Hlavní navigace

Startuje 2. vlna #EET. Jak jsou připraveni vietnamští obchodníci?

1. 3. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Evidovat tržby začínají i tisíce vietnamských obchodníků. Část z nich ale pokladny napojené na finanční správu stále nemá. A jiní si s evidováním hlavu nelámou.

Komunita vietnamských obchodníků je na start druhé vlny elektronické evidence tržeb připravena. Tvrdí to zástupci Česko-vietnamské společnosti. Většina obchodníků už pokladny má, a dokonce si nekupují nejlevnější modely. Vidí v EET příležitost a nesnaží se systém obcházet, říká předseda společnosti Marcel Winter. Server Podnikatel.cz se o pravdivosti těchto slov zašel přesvědčit na největší vietnamskou tržnici v České republice – do pražské SAPY.

V České republice oficiálně žije zhruba 60 000 Vietnamců. Řada z nich provozuje různé obchody, večerky, bistra, kosmetické salony a zejména se věnuje stánkovému prodeji. Některých vietnamských podnikatelů už se elektronická evidence týká od prosince. Mnohem víc ale vietnamské podnikatele zasáhne až dnes startující druhá vlna elektronické evidence tržeb, protože maloobchodu se podle údajů Česko-vietnamské společnosti věnuje 6000 až 12 000 subjektů provozovaných Vietnamci. Agentura Nielsen Czech Republic uvádí, že každý třetí obchod s plochou do 50 metrů čtverečních je vlastněn obchodníky vietnamského původu.

Dále čtěte: 60 % obchodníků stále není připraveno na #EET, která startuje už ve středu

Babišovo osočení Vietnamců má zřejmě reálné základy

Někteří lidé se vietnamským obchodníkům velkým obloukem vyhýbají. Drtivá většina lidí ale oceňuje jejich píli, prozákaznický přístup hraničící až s horlivostí a také dlouhou otevírací dobou, mnohdy sedm dní v týdnu. Právě proto se vietnamská komunita stala trnem v oku některých českých obchodníků, kteří snaživým Asiatům nedokážou po mnoha stránkách konkurovat. Do obecného povědomí se proto dostalo tvrzení, že Vietnamci se vyhýbají placení daní a dalším odvodům státu. Tuto myšlenku pak zoficializoval sám ministr financí Andrej Babiš, který na půdě Poslanecké sněmovny pronesl, že vietnamští provozovatelé prodejen s potravinami, jak známo, neplatí daně. Vysloužil si za to kritiku Svazu Vietnamců v ČR, Česko-vietnamské společnosti a dalších organizací a nakonec se za to omluvil. Narovnání podmínek pro vietnamské obchody je proto českými podnikateli vnímáno jako jeden z mála pozitivních přínosů elektronické evidence.

Ministr k omluvě přidal ještě osobní návštěvu v tržnici SAPA, kam loni v létě zavítal společně se svou náměstkyní Alenou Schillerovou a představiteli Finanční správy ČR, aby důvody a fungování elektronické evidence tržeb vysvětlili. Vietnamští podnikatelé měli možnost seznámit se s EET ve svém rodném jazyce. Prezentace je k vidění ZDE. Ministr financí tehdy z největší vietnamské tržnice v Česku odcházel nadšený. Vietnamci prý nutnost zavedení elektronické evidence chápou, souhlasí s ní a těší se na to, co jim přinese.

Do vietnamských obchodníků se už pár let před Andrejem Babišem pustil i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Jeho tehdejší prezident Zdeněk Juračka prohlásil, že průzkumy naznačují, že tito obchodníci si nedělají problémy s jakýmikoliv odvody a povinnostmi vůči státu, což si české subjekty nechtějí a ani nemohou dovolit. A nutno říct, že na tomto tvrzení, aniž bychom chtěli paušalizovat, zřejmě něco bude. Při zjišťování připravenosti obchodníků na start druhé vlny EET se redaktor serveru Podnikatel.cz v areálu SAPY zastavil ve dvou restauracích. Oba dva podniky měly kasy a splňovaly i informační povinnost. Při placení ale ani v jednom z nich nedostal účtenku. Platba přitom pokaždé proběhla přímo na baru, kde stály i kasy. Provozovatelé těchto restaurací tržbu vůbec neevidovali. Připravenost na spuštění systému je tedy věc jedna a jeho vlastní používání v praxi věc druhá.

V SAPĚ došly pokladny

Většina z oslovených obchodníků v SAPĚ o nové povinnosti věděla, a dokonce se i ráda pochlubila, že už má pokladní systém zakoupený a mnohdy i uvedený do provozu. Novou pokladnu mám už skoro tři týdny, není to složité. Na EET jsem připravený, říká podnikatel Nguyen Huy Trung. Část prodejců místo odpovědi použila klasickou – a zejména u starší generace stále ještě zcela opodstatněnou – frázi, že nerozumí. Jasnou odpověď na to, zda jsou trhovci a podnikatelé ze SAPY na start druhé vlny EET připraveni, proto není možné dát. A nepomohl v tom ani provozovatel areálu, který se odmítl vyjádřit i k tomu, zda nájemcům prostor poskytuje legislativní podporu. Děkujeme za zájem. Bohužel nezveřejníme svou obchodní informaci, neokomentujeme či nezveřejníme informaci týkající se svých nájemců, odpověděl Truong Quoc Trung, zástupce generálního ředitele společnosti Saparia.

Zda jsou prodejci na zavedení EET připraveni, to ostatně není schopna říct ani Finanční správa ČR, která neví, kolik podnikatelů má od 1. března povinnost své tržby evidovat. Horní hranice odhadů dosahuje na 250 000. Je nutné si uvědomit, že tento odhad byl založen na počtu podnikatelů vykazujících danou aktivitu, tedy maloobchod a velkoobchod. Nicméně, řada těchto podnikatelů do systému EET nevstoupí. Jde například o velkoobchodníky a obchodní zástupce, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet, nikoliv hotovost, e-shopy, které také přijímají pouze platby převodem z účtu na účet nebo prostřednictvím dobírky způsobem, který evidenci tržeb nepodléhá, a tak dále, vysvětluje generální ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček.

Většina maloobchodníků si už ale podle Finanční správy ČR své autentizační údaje vyzvedla, vietnamské podnikatele nevyjímaje. To ostatně potvrzuje i prodejce pokladních systémů z tržnice SAPA. Zdejší obchodníci o své povinnosti vědí. Když k nám přijdou, už obyčejně autentizační údaje mají. Problém je v tom, že chodí na poslední chvíli a my jim teď nejsme schopni fyzicky dodat pokladny. Jsou vyprodané a čekáme na další přístroje. A až je dostaneme, budou si lidé stejně muset počkat, protože máme plně vytížené techniky. Ti se už tři týdny nezastavili, říká plynulou češtinou mladík vietnamského původu, který se už narodil v České republice a představuje se jménem Roman.

Psali jsme: Supermarkety žárlí na Vietnamce, proto hází špínu

Dvojjazyčné pokladny usnadní Vietnamcům práci

Podle jeho zkušeností nebude mít velká část prodejců ze SAPY se systémem problém. Upozorňuje ale na to, že se mezi nimi stále nachází nemalá skupina starších lidí, kteří neumí používat ani moderní dotykové telefony. Ti s EET bojují. Evidovat tržby jim ale budou pomáhat přímo výrobci pokladních systémů. 

Překlady manuálů do vietnamštiny i zákaznický servis zajišťuje nastupující generace vietnamské menšiny, která absolvovala české školy a ovládá perfektně vietnamštinu i češtinu. Jde o lidi jako je Roman. Svaz vietnamských studentů a mládeže pak ve spolupráci s ministerstvem financí do vietnamštiny přeložil všechny návody a informační letáky ministerstva financí. O povinnosti evidence tržby musí obchodníci vědět i proto, že před areálem i v něm samotném je řada reklam na pokladní systémy, a některé firmy, které pokladny a k nim veškerý servis dodávají, sídlí přímo v areálu tržnice SAPA.

skoleni_15_4

Někteří obchodníci, včetně rodilých Čechů, ale stále nemají jasno v tom, zda se jich EET týká, nebo ne. Například Vu Manh Quang se domníval, že stánkový prodej pod elektronickou evidenci od 1. března nespadá. Na omyl ho upozornil až prodejce pokladních systémů, u kterého byl zjišťovat skutečný stav. Připomeňme tedy, že odklad evidování tržeb u stánkového prodeje se vztahuje pouze na sortiment rychlého občerstvení. Trhovci nabízející textil, galanterii, hračky a další podobné zboží se do evidence musí zapojit ode dneška společně s podnikateli z maloobchodu a velkoobchodu.

A není radno tuto povinnost podceňovat. Finanční ani Celní správa ČR s obdobím hájení nepočítají. Naší povinností je zajistit dodržování zákona od prvního dne. Kontrolní nákupy u obchodníků bude provádět Finanční správa ČR ve spolupráci s celníky od 1. března. Vzhledem k tomu, že kontrolní nákup v obchodě je mnohonásobně rychlejší než kontrolní nákup v restauraci, půjde o stovky akcí denně, a to napříč celou republikou. Je vyloučeno, aby poctivě evidující byli v nevýhodě. To by popřelo základní myšlenku celého projektu, oznámil krátce před spuštěním druhé vlny šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).