Hlavní navigace

Víme, jak si budou počínat kontroloři u #EET. Vrátí v restauraci objednaný oběd?

8. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pro kontroly u evidence tržeb platí jasná pravidla. Jak to ale bude probíhat v praxi, pokud pracovník Finanční správy ČR bude chtít objednat „kontrolní“ oběd?

Základním pravidlem u kontrol v případě elektronické evidence tržeb (EET) je nezpůsobit podnikateli žádnou zbytečnou škodu. Kontroly budou probíhat formou tzv. kontrolních nákupů, aby si úředníci ověřili, zda podnikatel plní všechny povinnosti, které mu ukládá zákon o evidenci tržeb.

Kontrolní nákupy budou provádět pracovníci Finanční správy ČR ale také pracovníci Celní správy ČR. Konkrétní subjekty budou mít v hledáčku s odkazem na vyhledávací činnosti podle § 78 daňového řádu

Co všechno budou kontroloři sledovat?

Při kontrolách budou pracovníci kontrolovat především:

  • zda byla řádně vystavena účtenka,
  • zda byly údaje o tržbě zaslány správci daně,
  • zda všechny údaje o evidované tržbě odpovídají skutečnosti.

Za řádné vystavení účtenky je nejenom samostná skutečnost, ale také, zda účtenka obsahuje všechy zákonem stanovenné údaje a zda údaje na účtence odpovídají stavu věci. Tudíž pokud si kontrolor v restauraci objedná svíčkovou a pivo, neměly by na účtence být žádné další položky navíc, které si kontrolor neobjednal. 

Žádné tajné audio či video záznamy

Kontrolor nesmí v průběhu kontrolního nákupu tajně pořizovat zvukové či video záznamy. Pokud je pořizovat bude, musí o tom podnikatele předem uvědomit, což kontrolorům dává za povinnost i daňový řád

Zda si naopak podnikatel může tajně pořizovat audio a video nahrávky, zákon o evidenci tržeb neřeší. Pokud by si tak podnikatel chtěl tajně nahrát kontrolora, v případě jeho pochybení, zákon mu to nezakazuje. Takový důkaz by však mohl předat až v okamžiku správního řízení a bude na správci daně, zda důkazní materiál přijme. 

Obecně by však neměl nastat případ, že by kontroloři měli pochybit. Pokud pověřený pracovník provede kontrolní nákup u zboží, které lze vrátit, od smlouvy odstoupí. 

Pokud se bude však jednat o provedenou službu, od které nelze již odstoupit, půjdou náklady na vrub Finanční správy, platí to například u objednaného obědu či dalších služeb: Pokud se kontrol nechá například ostříhat, je jasné, že v tomto případě nelze od smlouvy odstoupit. Finanční správa má na kontrolní nákupy vyhrazený rozpočet, potvrdila serveru Podnikatel.cz mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

skoleni_15_4

Odstoupit od smlouvy může kontrolor až 5 dnů po kontrolním nákupu

Jak však upozorňuje metodika pro EET, zákon o evidenci tržeb ani neřeší, v jaké lhůtě lze od smlouvy odstoupit, pokud to charakter zboží či služeb umožní. Nelze však toto vykládat tím způsobem, že lze odstoupení od smlouvy aplikovat jakkoliv dlouho po realizaci kontrolního nákupu, připomíná metodika. 

Vše záleží na tom, zda podnikatel eviduje tržbu v běžném či zjednodušeném režimu. Kontrolor by měl odstoupit od smlouvy ihned potom, co může ověřit údaje z kontrolního nákupu. V případě zjednodušeného režimu to může být až po pěti dnech, a to podle pravidel daňového řádu. I v tomto případě však platí, že během kontrolního nákupu by podnikateli neměly vznikat žádné další zbytečné náklady

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).