Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Víme, jak si v důchodu přivydělat a navíc si vlastní důchod zvýšit i zpětně od ViR - Jo jo, navýšení je možné, to je snad...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 4. 2016 16:24

    ViR

    Jo jo, navýšení je možné, to je snad známá věc?

    Například takový příjemce důchodu ve výši 11440 Kč měsíčně, složeného z 2440 Kč základní a 9000 Kč procentní výměry. Když si takový pracující důchodce pozastaví důchod na rok (tj. nedostane 11440 x 12 = 137280 Kč), získá navýšení důchodu o 4 x 0,015 x 9000 Kč = 540 Kč měsíčně, díky čemuž na tom bude již po 249 měsících (20 a 3/4 roku) lépe, než kdyby ten důchod při práci pobíral...

    Neříkám, že neexitují případy, kdy by se to mohlo vyplatit (třeba žena, která má tři děti, právě dosáhla důchodového věku a každý víkend jezdí na návštěvu za svou prababičkou do domova pro seniory by nad tím mohla reálně uvažovat ;-)), ale pro většinu lidí bude patrně platit, že je lepší vrabec v hrsti, respektive již vyplacený důchod třeba jen na účtu v bance...

  • 19. 4. 2016 8:39

    Ghost (neregistrovaný)

    Ja jsem v clanku nic o nutnosti pozastavovani duchodu nenasel. Naopak je v clanku vyslovne uvedeno, ze lze pobirat duchod i pracovat s narokem na zvyseni duchodu

  • 19. 4. 2016 14:16

    ViR

    Áha... Tak si ten článek zkuste přečíst ještě jednou, celý o začátku až do konce, a věnujte pozornost následujícímu textu: "Pokud senior důchod nepobírá a vykonává po dosažení důchodového věku výdělečnou činnost zakládající účast na důchodovém pojištění, procentní výměra důchodu se zvyšuje o 1,5 % výpočtového základu za každých 90 kalendářních dnů výkonu této činnosti. Tímto způsobem se tedy procentní výměra důchodu navýší nejvýrazněji (6 % za 360 dní výdělečné činnosti)." :-)

    Stavu popsaného na začátku věty slovy: "Pokud senior důchod nepobírá..." přitom dosáhnete zpravidla tím, že o důchod nepožádáte (hodláte požádat až později), nebo jeho pobírání přerušíte.

    Moje reakce v příspěvku výše se týkala především této varianty, neb tak jak je předkládána může vzbuzovat dojem "všeobecné výhodnosti", což nemusí být většinou pravda.

    Jinak ano, máte pravdu, že začátek článku popisuje variantu práce při současném pobírání důchodu a další část při polovičním krácení důchodu.

    Při procentní výměře z mého příkladu výše (9000 Kč) by se v první variantě (práce při plném pobírání důchodu) penze navýšila o 36 Kč měsíčně za 360 dnů odpracovaných a současně "důchodově pojištěných" (přičemž dle zákona o toto navýšení můžete požádat při ukončení příslušné pracovní činnosti, nebo nejdříve po odpracování 720 dnů, tj navyšovalo by se po dvou letech o cca 72 Kč, resp. o trochu výše, s ohledem na pravděpodobnou valorizaci).

    Při pobírání polovičního důchodu, dle příkladu ve výši 5720 Kč/měs., by pak bylo možné navýšení o 135 Kč/měs. již za za 180 dnů odpracovaných a současně "důchodově pojištěných", proti čemuž je ovšem vhodné vzít v úvahu ztrátu na důchodu ve výši 5720 Kč x 6 měsíců = 34320 Kč. (Návratnost cca 254 měsíců, tj. něco přes 21 let.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).