Hlavní navigace

Víme, kde a jak zvýšit produktivitu práce a navázat nové kontakty

28. 4. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Jak se pracuje v coworkingových centrech? Proč stojí za vyzkoušení a proč vás mohou posunout dál? Čtěte příběhy freelancerů.

Pracujete z domova a začínáte pociťovat pokles výkonu nebo osamělost? Zkuste s těmito typickými fenomény bojovat v coworkingovém centru.

Nejeden člověk, který může pracovat sám na sebe, na začátku zajásá, že může pracovat z domova. Je příjemné nespěchat ráno na autobus nebo vlak, neztrácet čas v automobilové zácpě a hledáním místa k zaparkování. Tím, že člověk nikam nemusí, ušetří spoustu času. A to pohodlí kolem. Vlastní kuchyně, pohovka nebo přímo postel, případně i zahrada. Ženy se před odchodem do práce nemusí líčit, muži klidně zůstanou celý den v teplákách. Tím vším bývá práce z domova velmi lákavá.

Část lidí ale po určité době zjistí, že jim tento styl života až tak nevyhovuje. Má totiž dopady na jejich výkon i psychiku. Možnosti kdykoli si od práce odběhnout a dovařit oběd, vytáhnout prádlo z pračky, dopřát si během dne alespoň jednu epizodu oblíbeného seriálu nebo se prostě jít natáhnout jsou až příliš lákavé a dostupné a člověk ztrácí pracovní tempo. A dlouhodobé odloučení od lidí, ať už v rámci svého oboru, nebo všeobecně, profesnímu životu také moc neprospívá.

Ti freelanceři, kteří se dostali do jisté slepé uličky, by měli začít přemýšlet o coworkingu. O výhodách sdílených pracovních prostorů už bylo řečeno hodně. Protože se jim ale mnozí stále ještě brání, přinášíme inspiraci od těch, kteří mají s coworkingem dobré zkušenosti.

Dále čtěte: 5 tipů pro práci venku nebo v coworkingu s terasou

Coworking zvyšuje pracovní produktivitu

Členství v coworkingovém centru bych doporučila komukoliv, kdo hledá produktivní prostředí a stačí mu k práci počítač, káva, příjemné prostředí a kolektiv. Z vlastní zkušenosti pak ještě těm, co pracují z domu a už ani nejsou schopni se převléct z pyžama, říká Stáňa Baslerová, manažerka coworkingového centra IN-SPIRO Praha. Pracovní tempo v domácím prostředí po čase může upadat, v kanceláři bývají lidé mnohem soustředěnější a výkonnější. Sice se mohou zapovídat s dalšími coworkery, ale to není nic ve srovnání s lákadly, která mají doma. Mnozí coworkeři tvrdí, že díky práci ve sdíleném prostoru zvládnou své úkoly za kratší čas a jejich hodinová odměna tedy roste. Potvrzuje to třeba pan Tomáš, který je členem karvinského centra Business Gate: Patřím mezi lidi, kteří se doma těžko soustředí na práci a jsou při ní značně neproduktivní. Cowork je pro mě tedy místo, kde se můžu plně soustředit na práci. Navíc se pracoviště nachází poblíž centra města a je tedy poměrně jednoduché a rychlé vyřídit veškeré potřebné věci, které se točí okolo práce.

Stejnou zkušenost udělala i nejmenovaná členka coworkingového centra Mumraj v pražských Horních Počernicích. Prostředí coworkingu jí dává elán a zvyšuje motivaci k soustředěné a koncepční práci. Grafik Čestmír Sukdol, který pracuje z Coworkingového centra České Budějovice, pak dodává ještě jednu zajímavou myšlenku: Doporučil bych práci v coworkingu všem lidem, kteří potřebují prostředí pro ničím nerušenou práci a zároveň svobodu při svém tvoření. Lidem, kteří chtějí chodit pracovat a ne trávit zbytečný čas v práci.

Motivaci pracovat zvyšují i samotné prostory coworkingových center. Protože jsou poměrně novou záležitostí, a to nejen v Česku, ale i ve světě (začala se objevovat až na začátku nového tisíciletí a v tuzemsku až v roce 2009), jsou to sdílená pracoviště většinou navržena moderně s velkým důrazem na kreativitu, funkčnost, ale třeba i správné osvětlení a další detaily, které se pozitivně podepisují na pracovním výkonu. Právě to oceňuje grafik Čestmír Sukdol: Oceňuji především klid na práci, inspirativní prostředí a svobodné fungování centra. Vše, co potřebuji, je k dispozici – od rychlé Wi-Fi sítě po dobrou kávu. Kolegové jsou na stejné vlně a nehrozí pracovní rivalita jako v běžné kanceláři. Naopak je společný oběd skvělá možnost, jak se dozvědět novinky z jiných oborů. Do stejného centra chodívá pracovat i překladatelka a tlumočnice Lucie Kluzáková. Ta si zase cení toho, že má k dispozici pracovní zázemí s kompletním vybavením bez toho, aniž by nesla riziko a náklady pronájmu vlastní kanceláře.

Neméně podstatným faktem je to, že sdílený pracovní prostor je také levnější než vlastní kancelář. A kromě úspory nákladů je výhodou i možnost využití zasedacích místností pro obchodní schůzky, semináře, prezentace a podobně. Tomáš, klient karvinského Business Gatu, díky navázání kontaktů se svými nepřímými pracovními kolegy ušetřil i při dalších výdajích: Narazil jsem na zajímavé příležitosti levného neomezeného volání, poznal jsem díky novým lidem on-line služby, které mi usnadňují práci, nebo jsem získal kontakt na šikovného SEO konzultanta.

Zajímavou alternativou jsou coworkingová centra, která usnadňují podnikání maminkám a tatínkům na mateřské nebo rodičovské dovolené. Jedním z nich je hornopočernický Mumraj. Díky tomuto centru mohu pracovat na rodičovské a nemusím se s prací trápit v noci nebo manželovi děti hodit na krk hned po příchodu z práce. Doma za mnou děti běhaly, i když je hlídala babička nebo tatínek. Tady mám jistotu, že budu moct pracovat. Děti mám blízko a přitom dost daleko, a je o ně postaráno, popisuje výhody jedna z klientek a dodává, že díky oddělení práce a soukromého života má na všechno víc času, protože život dostal řád: Při práci z domova mám problém i v tom, že nevím, kdy skončit. Pořád se k práci vracím, něco dodělávám. Když jsem v coworku, práce končí tím, že odejdu. Sice si vzpomenu na pár věcí, které je třeba dodělat, ale předěl mezi prací a soukromým životem je výraznější.

Bez coworkingu se připravujete o příležitosti

Všechny dosud zmíněné klady dělají z coworkingových center lákavé prostory, které stojí za to vyzkoušet. Tím největším přínosem jsou ale udržení sociálních vazeb a návyků a možnost získání rad a inspirací od dalších coworkerů. Front-end developer Tomáš říká, že mu cowork přinesl především možnost komunikovat se zkušenějšími lidmi na obdobné pozici a tím pádem nabírání dalších pracovních zkušeností. S jedním bulharským kolegou z centra Regus plánujeme spustit projekt financování koupě nemovitostí v Bulharsku, což je pro mne jako investičního a hypotečního poradce zajímavá alternativa v mé nabídce investic, potvrzuje možnost navazování spolupráce investiční a hypoteční poradce Jiří Novotný. Obzory i obchodní příležitosti mohou ale rozšiřovat i coworkeři mimo váš obor. Čím více kontaktů, tím více příležitostí.

Centra také pořádají různá školení, vzdělávací kurzy nebo workshopy. Často se do těchto akcí aktivně zapojují sami coworkeři. A mohou tak snadno rozšířit povědomí o svých službách nebo si otestovat své rétorické a přesvědčovací schopnosti, tak jako to dělá business kouč Ondřej Filip v pražském IN-SPIRU: Díky společně organizovaným akcím, jako jsou například Sdílečka nebo workshopy v rámci Týdne Coworkingu zdarma, jsem získal dlouhodobé klienty a také prostor, kde si mohu vyzkoušet své programy.

Svého času byla coworkingová centra využívána především freelancery z oboru IT. Programátoři, vývojáři a další profese totiž ke své práci potřebují opravdu jen notebook a připojení k internetu. Jsem ráda, že se tenhle trend pomalu mění a my už máme docela různorodou skupinu členů. Pořád sice převažuje IT, PR a marketing, ale máme u nás i překladatelky a tlumočnice, výrobce domácí zmrzliny, sportovního statistika, stavebního projektanta i maminku, která vede čtenářské dílny pro děti, říká Týna Mokráčková Co-founder & PR Manager Coworkingového centra České Budějovice. Jsme pestrý tým, který ale funguje jako jedna firma, v níž si kolegové navzájem pomáhají. Nikdo si s nikým nekonkuruje, takže spolu řešíme jen samé příjemné záležitosti. Designér poradí s logem správci internetového obchodu, architekt využije služby vizualizátora, IT specialista zachrání ztracené soubory. Někdy je z toho byznys, jindy taková spolupráce recipročně nebo jen za kus domácího koláče, popisuje Milan Suška z COWorkingu Přerov.

Připomeňte si: Není to o tom, co znáte, ale koho znáte. Navazujte nové kontakty

Navazování kontaktů je přirozený proces lidí sedících v jedné místnosti. Stejně tak jako zaměstnanci ve firmě se stávají přáteli, tak i coworkeři se seznamují jak na osobní, tak i na profesionální úrovni. Výhodou je, že na rozdíl od práce v jedné firmě si tady nikdo nekonkuruje. V současné době se snažíme komunitu i více podporovat tím, že iniciujeme různá tematická setkání, ať už se jedná o různé semináře nebo profesní debaty anebo jen sváteční pohoštění u příležitosti Vánoc, Velikonoc a jiných slavnostních okamžiků. O tom, že to funguje, svědčí i fakt, že se pak naši klienti scházejí i mimo prostory centra na posezení u piva nebo se společně účastní jiných kulturních, sportovních či charitativních akcí jako například nedávného Nočního běhu pro Světlušku, komentuje Vladimír Plachý, marketingový manažer center Regus v Česku a na Slovensku.

Brand24

Atmosféra každého centra je jiná a do kooperace s ostatními samozřejmě nikdo nikoho nenutí. Coworkingové centrum není vhodné úplně pro každého. Někomu vyhovuje pracovat o samotě z domova nebo si jít sednout do hlučné kavárny, ale přidaná hodnota coworkingového centra je právě v té komunitě, v možnosti seznámení se s novými lidmi, se kterými lze navázat buď pracovní vztah, nebo s nimi trávit volný čas mimo práci.

Výhodou velkých center je pestrost jejich uživatelů. Menší coworkingová centra jsou zase flexibilnější a více vycházejí vstříc potřebám členů. A jakému dát přednost a zda vůbec o takovém pracovním prostoru přemýšlet? Není nic snazšího a bezpečnějšího, než si to vyzkoušet na vlastní kůži. Většina coworkingových center nabízí den na zkoušku. Protože ale pár hodin pro nasátí atmosféry a zhodnocení nestačí, testovací období může trvat i týden nebo měsíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).