Hlavní navigace

Čtěte, kdo podává přiznání k dani z nemovitostí, i když nic nekoupil či neprodal

10. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Legislativní změny se dotkly i daně z nemovitostí. Letos tak musí podat přiznání i někteří poplatníci, kteří žádnou nemovitost nenabyli či nepozbyli.

Zatímco v předchozích letech nemuseli ti, kdo nekoupili či neprodali nemovitost, daňové přiznání k dani z nemovitosti řešit, letos se má situace jinak. Daňové přiznání totiž musí odevzdat i někteří poplatníci, kteří žádnou nemovitost nenabyli či nepozbyli. „Na vině“ je skutečnost, že u nich dojde, díky novelizace zákona o dani z nemovitých věcí, ke změně okolností rozhodných pro vyměření daně.

Čtěte více, co se změnilo u daně z nemovitostí v roce 2014

Kdo všechno musí nově podat přiznání

Ilustrační obrázek.
Autor: www.sxc.hu

Přiznání musí podat i ti, kteří žádnou nemovitost nekoupili.

Přiznání musí letos podat majitelé vleček a majitelé staveb, které nejsou zdanitelnou stavbou podle zákona o dani z nemovitých věcí, tj. budovou nebo inženýrskou stavbou uvedenou v příloze zákona o dani z nemovitých věcí. Jedná se například o tzv. plošné stavby, které se nacházejí na jiných druzích pozemků, než je zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha.

Přiznání letos musí řešit i majitelé staveb pro podnikání. Důvodem je do, že nadzemní podlaží pro výpočet sazby daně se již nepovažuje takové nadzemní podlaží, jehož zastavěná plocha je menší než 1/3 zastavěné plochy stavby. Za třetí se povinnost podat daňové přiznání vztahuje na majitele pozemků, určených k zastavění zdanitelnými stavbami osvobozenými od daně ze staveb a jednotek podle § 9 odst. 1 písm. i) a j) zákona. Jedná se o pozemky určené k zastavění například stavbami vodáren, úpraven vody, kanalizačních zařízení, rozvodných zařízení nebo staveb pro veřejnou dopravu, dodala Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Daně x

Přiznání se nevyhnou ani vlastníci pozemků pod bytovými domy rozdělenými na jednotky, kteří nejsou vlastníky žádné z jednotek v domě. Výjimku tvoří případ, kdy je takový pozemek ve vlastnictví státu nebo ve vlastnictví té obce, na jejímž území se nachází, protože poté je od daně osvobozen a není povinnost daňové přiznání podat. A za páté jsou nově povinny podat daňové přiznání podílové fondy a fondy obhospodařované penzijními společnostmi, a to za nemovité věci, tvořící jmění těchto fondů, komentovala Petlachová.

Koho se naopak přiznání netýká

Naopak platí, že přiznání nemusí podávat poplatníci, kteří kromě bytu/nebytového prostoru a podílu na společných částech domu vlastní i podíl na společném pozemku přesahujícím zastavěnou plochu domu nebo na pozemku, který je užíván spolu s jednotkou a je ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek v domě. V některých případech se jim daň sice zvýší, přiznání ale podávat nemusí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).