Hlavní navigace

Virtuální měna Bitcoin vstupuje do eshopů. Uchytí se také u nás?

30. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: http://bitcoin.org/
E-shop, který začal zkušebně přijímat Bitcoiny, má takový úspěch, že přestal používat klasické peníze. Čtěte o elektronické měně, která se šíří světem.

Bitcoin je virtuální měna, jejíž historie se začala psát teprve před čtyřmi lety v Japonsku. Jejím duchovním otcem je vývojář skrytý pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Podle ABC News se má jednat o tehdy třiadvacetiletého geniálního studenta Trinity College v Dublinu. Běžný člověk vzniku bitcoinů, které se těží pomocí složitých algoritmů, zřejmě příliš neporozumí. A ani to v tomto článku není podstatné. Místo otázky odkud se Bitcoiny berou, bychom se měli zabývat tím, jak je využít v praxi. Virtuální měna totiž začíná pronikat do světa byznysu.

První úspěch Bitcoinstore

3D zobrazení virtuální měny Bitcoin.
Autor: http://bitcoin.org/

3D zobrazení virtuální měny Bitcoin.

Internation Data Group upozorňuje především na Bitcoinstore, internetový obchod s elektronikou z kalifornského Anaheimu. Ten vznikl proto, aby ukázal, že jsou virtuální peníze použitelné i v praxi. Zákazníci u nás ušetří hned dvakrát. Především prodáváme za velkoobchodní ceny a navíc se v ceně zboží neodrazí způsob platby. Jiné společnosti, třeba Visa, MasterCard nebo PayPal, si účtují poplatky za transakce, tohle se vám při použití Bitcoin nestane, uvádí Jon Holmquist, marketingový ředitel Bitcoinstore. V USA obvykle činí poplatky za zpracování platby až 3 % z celkové ceny zakoupeného zboží, což je u prodeje elektroniky, která má nízkou marži, poměrně zásadní. 

Majitelé e-shopu se proto svým zákazníkům snaží ukázat možnosti praktického využití přijetí Bitcoin, který používá peer-to-peer ověřování a přenosové soustavy. Prováděné transakce jsou zabezpečené krytptografií. Není tedy možno použít k platbě opakovaně stejný Bitcoin. Platby touto měnou jsou přijímány a odesílány prostřednictvím speciálně vytvořených internetových peněženek.

Čtěte speciál: Jak založit a provozovat eshop

Během prvních tří měsíců měl Bitcoinstore prodat zboží v hodnotě 850 000 amerických dolarů. Plán ale zhatily technické potíže serveru. Přesto tento e-shop prodal zboží za půl milionu dolarů. Jde tedy o výrazný úspěch, na jehož základě se minulý měsíc majitelé e-shopu a vybrané značky elektroniky rozhodli v projektu pokračovat a obnovit smlouvu. Prodeje zboží v hodnotě dalších 850 000 dolarů by mělo být dosaženo v právě běžícím kvartálu od začátku dubna do konce června.

Jak uvedl Internation Data Group, průměrná velikost objednávky na Bitcoinstore je asi 400 dolarů. Je tedy snadné udělat si představu o tom, jak nová služba a měna táhnou. Prodává se přitom téměř výhradně na území USA, protože náklady na dopravu na jiné kontinenty a vysoké clo, které mnohé země na elektroniku uvalují, neumožňují v rozumné cenové relaci expandovat i do jiných států. Přesto jsme už dodali zboží do Kanady i některých zemí ve východní Evropě, říká Jon Holmquist.

Společností akceptujících Bitcoin stále přibývá

Ačkoli před Bitcoin mnozí varují, virtuální měna se začíná prosazovat stále více. Platby pomocí Bitcoin nově akceptuje i americká společnost Foodler, která se specializuje na roznášku jídla. Bitcoin díky Foodleru přeneseně přijímá zhruba 12 000 restaurací v 48 státech USA. Zájem o Bitcoin se zvyšuje, lidé si zvykají platit těmito penězi za běžné zboží. My jen využíváme nové možnosti a nabízíme 11 milionům majitelům Bitcoin jednoduchý způsob, jak zaplatit za donášku jídla, uvedl v rozhovoru pro The Wall Street Journal spoluzakladatel Foodleru Christian Dumontet.

V České republice se sice povědomí o Bitcoin stále zvětšuje, ale spíše to souvisí s informacemi o obrovských růstech a náhlých propadech této měny. Žádný obchodník po nové příležitosti ještě nesáhl. Stejně jako u všeho, co do české kotliny doputovalo ze světa, panuje obava z neznámého. Stačí si vzpomenout na velmi pomalý nástup Facebooku. V době, kdy sociální síť používaly miliony Američanů, znal u nás pojem Facebook jen málokdo. Bitcoin se pak nachází v mnohem horší pozici, protože se jedná o peníze.

Bitcoin je virtuální decentralizovaná měna. A od toho se odvíjí všechna její pozitiva. Tyto peníze jsou převáděny mezi jejich majiteli přímo, bez potřeby použití služeb banky. Je možné s nimi platit a obchodovat kdekoli na světě. Naopak na Zemi neexistuje místo, kde by Bitcoin mohly být padělány nebo kýmkoli a čímkoli ovlivněny. Bitcoin nezná pojem inflace. Největší novinkou Bitcoin je to, že nemá žádného regulátora ani záruku státu. Proto ji mnoho odborníků jako měnu vůbec neuznává.

Brand24

Virtuální měnu devizový zákon ani jiný zákon v České republice neupravuje. Virtuální měny nejsou oficiálními měnami, makroekonomicky jde o marginální jev. Z hlediska měnové politiky virtuální měny vývoj v České republice nijak neovlivňují, a proto Česká národní banka jejich vývoj nekomentuje, uvedla ve stručnosti na dotaz týkající se Bitcoin mluvčí České národní banky Petra Hájková.

Zdá se, že je jen otázkou času, kdy začne být Bitcoin vnímán jako oficiální internetová měna. Podle informací od jeho tvůrců je systém navržen tak, že Bitcoiny budou do oběhu uvolňovány postupně až do roku 2140. Poté se jejich množství stane pevným a neměnným. Více už nepovolí složitý algoritmus. Na závěr dodejme, že loni vznikla organizace Bitcoin Foundation, která se stará o infrastrukturu kolem této měny a jejím hlavním úkolem je v současnosti hlavně propagace. Celý systém Bitcoin jednoduše stojí a padá na důvěře a ochotě lidí virtuální peníze používat. Další hrozba pro tuto virtuální internetovou měnu spočívá v hackerských útocích a podvodech.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).