Hlavní navigace

Víte, co není švarcsystém? Zorientujte se dřív, než přijde kontrola

15. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Podnikatelé se letos mohou „těšit“ na 200 tisíc kontrol inspektorů práce. Jdou nejen po švarcsystému.

Celkem 200 tisíc kontrol podnikatelů má v plánu v letošním roce provést Státní úřad inspekce práce. Jeho kompetence v oblasti kontrol rozšířila k 1. lednu letošního roku novela zákona o zaměstnanosti a zákona o inspekci práce.

 V hledáčku není jen švarcsystém

Spektrum kontrolovaných oblastí je široké a týká se celé škály pracovněprávních aspektů, nelze tedy v žádném případě hovořit pouze o kontrolách tzv. švarcsystému, uvádí k plánovaným kontrolám, na které se mohou podnikatelé „těšit“, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Oblastní inspektoráty práce se podle tiskové mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové v rámci své činnosti v roce 2012 zaměří především na kontrolu dodržování povinností zaměstnavatelů podle zákona o zaměstnanosti a na mimořádné kontrolní akce zaměřené na oblast nelegální práce a pracovněprávních vztahů. K dalším oblastem, které budou podrobovány kontrole, patří nelegální zaměstnávání občanů ČR a cizinců, dodržování pracovněprávních předpisů agenturami práce a dodržování pracovněprávních předpisů na základě podnětů směřujících do oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, dodává pro server Podnikatel.cz Plívová.

Ministr tvrdí, že cílem kontrol není komplikovat běžné podnikatelské postupy drobných podnikatelů a živnostníků, kteří jsou například subdodavateli velkých firem. Při posuzování konkrétního případu je vždy nutno vycházet z podrobného posouzení charakteru práce, kterou konkrétní fyzická osoba pro druhou smluvní stranu vykonává. Rozhodující přitom je, zda se jedná o výkon tzv. závislé práce či nikoli, dodává. O závislé práci čtěte více: Závislá práce a práce na živnostenské oprávnění 

Raději srovnat daně živnostníků a zaměstnanců

Místo podpory skomírající ekonomiky ji stát takhle zařízne. Švarc by měl víceméně zlegalizovat a snažit se trochu srovnat daňové zatížení zaměstnanec vs. živnostník. Švarcsystém výrazně snižuje nezaměstnanost, komentuje přísnější metr na švarcsystém v diskusi na serveru Podnikatel.cz Tomáš Pernica. Raději bych zvolil snížení výdajových paušálů než tohle. Ale ono i na ty paušály dojde, dodává v diskusi čtenář podepsaný jako Mirek. Čtěte více: Švarcsystém se opět stane “ofiko” nelegálním, vysoké tresty hrozí i pracovníkům

skoleni_15_4

Co není švarcsystém?

Zákaz švarcsystému ovšem neznamená, že by podnikatelé nemohli uzavírat jiné smlouvy podle obchodního nebo občanského zákoníku, jako je smlouva o obchodním zastoupení, mandátní smlouva, smlouva o zprostředkování či smlouva o dílo. Jen si musí dát podle ministerstva práce a sociálních věcí pozor, aby takové smlouvy ve skutečnosti nemaskovaly závislou práci.

Co tedy naopak není švarcsystém? Práce na jinou než pracovní smlouvu (např. právě smlouvu mandátní, o obchodním zastoupení apod.), kdy OSVČ vykonává pro jiného podnikatele jednorázové, a to i opakující se zakázky. Při práci využívá své vlastní pracovní prostředky – typicky mj. kancelář, výpočetní techniku, automobil – a nepodléhá pokynům objednatele práce v oblasti pracovních postupů nebo pracovní doby. O švarcsystém také nejde, když OSVČ takto pracuje pro více firem, příkladně jako účetní či v oblasti poradenství.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).