Hlavní navigace

Vláda bude moci stanovit slevy na mýtu. Pomůže to i dopravcům živnostníkům?

4. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Poslanci dnes schválili, že vláda může stanovit slevy na mýtném. Podle opozice slevy uškodí malým dopravcům živnostníkům. Podle koalice jim ale naopak pomůžou.

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o pozemních komunikacích, která vládě umožňuje zavést svým nařízením množstevní slevy na mýtu. Přestože se ve sněmovně okolo tohoto tématu strhla ostrá diskuze, návrh byl nakonec přijat. Ze 153 poslanců pro něj hlasovalo 88, proti pouze 34. Dopravci novelu zákona vítají a doufají, že příslušné nařízení vlády bude následovat v co nejkratším termínu. Změny platné v zákonu mají nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Jestliže novelu podepíše i prezident, vláda bude moci stanovit, že dopravcům poskytne slevu až do výše 13 %. Podmínkou slevy však je, aby dopravci zaplatili na mýtném vyšší částku, než kterou stanoví vláda v nařízení. Čtěte také: Zdražení: Máme aktuální sazby mýta a ceny dálničních známek

Nový paragraf § 22, odstavec 3, zákona o pozemních komunikacích

Vláda může nařízením stanovit, že se provozovateli vozidla v systému elektronického mýtného poskytne sleva na mýtném celkově uloženém za časové období stanovené nařízením vlády, pokud výše mýtného uloženého v průběhu tohoto časového období za užití zpoplatněných pozemních komunikací tímto vozidlem převýší částku stanovenou nařízením vlády. Výše slevy na mýtném může činit nejvýše 13 % z výše mýtného stanoveného u takového vozidla v případě, pokud by se sleva neposkytla.

ČSSD vadil nátlak dopravců

Slevy na mýtě se nelíbily opoziční ČSSD, podle které je vláda schválila pouze díky vyhrožování dopravců. Když se rozhodlo, že se zvýší mýtné od příštího roku, tak čeští dopravci velmi brutálně oslovili tehdy bývalého ministra dopravy pana Bártu a řekli mu: my budeme dělat nějaké nátlakové akce, pokud to tak zůstane. Na základě těchto jednání přislíbil bývalý ministr dopravy Vít Bárta, že zařídí slevu na mýtném pro určité dopravce v České republice, řekl dnes například ve sněmovně Milan Urban, poslanec ČSSD.

Jeho kolega z ČSSD Václav Votava zase argumentoval tím, že slevy budou diskriminovat malé dopravce živnostníky. Ti podle něj nedělají takové objemy, jako dělají velcí dopravci, kteří mohou  slevu přesunout do ceny. Malí dopravci tak podle Votavy ztratí konkurenceschopnost a může to znamenat jejich likvidaci. Čtěte také: Stát chtěl po dopravci 600 Kč, prohrál a sám zaplatí tisíce

S tím ale nesouhlasila koalice, podle které na slevách vydělají právě menší dopravci. Sleva na mýtném podpoří právě ty malé dopravce, protože velcí dopravci vlastní vozidla a jich se vůbec zvyšování mýtného netýká. Týká se to právě těch drobných dopravců na vnitrostátních přepravách, oponoval Václav Cempírek, poslanec za TOP 09. Sleva se týká palubní jednotky, to znamená vozidla, nikoli dopravce. Pokud by to byl dopravce, ano, má pan kolega Votava pravdu, nahrávalo by to těm velkým. Ale pokud se to týká vozidla a té palubní jednotky, která je přesně identifikovaná s tím vozidlem, tak to naopak pomáhá těm malým, naopak to pomáhá těm živnostníkům, protože ti mají šanci na tu slevu také dosáhnout, připojil se Jan Bureš, poslanec ODS.

školení květen 24 - novinky

Poslanci nakonec možnost slev na mýtném odhlasovali, což dopravci jednoznačně přivítali. Podle Martina Felixe, mluvčího sdružení ČESMAD Bohemia to znamená naplnění druhé části dohody mezi ministrem dopravy a dopravci, která předcházela úpravě mýtných tarifů. Vzhledem k tomu, že dopravci už ale platí zvýšené mýto od začátku roku, bude třeba urychleného vydání nařízení vlády, které stanoví přesné parametry těchto mýtných slev, uzavřel Martin Felix.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).