Hlavní navigace

Vláda chce podporovat lidi s vyššími příjmy, Petr Nečas jim navrhuje nižší sociální pojištění

14. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Lidé s vyššími příjmy by se mohli mít ještě lépe. Šéf resortu práce a sociálních věcí Petr Nečas navrhne, aby vláda ještě do příštích parlamentních voleb snížila sociální pojištění lidem s vyššími příjmy. Informovaly o tom dnešní Hospodářské noviny. Strop pro odvody by měl klesnout ze současného čtyřnásobku průměrného platu na trojnásobek. Další novinkou by měl být strop na zdravotní a nemocenské pojištění.

„Do budoucna si dovedu představit, že zdravotní pojištění bude mít strop na čtyřnásobku průměrného platu, důchodové na trojnásobku a nemocenské až na dvojnásobku,“ řekl v rozhovoru pro HN Nečas.

Jak dnes zveřejnil deník, pokud se vezme základ dnešní průměrný plat 22 tisíc, nemělo by se podle ministra na pojistné už nic platit z platu nad 88.000 korun. U příjmu nad 66.000 korun by se přestával platit povinný odvod na důchod, který činí dohromady za zaměstnance a zaměstnavatele 28 procent z příjmu. U mzdy nad 44.000 by odpadla povinnost odvádět státu 4,4 procenta na nemocenskou.

Na nové stropy by dosáhlo podstatně víc lidí než nyní. Hrubý příjem přes 44.000 korun měsíčně má v Česku 290.000 zaměs­tnanců, nyní může stropy využít kolem 45.000 lidí, dodaly v dnešním vydání Hospodářské noviny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).