Hlavní navigace

Vláda už nechce zvyšovat daně. Čtěte, co chystá v roce 2013

7. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zvyšování daní je během našeho vládnutí konec, ohlásil premiér Petr Nečas. Víme, jaké zákony má vláda v plánu prosadit v roce 2013.

Uběhl týden od předložení návrhu ministra financí, aby se první fáze daňové reformy posunula na rok 2014, a vše je opět jinak. Vláda na svém včerejším zasedání rozhodla, že během svého mandátu už nebude žádným způsobem upravovat daně. Podle premiéra Petra Nečase tím chce podpořit stabilní podnikatelské prostředí.

Firmám vláda mimo jiné zkomplikovala život na konci loňského roku, kdy do poslední chvíle nebylo jasné, jaké sazby DPH budou letos platit. Jsme si plně vědomi toho, jaké komplikace to způsobilo podnikatelským subjektům. Nyní se vláda na můj návrh přiklonila k postoji, že v následujících dvou rozpočtových letech, tzn. v roce 2013 a 2014, již v zájmu stability podnikatelského prostředí nebude hýbat daněmi, řekl premiér.

Zároveň Nečas potvrdil, že toto rozhodnutí znamená potvrzení stávající platné legislativy, která počítá s tím, že ke spuštění jednotného inkasního místa dojde až 1. ledna 2015. Návrh ministerstva financí, aby se realizace první fáze jednotného inkasního místa posunula na rok 2014, tak zřejmě skončí v propadlišti daňových dějin.

Plán na rok 2013

Přestože daně už vláda zvyšovat nechce, legislativně zahálet nehodlá. Na rok 2013 má naplánováno 98 legislativních úkolů, z toho 10 návrhů věcných záměrů zákonů, 29 návrhů zákonů, 44 návrhů novel zákonů, 9 návrhů nařízení vlády a 6 návrhů novel nařízení vlády. V porovnání s plánem schváleným v prosinci loňského roku došlo ke snížení počtu legislativních úkolů o 28, to je přibližně o 22 % úkolů méně, doplnil předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

Mezi plány vlády na rok 2013 patří:

Návrh novely zákona o vysokých školách a návrh zákona o finanční pomoci studentům 

Reforma vysokého školství je jedna z priorit vlády, cílem je posílení autonomie vysokých škol a zvýšení jejich kvality. Přijetí zákona o finanční pomoci studentům má zajistit, aby studium bylo ekonomicky zvládnutelné i pro ty skupiny občanů, pro něž socioekonomické podmínky představují překážky v přístupu k vysokoškolskému vzdělání.

Návrh zákona o ochraně před škodami působenými návykovými látkami 

Návrh zákona počítá s úplným zákazem kouření například ve veřejnosti volně přístupných vnitřních prostorách nebo ve všech vnitřních prostorách provozoven stravovacích služeb jako jsou restaurace, bary apod., kouřit by se mohlo jen v předzahrádkách. Zpřísnit by se měl také prodej alkoholu a tabáku mladistvým, včetně zvýšení sankcí za nedodržování.

Návrh zákona o odpadech 

Cílem je vytvořit podmínky, které umožní naplnit požadavky evropských právních předpisů, hlavně pokud jde o nakládání s odpady (největším problémem je skládkování komunálního odpadu; podporována má být výstavba zařízení na energetické využití komunálního odpadu).

Návrh zákona o významné tržní síle 

Cílem zákona je regulace jednání vykazující znaky zneužití „významné tržní síly“, které není možné postihnout podle zákona o ochraně hospodářské soutěže. Regulace bude rozšířena i na jiné vztahy než je pouze prodej zemědělských a potravinářských produktů.

Návrh zákona o dani z nemovitých věcí 

Návrh zákona zavádí nové koncepční řešení zdanění nemovitostí, při kterém by mělo být těžiště zdanění přesunuto na pozemky s důrazem na jejich lokalitu a zároveň by měla být posílena pravomoc obcí.

skoleni_15_4

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).