Hlavní navigace

Vláda chce zvýšit spoluodpovědnost firem za zaměstnané cizince

9. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda chce zvýšit spoluodpovědnost firem za zaměstnané cizince. Dnes schválila soubor opatření, na jehož základě zaplatí nezaměstnaným cizincům návrat do rodné vlasti a každému poskytne 500 eur. Učiní tak díky propouštění zahraničních pracovníků, jež se bez práce a peněz mohou rychle dostat do ilegality. Podle Ivana Langera by tak mohla vzniknout četná rizika v imigrační oblasti, která by mohla mít negativní dopady na veřejný pořádek a bezpečnost ČR.

Finanční krize nutí firmy omezovat počty svých zaměstnanců. První jsou propouštěni tzv. agenturní zaměstnanci, kteří do Česka přišli za prací ze zahraničí. Jejich počet proto nyní rychle narůstá a mnozí se bez finančních prostředků a práce mohou rychle dostat do ilegality. Kabinet proto na dnešním zasedání schválil soubor opatření, jež navrhl ministr vnitra Ivan Langer. Vláda tak bude muset nezaměstnaným cizincům zaplatit návrat do rodné vlasti a každému ještě poskytne finanční bonus 500 eur.

Zároveň by se dle schváleného návrhu měla zvýšit spoluodpovědnost zaměstnavatele za řešení situace cizince po skončení jeho pobytového oprávnění. Mělo by také dojít k novému vymezení výkonu podnikatelské činnosti pro potřeby prokázání účelu pobytu cizince na území ČR a vytvoření mechanismu, jež by ověřil, že cizinec na území Česka skutečně podniká. Zvýšit se mají také pravomoci celních orgánů za účelem účinnější kontroly nelegálního zaměstnávání cizinců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).