Hlavní navigace

Vlastníky anonymních akcií půjde "odmaskovat". Pomůže to?

3. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Nový zákon má zprůhlednit vlastnictví akciových společností. Majitele anonymních akcií by mělo být nově možné kdykoli identifikovat.

Akciové společnosti s anonymními akciemi na majitele by se měly stát transparentnější, nově by mělo být totiž kdykoli možné identifikovat vlastníky akcií. Akciovky s listinnými akciemi na majitele budou muset vybrat, zda převedou akcie na jméno, nebo je imobilizují (fyzickou úschovou v bance, kde bude veden účet na akcionáře), a nebo je zaknihují u centrálního depozitáře. Nový zákon, který tyto změny přináší, zaslalo ministerstvo spravedlnosti na vládu. Čtěte také: Pro a proti založení akciové společnosti v Česku

Zákon upravuje anonymizované vlastnictví akcií tak, aby orgány státní správy a orgány činné v trestním řízení mohly zjistit konkrétní akcionáře společnosti. Ministerstvo si od nového zákona slibuje zprůhlednění obchodních vztahů a  omezení prostoru pro možnou korupci. Cílem těchto opatření je umožnit identifikovat akcionáře v jakémkoliv okamžiku. Možnost výběru dává větší prostor akciovým společnostem a dává možnost minimalizovat náklady na transformaci, uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Nový úprava sice anonymní akcie limituje, výslovně je však nezakazuje. Zákon zároveň počítá s uplatněním povinnosti schovatele imobilizovaných cenných papírů předávat informace orgánům činným v trestním řízení, pokud jsou splněny podmínky podle příslušných právních předpisů (půjde zejména o zákon o bankách). Akcionáři, kteří drží listinné akcie na jméno, si budou muset zřídit pro účely výplaty dividendy účet u bankovní instituce. To má usnadnit identifikaci akcionáře prováděnou samotnou společností, ale též sledovat tok dividend a jiných peněžitých plnění ve prospěch daného akcionáře. Čtěte také: Tomio Okamura: Proč státní kasu vysávají anonymní firmy?

Ministerstvo spravedlnosti se inspirovalo Rakouskem, kde se akcie na majitele též vydávají, jsou však registrovány na akciovém účtu, jehož vlastník je znám. Nový zákon by měl začít platit od roku 2014.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).