Hlavní navigace

Ministerstvo chce vrátit průvodcovství mezi vázané živnosti. Typický příklad lobbingu, protestuje Okamura

7. 5. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje přeřadit průvodcovskou činnost mezi vázané živnosti. Chce tím zvýšit kvalitu průvodců. Politici pouze podléhají zájmu soukromé firmy, oponuje Tomio Okamura.

Ministerstvo pro místní rozvoj se chce zasadit o znovuzařazení průvodcovské činnosti mezi vázané živnosti. Podle ministerstva by měli průvodci prokázat, že mají dostatečnou odbornou a jazykovou kvalifikaci. Nekvalifikování průvodci prý poškozují celý cestovní ruch u nás. Proti návrhu však razantně vystoupila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podle jejího mluvčího Tomia Okamury jde o flagrantní ukázku toho, jak politici podléhají osobnímu zájmu soukromé firmy. Přeřazení průvodců do vázaných živností by prý pouze zdražilo jejich služby a vytvořilo monopolní byznys pro pár vyvolených.

MMR: Průvodci by měli dokazovat svoji kvalifikaci

Na včerejší tiskové konferenci prezentovalo ministerstvo pro místní rozvoj svůj nový záměr, chce vrátit průvodcovskou činnost mezi vázané živnosti. V současnosti patří mezi volnou živnost a může ji tak vykonávat každý pouze na základě ohlášení živnostenskému úřadu, zahraniční průvodci se pak dokonce nemusí ani ohlašovat. A právě v tom spatřuje ministerstvo problém, které chce od průvodců, aby museli nově prokázat své odborné a jazykové znalosti. Nekvalifikovaní průvodci poškozují český cestovní ruch. Ministerstvo proto nyní usiluje o to, aby se průvodcovství stalo opět vázanou živností, uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba.

Ministerstvo proto požaduje, aby průvodci měli nově minimálně středoškolské vzdělání s maturitou a odbornou průvodcovskou zkoušku či vyšší odborné, případně vysokoškolské vzdělání ve studijním oboru průvodce cestovního ruchu. V rámci Evropského srovnávacího jazykového rámce by pak průvodci museli dosáhnout alespoň úrovně B 2. Průvodci z unijních zemí by se zase museli před prvním poskytnutím služby v Česku ohlásit.

Ministerstvo se rovněž odvolává na průzkum společnosti Incoma Gfk, který se nechalo na téma cestovního ruchu zpracovat. Podle ministerstva z průzkumu vyplynulo, že turisté považují u průvodců za nejdůležitější schopnost poskytovat aktuální a objektivní informace, znalost cizího jazyka, dějin a kultury. Jenže samotná firma Incoma Gfk úvádí ve své tiskové zprávě něco jiného. V případě průvodců je obecně jako nejdůležitější přístup ke klientovi (vystupování, komunikace, ochota), a schopnost řešit problémy a krizové situace, až poté následují odborné (průvodcovské) schopnosti a formální aspekty, uvedla Incoma Gfk.

Podle Okamury jde o ukázkový příklad lobbingu

Proti záměru ministerstva však ostře vystoupil Tomio Okamura, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podle něj jde o typickou ukázku toho, jak politici podléhají úzkému osobnímu zájmu privátní firmy, která je zlobbuje. Naší Asociaci tento návrh velmi překvapil, jelikož je zcela proti legislativnímu trendu v celé EU – celá EU naopak v tomto směru legislativu zcela uvolňuje, avšak pak nám to začalo být ihned jasné, komentoval Okamura.

dan_z_prijmu

Podle Okamury totiž stojí za záměrem ministerstva jedna z největších škol na průvodcovské kurzy u nás, firma Tyrkys. Okamura považuje také za nevídané argumenty, které ministerstvo uvedlo ke zdůvodnění svého návrhu. Takto otevřený a zcela veřejný lobbing ministerstva za úzký zájem privátní firmy je skutečně nevídaný. Pod rouškou vymyšleného argumentu, že si prý zahraniční turisté stěžují na kvalitu průvodců při návštěvě ČR, se tak chystá výhodný téměř monopolní byznys pro několik málo subjektů, domnívá se Okamura a dodává, že s kvalitou průvodců cestovky problémy nemají a že žádné stížnosti neznamenal.

Pokud by návrh prošel, došlo by prý ke zdražení zájezdů pro miliony českých turistů. Průvodci by totiž museli absolvovat průvodcovský kurz, jinak by turisty nemohli po Evropě provádět. Zákon by též způsobil pokles cestovního ruchu v českých regionech, které se již teď potýkají s nedostatkem průvodců. V neposlední řadě by povinnost dokazování odborné a jazykové kvalifikace poškodila zahraniční průvodce, které si zahraniční cestovní kanceláře často školí samy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).