Hlavní navigace

Všechno jinak, poslanci nestihnou schválit změny u daně z nabytí nemovitostí

8. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Původně měl daň z nabytí nemovitostí platit od dubna výhradně kupující. Poslanci však příslušnou novelu nestihnou schválit. K změnám dojde nejdříve v červenci.

Už nyní je jasné, že novela, kterou se mění zákonné opatření o dani z nabytí nemovitých věcí, se nestihne schválit v předpokládaném termínu. Původně přitom měly změny platit již od dubna. Teď to vypadá, že novinky budou zavedeny nejdříve v polovině letošního roku. Příslušný návrh zákona sice vláda schválila již na počátku října loňského roku, na pořad schůze se však dostal až v únoru, kdy novela prošla prvním čtením.

Změny asi až od července

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Nyní ji projednává rozpočtový výbor, který stanovil termín pro podávání písemných pozměňovacích návrhů do 24. března. Novelu tak nejdříve projedná na konci března a vzhledem k dalším nutným čtením, schválení senátu a podpisu prezidenta není možné, aby zákon začal platit již od dubna. Jak uvedl regionálnímu Deníku předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD), termín účinnosti je možný od 1. července 2016.

Brand24

Daň bude platit kupující

Návrh počítá s tím, že daň z nabytí nemovitostí bude vždy platit kupující. Dojde tím k odstranění obtíží vyplývajících ze současné právní úpravy, dle níž je v některých případech poplatníkem daně převodce a v některých případech je to nabyvatel. Komplikace při stanovení poplatníka nastávají zejména při směně nebo při úplatných nabytích nemovitých věcí z majetku České republiky, vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě. Sazba daně má zůstat stejná, tedy ve výši 4 %.

Doposud platí, že poplatníkem daně je primárně prodávající. V kupní nebo směnné smlouvě se lze ale dohodnout, že poplatníkem daně bude nabyvatel. Současná právní úprava tak dává možnost, na rozdíl od úpravy dřívější, u koupě a směny převodci i nabyvateli smluvně ujednat, že poplatníkem daně je nabyvatel. Aktuálně navíc platí, že kupující je nyní ručitelem za daň. Pokud tedy prodávající daň neodvede, musí ji zaplatit kupující. Také institut ručení by měl v případě schválení zákona zaniknout.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).