Hlavní navigace

Názor k článku Vstupní lékařská prohlídka podle nových pravidel od Tomáš Neugebauer - Ono je to všechno trochu jinak. Pracovnělékařské prohlídky se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2017 15:40

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Ono je to všechno trochu jinak.

    Pracovnělékařské prohlídky se nedělají pro zaměstnance, ale pro zaměstnavatele. Proto, až na výjimky, je hradí zaměstnavatel. Které práce jsou rizikové je přesně určeno a není to ani jedna z vámi uvedených (jen pro informaci, za určitých podmínek může být rizikovou prací psaní na klávesnici počítače, avšak na době psaní nezáleží). Lékař pracovnělékařských služeb je určen z toho důvodu, že má znát pracoviště zaměstnavatele a podmínky výkonu pracovních činností a na základě toho hodnotit zdravotní stav zaměstnanců, příp. žadatelů o zaměstnání. Pracovnělékařské služby nejsou výmyslem České republiky. Jsou vytvořeny na základě požadavků mezinárodního dokumentu, který ještě Československo ratifikovalo a Česká republika jako nástupnický stát jej naplňuje.

    Poznámka na závěr. I v jiných zemích mají se zajišťováním značné problémy. Je však pravdou, že například Slovensko k tomuto problému přistoupilo mnohem efektivněji, než Česká republika.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).