Hlavní navigace

Výhodnější důchody při péči o závislou osobu

17. 8. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

S účinností od 1. 7. 2009 platí nové ustanovení zákona o důchodovém pojištění, na základě kterého mají osoby, které dlouhodobě pečovali o závislou osobu nárok na vyšší důchod. Vyřeší se tím negativní dopady dlouhodobé péče, která jim neumožňovala žádnou nebo částečnou výdělečnou činnost s minimálními výdělky.

Jestliže „náhradní doba péče o závislou osobu“ trvala v rámci celého života pojištěnce dohromady alespoň 15 let, bude se toto období považovat za rozhodné období. Rozdíl od dosavadní úpravy je v tom, že se k dosaženým příjmům připočtou ještě příjmy fiktivní v částce odpovídající výši příspěvku na péči poskytovanou opečovávané osobě nebo odpovídající částce minimální mzdy v roce 2007, jedná-li se o období před rokem 2007. Zvolí se varianta, která je pro pojištěnce výhodnější. Tato úprava se bude vztahovat na všechny důchody přiznané po 30. 6. 2009.

O úpravu důchodu přiznaného před 1. 7. 2009 musí důchodce sám požádat příslušnou správu sociálního zabezpečení. Podstatné však je, aby délka náhradní doby péče o závislou osobu dosáhla v rámci celého života pojištěnce alespoň 15 let. V opačném případě nelze zvýhodnění uplatnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).