Hlavní navigace

Výjimky z #EET pro malé či regionální podnikatele? Zjistili jsme názory politiků

21. 4. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ačkoli se k EET sešla již řada „pozměňováků“, a to i od vládních stran, zatím žádný neprošel. Jaký je názor stran na výjimky pro malé a venkovské podnikatele?

Zeptali jsme se stran, které mají poslance v Poslanecké sněmovně. Na dotazy odpověděla KDU-ČSL, KSČM, ODS a TOP 09. Ani po urgencích naopak neodpověděly vládní strany ANO a ČSSD. Odpovědí jsme se nedočkali ani od Okamurovy SPD a Úsvitu.

Kvůli politikaření neprošla výjimka pro online platby

Téma změn a výjimek z EET leží na stole prakticky neustále. Přestože některé změny, jako bylo například vynětí online plateb z evidence, dávaly smysl, kvůli politikaření neprošly. Právě vynětí online plateb bylo ze všech změn nejblíže schválení. Návrh ministra financí Andreje Babiše, který ho spojil i s výjimkou z EET pro podnikatele s paušální daní s tržbami do 250 tisíc korun, však nepodpořila kromě pravicové opozice ani vládní ČSSD a změna tak neprošla o 5 hlasů. Návrh TOP 09 na vynětí platebních bran zase nepodpořila koalice včetně ANO, ačkoli se jednalo o podobný návrh jako Babišův.

Čtěte také: Politika zvítězila nad rozumem, #EET se dotkne i online plateb

Problematiku online plateb sice nakonec vyřešila metodika finanční správy, některé potenciální změny ale stále visí ve vzduchu. Už dlouhodobě se hovoří o výjimce pro drobné podnikatele a v posledních měsících také o podpoře venkovských podnikatelů. Zeptali jsme se proto stran, které jsou zastoupeny ve Sněmovně, zdali by podpořily výjimky pro drobné podnikatele, a pokud ano, tak za jakých podmínek. Druhý dotaz pak směřoval na vesnické hospody a obchody a na to, zda by strany podpořily přijetí nějakých opatření na podporu drobných podnikatelů v regionech.

Čtěte také: Asociace podporovala #EET kvůli narovnání trhu, teď chce dotace 750 milionů Kč

Lidovci a komunisté výjimky podporují

Oslovili jsme jak vládní, tak opoziční strany. Z vládních stran na naše dotazy, ani po opakovaných připomínkách, ale neodpověděla ani ČSSD, ani hnutí ANO. Svůj postoj zveřejnili pouze lidovci, kteří se již před časem vyjádřili, že by rádi zrušili celou třetí a čtvrtou vlnu EET. KDU-ČSL navíc sama navrhovala výjimku z EET pro malé podnikatele. Jak serveru Podnikatel.cz potvrdila Adéla Kodíčková, mediální asistentka strany, diskusi týkající se vynětí nejmenších podnikatelů z EET v příštím volebním období lidovci opětovně nastolí.

KDU-ČSL rovněž připravuje podporu drobných podnikatelů na venkově. Dokážeme si představit více forem podpory znevýhodněných oblastí. Cesta dle našeho názoru vede mimo jiné také skrze stabilizaci podnikatelského sektoru, proto bychom chtěli podpořit daňovou stabilizaci v následujících 2 letech, doplnila Kodíčková.

Čtěte také: Zákonodárná kreativita lidovců. S čím nesouhlasí, to při hlasování podpoří

Podobný názor má i opoziční KSČM, podle které je okruh povinných osob k EET zbytečně široký. Pro malé podnikatele by měl sloužit daňový paušál. Tomu by měla sloužit novela zákona o EET, která se ovšem s obtížemi stihne ještě v tomto volebním období. Připravena by ale měla být hned po volbách, k tomu netřeba dlouhé vyhodnocování systému EET, dodal serveru Podnikatel.cz Jiří Dolejš, místopředseda KSČM.

I komunisté by rádi podpořili podnikatele v regionech. Kromě daňového paušálu je nutné podle nich hlavně zjednodušit administrativu (přístup k úřadu) a také přijmout celý komplex opatření státu i regionů a municipalit k podpoře života na venkově a v malých obcích. Jako příklad konkrétního opatření Dolejš uvedl vynětí vesnických hospod z antikuřáckého zákona.

Pravice chce EET zrušit jako celek

Výjimky z EET ale zřejmě nemají šanci projít u pravicové opozice, která trvá na zrušení EET jako celku. Výjimky ze zákona nedávají smysl, protože tento represivní nástroj poškozuje všechny podnikatele. A hlavně vůbec nevidíme důvod, proč by se měly dělat mezi podnikateli rozdíly, že jeden něco má mít a druhý ne, vysvětlila serveru Podnikatel.cz Jana Havelková, mluvčí ODS. Nejlepší alternativou je EET zrušit úplně. Poslanci TOP 09 proto zrušení EET již navrhovali a také podali proti evidenci tržeb dvě ústavní stížnosti. Pokud TOP 09 uspěje v podzimních volbách, elektronickou evidenci tržeb zruší úplně, připojil se Jakub Hnát z tiskového oddělení TOP 09.

Brand24

Co se týče problémů venkova, je podle pravice na vině přebujelá byrokracie a stávající vlády. Až bude ODS ve vládě, tak všechna tato likvidační opatření zruší, provede antibyrokratickou revoluci, nastaví jednoduché a přehledné podmínky pro každého a sníží daně. Pouze tak přestanou podnikatelé ztrácet čas zbytečným papírováním pro stát, ale budou se moci věnovat rozvoji vlastní činnosti, uzavřela Havelková.

Server Podnikatel.cz oslovil i opoziční SPD a Úsvit, ani jedna strana ale odpovědi do vydání článků nezaslala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).