Hlavní navigace

Čas dovolených: výměra dovolené

22. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Výměra dovolené činí nejméně 4 týdny v kalendářním roce. Některé profese rozpočtové sféry mají dovolenou stanovenu na 5 týdnů, dovolená pedagogických pracovníků činí 8 týdnů v kalendářním roce.

Dovolenou může také zaměstnavatel v podnikatelské sféře prodloužit na základě vnitřního předpisu. Prodloužená dovolená je vnímána jako zaměstnanecký benefit, který je velmi oblíbený. Prodloužit dovolenou nemusí zaměstnavatel o celý týden. Dovolená se může prodloužit i o dny.

Není nic špatného na tom, že různé skupiny zaměstnanců mohou mít rozdílně stanovenou délku dovolené. Je ale nezbytné, aby byla dodržena zásada rovnosti a zákazu diskriminace.

Zaměstnanci náleží podle § 211 Zákoníku práce:
  • Dovolená za kalendářní rok nebo na její poměrnou část
  • Dovolená za odpracované dny
  • Dodatková dovolená

V zákoníku práce už nenajdeme pojem další dovolená. Další dovolenou mohli využít zaměstnavatelé, u nichž se střídala období s vyšší a nižší potřebou práce. Zaměstnavatel mohl poskytnout další dovolenou zaměstnancům, kteří si vzali dovolenou v mnohdy méně atraktivním období, ale v období s nižší potřebou práce. Další dovolená bývala odměna zaměstnancům za to, že vycházeli zaměstnavateli vstříc při čerpání dovolené vzhledem k potřebám provozu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).