Hlavní navigace

Názor k článku Výrobci lihovin: Za rozmachem pančovaného alkoholu stojí i vysoké daně od Patrik Chrz - Asi budu v menšině, ale pro výrazné snížení...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 9. 2012 16:57

    Patrik Chrz

    Asi budu v menšině, ale pro výrazné snížení nebo dokonce zrušení spotřební daně nejsem. Dokážete si představit, jak by to vypadalo, kdyby půllitrovka tuzemáku stála dvacku?
    Pomůže jen důkladnější kontrola - napadlo mě, že by třeba mohly mít lahve kolek s RF čipem (který se deaktivuje po průchodu pokladnou při prodeji konečnému spotřebiteli). Padělání by bylo zase o něco složitější a kontrola pravosti kolků zase snazší (a šlo by i lépe dohledat cestu jednotlivých lahví), prostě při každém "přeprodeji" (výrobce-velkoobchod-maloobchod) by měl obchodník povinnost zaznamenat "pohyb", který by bylo možné sledovat přes Internet.
    A RFID každé lahve by muselo být uvedené na faktuře.
    Tak jakou jsou dnes povinně lékárny, tak by musely být napojeny na Internet všichni, kdo prodávají alkohol.
    Pokud by v nějaké provozovně byla nalezena lahev s RFčipem, který by neměl obchodník podchycený na faktuře, nebo by se dohledalo, že se prodala někdy jindy někomu jinému, okamžitě by to znamenalo tučnou pokutu a třeba i zavření provozovny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).