Hlavní navigace

Výsledek daňových přiznání za rok 2012? Stát fyzickým osobám vrátil 5 mld. Kc

14. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Inkaso daně z příjmů fyzických osob za rok 2012, které vzniklo na základě podaných daňových přiznání, činí mínus 5,1 mld. korun. Stát více vrátil, než vybral.

Na základě podaných daňových přiznání vybraly finanční úřady na dani z příjmů fyzických osob prozatím částku 5,6 mld. korun. Zároveň však úřady vyřídily žádosti o vrácení přeplatku na dani z příjmů fyzických osob a vyplatily dle nich 10,7 mld. korun. Oproti předchozímu roku se tak na dani vrátilo o více než 1 mld. korun více. Inkaso daně z příjmů u daňových přiznání tak skončilo v záporných hodnotách, konkrétně jde o částku 5,1 mld. korun.

Podle Generálního finančního ředitelství se na větších vratkách podepsaly legislativní změny účinné pro rok 2012. Jedná se především o zvýšení slevy na poplatníka a o zvýšení částky daňového zvýhodnění na děti v roce 2012. Základní sleva stoupla o 1200 korun na 24 840 korun, kdy přestala platit tzv. povodňová stokoruna. Daňové zvýhodnění na dítě zase vzrostlo v roce 2012 z 11 604 korun na 13 404 korun na jedno dítě. Zvýšila se rovněž hranice maximálního daňového bonusu, a to z 52 200 korun na 60 300 korun.

Brand24

Rozdíl ještě změní osoby s daňovým poradcem

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Záporné inkaso ve výši 5,1 mld. korun ale není konečné. Fyzické osoby, které mají povinnost ověřit svou účetní závěrku auditorem nebo kterým přiznání dělá daňový poradce, mají čas podat daňové přiznání do začátku července. Výchozí termín pro doplacení daně z příjmů je stejný jako pro podání přiznání, pro fyzické osoby s poradcem jde o 1. červenec).

U doplacení daní se podnikatelé mohou beztrestně opozdit. Úroky z prodlení se totiž začínají počítat pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Nejpozději v pondělí 8. dubna (úterý 9. července u OSVČ s poradcem) by finanční úřad měl mít doplatek daně na svém účtu. V případě platby složenkou nebo převodem, by si tak podnikatelé měli nechat rezervu. Na pokladně berňáků stačí daň zaplatit v poslední možný den. Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. V současnosti tedy činí 14,05 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).