Hlavní navigace

Vysoké školy podnikatelům ve studiu moc nepomáhají

30. 9. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno: Upřesněna odpověď Bankovního institutu (6. 10. 2014 12:56)
Konec září je na některých vysokých školách poslední šancí přihlásit se ke studiu. Otestovali jsme, jestli podnikatelům nabízejí nějaké speciální služby.

Danielovi je třicet let, je úspěšný, ale také velmi vytížený podnikatel. V minulosti studium vysoké školy vzdal právě kvůli byznysu. Dnes si začíná uvědomovat, že mu akademický titul občas chybí. Občas si bez diplomu na jednáních připadám jako méněcenný, trochu přehání v mailu, který jsme v polovině minulého týdne poslali na studijní oddělení vybraných soukromých vysokých škol. Rád by si totiž vzdělání doplnil. Za speciální servis pro podnikatele si rád připlatím, dodává náš fiktivní budoucí student.

A co jsme zjistili? Potěšit snad může, že vysoké školy nerozdávají diplomy za peníze během několika málo měsíců, jako se to před pěti lety dělo v Plzni v kauze tamních rychlostudentů práv. I když, takovou možnost jistě ani plzeňská právnická fakulta nenabízela mailem. Jinak je ale výsledek testu tristní. Školy mají o podnikatele zájem – jako o jakékoli jiné studenty. Žádné speciální služby se jim nesnaží nabízet, a často ani nechápou, jak moc jsou zavalení prací.

Všechno máte na webu

Na našem webu máte vyčerpávající informace, odpovídá studijní oddělení Bankovního institutu, které v mailu přesně definovalo podmínky přijímacího řízení i s odkazem na web včetně individuálního studijního plánu. Zda nabízí speciální řešení pro časově zaneprázdněné podnikatele, to už jsme se z mailu nedozvěděli. Podobně reaguje i Vysoká škola ekonomie a managementu, kde by snad pro podnikání mohli mít nějaké pochopení: zástupce školy posílá seznam odkazů na web. Jejich nevstřícnost trochu logiku má. Chce-li podnikatel studovat, beztak bude muset trávit na internetu desítky hodin. Proč by mu to měla škola ulehčovat?

Jinde studentům i poradí

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Vedoucí týmu informačního centra Vysoké školy finanční a správní Vlasta Ditrichová předvádí, že i akademická instituce může být vstřícná a řešit problémy svých zákazníků. Uvedl jste, že jste v minulosti studoval na jiné vysoké škole a studium nedokončil. Můžete si podat žádost o uznání předmětů a nastoupit do vyššího ročníku. Předměty by však neměly být splněné před více jak deseti lety, radí paní Ditrichová. Takový postup by Danielovi mohl nejenom zjednodušit práci, ale i ušetřit peníze.

S učiteli se dá domluvit

Naši vyučující se velmi snaží přizpůsobit vašim časovým možnostem, ujišťuje zástupce Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva – trochu jenom překvapuje, že v mailové odpovědi chybí jméno konkrétního člověka. Podobně jako na většině škol i tady je účast studentů na přednáškách nepovinná. Navíc díky metodě e-learningu studenti většinu práce zvládnou z domova, dodává zástupce školy.

Soukromé vysoké školy jsou ale většinou nakloněné vycházet vstříc zaměstnaným lidem. Studuje u nás hodně pracovně vytížených lidí, není problém to zvládnout. Vždycky říkáme, že u kombinovaných studentů jde především o samostudium, potvrzuje Petra Zbudilová z Academia Rerum Civilium – Vysoké školy politických a společenských věd v Kolíně.

Kolik stojí individuální studijní plán?

Možnost poskládat si studijní menu podle vlastních představ nabízejí některé školy na základě posouzení konkrétní situace, jinde je možné si individuální plán „koupit“. Cena se ovšem může zásadně lišit. Například kolínská škola politických věd vybírá poplatek 2900 korun, podobně pražská Vysoká škola obchodní si za „individuál“ účtuje 5000 korun.

Unicorn College ovšem za individuální studium vystaví účet na 78 000 korun, tedy téměř dvojnásobek běžného čtyřicetitisícového školného. Student si může domluvit, kdy bude moci chodit do školy a kdy by chtěl psát například testy. Vše je na domluvě, vysvětluje výhody Martina Finková ze studijního oddělení.

skoleni_15_4

Přečtěte si také: Vzdělávání zaměstnanců jako daňově uznatelný náklad?

Komunikace je základ

Sám coby ještě před třemi lety student vím, jak důležité je, aby s vámi škola komunikovala. Není nic horšího, než když se objeví nějaký problém a nikdo ho s vámi nechce řešit. Po této stránce si většina škol zaslouží pochvalu: oslovili jsme jich jednatřicet a nejpozději do tří dnů dorazilo čtyřiadvacet odpovědí. Překvapením je, že z těch „větších“ neodpověděla Univerzita Jana Amose Komenského, Newton College a Literární akademie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Většinu profesního života je rozkročený mezi obchodem a marketingem či jako psavec, ať už jako novinář, jako bloger nebo jako copywriter.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).