Hlavní navigace

Vystavili jste vysvědčení podmínkám pro podnikání v ČR: Průměrná známka 3 až 4

15. 6. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Podmínky pro podnikání v Česku mají do ideálu daleko. Jak vyplynulo z ankety serveru Podnikatel.cz mezi OSVČ, průměrná známka činí 3,6.

Podporu podnikání má svém programu v podstatě každá politická strana, a to už od sametové revoluce. Stejně tak se politici rádi a často kasají, jak snižují byrokracii pro podnikatele a zjednodušují podnikání. Jak však podmínky pro podnikání u nás vnímají ti nejpovolanější, tedy sami podnikatelé? V anketě serveru Podnikatel.cz mohli drobní živnostníci a další OSVČ ohodnotit podmínky pro podnikání v Česku známkou jako ve škole (1 – nejlepší, 5 nejhorší). A výsledek? Průměrná známka 3,6 a řada výtek především na množství byrokracie a výši zdanění.

Čtěte také: Dvojnásobné zálohy na pojistné? Děkujeme, odcházíme na pracák, říkají OSVČ

Propadnout by podmínky nechalo 13 % podnikatelů

Jak vyplynulo z ankety serveru Podnikatel.cz mezi drobnými živnostníky a jinými OSVČ, podmínky pro podnikání v Česku mají do ideálu hodně daleko. Průměrně vyšla známka 3,6 a naprostá většina (93,5 %) oslovených udělila známku 3 anebo horší. Pouze 5,6 % podnikatelů by oznámkovalo podmínky 2 či 2-. Jen necelé procento respondentů dalo známku výborně (jedničku). Nejčastější známkou se stala 3, kterou společně s 3– uvedlo 43,1 % živnostníků. Známku 4 a 4– by udělilo 37,3 % živnostníků a opakovat ročník by podmínky v podnikání nechalo 13,1 % podnikatelů. Celkově se ankety zúčastnilo 107 drobných podnikatelů z různých oborů činnosti a ze všech krajů České republiky.

Vadí hlavně byrokracie

Za důvody nevábného hodnocení označovali podnikatelé nejčastěji spoustu zbytečného papírování, neustále se měnící podmínky, politika zaměstnanosti a vysoké daně. Úplně nejvíce ale zmiňovali množství byrokracie. Někteří podnikatelé se též podělili o osobní zážitky, které si ze setkání s byrokracií odnesli. Byrokracie je neskutečná, v mém případě byrokracie zavinila vyřizování od­koupení pozemku na 5 let. Cena šla nahoru o 100 pro­cent a já zaplatím o 400 ti­síc korun navíc. Stát si může dělat a rozhodovat, jak mu to vyhovuje a já nenadělám vůbec nic, uvedla například serveru Podnikatel.cz Jarmila Jonáková, která provozuje cukrárnu v Olomouci.

Účetní Ivana Kosťunová zase nedávno narazila na finančním úřadě, kde chtěla zaregistrovat novou firmu k daním. K vyplněnému registračnímu formuláři totiž musela doložit kupní smlouvu o nabytí provozovny, nájemní smlouvu o pronájmu pozemku k podnikání a uvést podnikatelský záměr. Všechny tyto skutečnosti však eviduje a kontroluje živnostenský úřad, a pokud tyto náležitosti nejsou splněny, živnostenské oprávnění nevydá. Měl by tedy živnostenský list k registraci k daním stačit, ale paradoxně toto byl jediný doklad, který po mně na úřadě nechtěli, doplnila Kosťunová.

Čtěte také: 5 věcí, které vás v začátku podnikání nenapadnou a mohou vás překvapit

Dalším podnikatelům, jako třeba Miroslavě Králíkové, která má e-shop s dárkovým a užitkovým zbožím, vadí časté změny formulářů a jejich nekompatibilita s opensource programy. V zákonech se nevyznají a neznají je ani sami úředníci. Mám osobní zkušenost s tím, že paní na finančním úřadě získala první informace o změně zákona z rádia, které poslouchala, dodala serveru Podnikatel.cz Králíková. Zuzaně Šimkové, která provozuje e-shop s dětským zbožím, zkomplikovali život celníci, kteří ji při jednom dovozu poslali zboží zpátky do USA, protože nedodala certifikát o původu s kulatým razítkem. Když si ho pro další dovoz obstarala, dozvěděla se, že došlo ke změně a certifikát už není potřeba.

Přestože si ale na byrokracii jako celek živnostníci hodně stěžují, zároveň se shodují, že záleží úřad od úřadu a že nejde všechny úředníky házet do jednoho pytle. Mám výborné zkušenosti s registrací na živnostenském úřadě. Naopak dosti špatné zkušenosti na úřadu práce. Vůbec mě neinformovali o možnosti, že mohu dostat státní příspěvek při začátku podnikání, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Vladimír Došek, který se živí canisterapií.

Čtěte také: Jaké úřady můžete vyměnit a kde se naopak bez přestěhování nepohnete?

Povolte švarcsystém, volají OSVČ

Co hodně podnikatelům rovněž vadí, je přístup státu k zaměstnávání lidí a rigidní trh práce. Často živnostníci nechápou, proč stát tak ostře vystupuje proti švarcsystému. Zákaz volného smluvního úvazku (nutnost vázat si zaměstnance jen a pouze dle zákoníku práce, zákaz mít zaměstnance na živnostenský list) a s tím spojená neflexibilita pro podnikatele je naprosto nesmyslná, domnívá se Jiří Rybář, který podniká v oblasti webových technologií. Kdo má podnikat, když je nad ním neustálá hrozba sankce od státu, ať už je to samotný švarcsystém nebo příšerně složité vedení agendy zaměstnanců a s tím související kontroly. To jsou věci, které vyloženě brzdí svobodné podnikání v naší zemi, připojil se Jaromír Ptáček, který vyrábí a poskytuje servis náhradních elektrických zdrojů.

Brand24

Čtěte také: Chceme legalizovat švarcsystém, vzkazují politikům dvě třetiny firem

Na samostatnou kapitolu by též vydalo neustále zvyšování daňové zátěže. OSVČ sice připouštějí, že jim v jejich činnosti hodně pomáhají výdajové paušály, jedním dechem ale dodávají, že nespasí vše. A jaký mají živnostníci názor na politiky tolik omílanou podporu podnikání? Drobného podnikání se podle nich netýká. Za všechny stačí vyjádřit názor kominíka Jaroslava Škvrny. Podpora podnikání je pro všechny vlády jako Yetti, všichni o něm mluví, ale nikdo ho neviděl, uzavřel Škvrna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).