Hlavní navigace

Z diskuze: Manželky a družky v podnikání

4. 5. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Mohu jako spolupracující osoba svého manžela fakturovat na jeho jméno? A Jak mohu jako podnikatel zaměstnat svoji manželku? Tyto a další dotazy se objevily v našem diskuzním fóru. Přečtěte si odpovědi zkušenějších čtenářů.

Spolupracující osoba a fakturace

Chtěla bych se jen zeptat: jako spolupracující osoba mého manžela, můžu fakturovat na své jméno, nebo musí být faktura vystavena na jméno OSVČ, tedy manžela? Mohu vůbec vystupovat pod svým jménem? Když se jako spolupracující osoba zaregistruju na úřadech, dostanu vlastní IČ, nebo budu podnikat pod manželovým?

Budete podnikat pod manželovým. Jedině že byste měla vlastní živnost, ale to byste pak nebyla již spolupracující o­soba.

Reagovat (do článků z diskuze)



Zaměstnání manželky na rok

Jsem ženatý a mám živnostenský list. Zajímalo by mě, zda mohu zaměstnat manželku, na cca rok (z ročních příjmů se vypočítává mateřská). Když je to manželka, mohu jí přece dávat vysoké měsíční výplaty a z toho pak bude mít v době mateřské dovolené vyšší mateřskou? Je to tak, nebo se pletu?

Tak to se pletete hned dvakrát. Zaprvé nesmíte jako živnostník zaměstnat manželku. Zadruhé srážky z vysokých mezd jsou vyšší než zvýšení mateřské poté. Může vás zajímat, aby manželka měla vlastní živnostenský list, musí ho ale „stihnout“ již mít nejméně cca 11 měsíců před porodem.

Reagovat (do článků z diskuze)



Ukončení podnikání a zaměstnankyně na mateřské

Končím s podnikáním. Jedna z mých dosavadních zaměstnankyň je ale na mateřské a mám povinnost jí držet místo. Jaké je v tomto případě správné řešení, jakému úřadu to nahlásit? Nechci mít problémy.

Zkusil bych dohodu s odstupným. Soudný člověk pochopí, že když se nemá kam vrátit, držet místo nemá smysl.

Reagovat (do článků z diskuze)



Chci zaměstnat mojí družku

Chci se zeptat, jestli musím mít nutně a povinně nějakou smlouvu a tudíž i její výkaz výplat, či odměny, pokud chci, aby mi moje dlouholetá družka vypomáhala v mé živnosti?

Za předpokladu, že s družkou žijete ve společné domácnosti, může se stát spolupracující osobou (§ 13 zákona o daních z příjmů). Můžete na ní přerozdělit maximálně do 30 % příjmů a výdajů, maximálně však 180 000 zisku za celý kalendářní rok nebo 15 000 Kč za každý měsíc spolupráce. Nezapomeňte však na registraci spolupracující osoby na FÚ, OSSZ a ZP. Spolupracující osoba podává přiznání k dani z příjmů FO a přehledy na OSSZ a ZP za dané zdaňovací období.

Reagovat (do článků z diskuze)



Jak na slevy na děti a manželku?

Manžel byl 01–06/2009 zaměstnán, uplatňoval slevy na děti. Pak byl 07–09/2009 (3 měsíce) na úřadě práce jako nezaměstnaný a nakonec od 10/2009 pracoval jako OSVČ. Já jsem pobírala od začátku roku peněžitou pomoc v mateřství, v červenci (07/2009) jsem pracovala na DPP. A teď ty dotazy:

Brand24

  1. počítá se peněžitá pomoc v mateřství jako příjem manželky, respektive může si mě manžel odepsat z daní, když odměna z DPP nebyla vyšší než 68 000 (s PPM by to bylo víc než 68 000)?
  2. v období 01–06/2009 si manžel uplatňoval slevy na děti, pak za měsíc 07 jsem si je uplatnila já. Může si je pak zase uplatnit manžel (zřejmě za období 10–12/2009, předpokládám, že za měsíce 08–09/2009, kdy byl evidován na ÚP, si je uplatňovat nemůže)

Podívejte se, zda jste skutečně pobírala peněžitou pomoc v mateřství či již to nebyl rodičovský příspěvek. Ten by se totiž do rozhodného příjmu pro uplatnění slevy na dani na partnera nezahrnoval a manžel by mohl slevu na dani uplatnit.

Reagovat (do článků z diskuze)



Pozn. Redakce nezaručuje správnost odpovědí. Texty byly redakčně upraveny. Další diskuzní fóra jsou k dispozici na stránce forum.podnika­tel.cz

Komu dáte ve volbách 2010 svůj hlas?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).