Hlavní navigace

Z diskuze: Když zdědíte firmu, v podnikání pokračovat nemusíte

6. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Pokud zdědíte firmu, nebojte se, že byste museli nechtěně pokračovat v jejím provozu. S firmou můžete naložit dle své libosti. Jestliže zase otevíráte penzion, nezapomeňte na OSSZ, zdravotní pojišťovnu a hygienu.

Dědí se podnikání?

Nevíte někdo, jak se postupuje v případě, když má osoba firmu asi se 7 zaměstnanci a zemře? Přechází povinnost pokračovat v podnikání na dědice nebo automaticky končí podnikání v den úmrtí jednatele této firmy?

Odpověděl/a: uživatel, který si přál zůstat v anonymitě

Akcie, podíl v s.r.o. či živnost fyzické osoby se dědí jako jakýkoliv jiný majetek. Počet zaměstnanců nehraje roli. Funkce jednatele smrtí zaniká, ta ale nemá nic společného s firmou a podnikáním (pokud jednatel není i majitelem podílu, pak platí první věta).

Povinnost pokračovat v podnikání neexistuje – předmětem dědictví je majetková podstata viz výše, nabyvatel může v podnikání pokračovat, může ale firmu i prodat, vytunelovat a zrušit nebo (dobrovolně) zlikvidovat.

Dědictví lze i odmítnout, odmítnout jako celek – nelze tedy odmítnout např. podíl ve firmě a jiný majetek chtít přijmout.

Máte jiný názor? Reagujte...

Jak je to s platbou DPH při nákupu a prodeji zboží?

Začínám s e-shopem. Mám velký zmatek s placením DPH. Nakupuji zboží (spodní prádlo) z velkoobchodu, kde dostávám cenu bez DPH. Přičítám svoji marži a teď nevím, zda od velkoobchodu nakoupím bez DPH, nebo mi tam DPH přičtou. Například když nakoupím od velkoobchodu za 100 Kč bez DPH, zaplatím jim 119 Kč, mám marži 100%, tzn. moje prodejní cena pro zákazníka je 219,–? Pro upřesnění jsem plátce DPH.

Odpověděl/a: Martin (neregistrovaný)

Pokud jste plátcem a kupujete od plátce DPH, pak cena zboží je pro vás bez DPH, tedy 100 Kč. V případě koncového spotřebitele to je plus 19% DPH. Výslednou cenu stanovujete jako cenu (bez DPH) + marži (bez DPH) + jiné náklady (s DPH či bez, podle toho, zda jsou od plátce, či neplátce) a k výsledku přičtěte DPH z něj vypočtené.

Odpověděl/a: uživatel, který si přál zůstat v anonymitě

Plátce i neplátce DPH nakupuje u dodavatele (plátce DPH) vždy za stejnou cenu.

Plátce DPH při prodeji je povinen k ceně DPH přičíst (a odevzdat státu) a naopak zaplacenou DPH při nákupech si může od takto odváděné DPH odečíst. Tedy nakoupím za 119 Kč, prodám za 238 Kč (ceny včetně DPH). 38 korun z prodejní ceny náleží státu, od čehož si ještě odečtu vstupní DPH ve výši 19 Kč, a 19 Kč odvedu státu.

Jako neplátce DPH nakoupím za týchž 119 Kč a prodám za týchž 238 Kč (ceny bez DPH). Akorát, že si nic nevyúčtovávám a nic nepřičítám, je jen cena jako cena a o DPH vůbec neúčtuji.

Jinak pokud se blížíte limitu pro povinné placení DPH a nelíbí se vám to, použijte živnostenské oprávnění nějakého příbuzného či manželky a obrat rozdělte.

Máte jiný názor? Reagujte...

Rozumíte problematice DPH?

Klient v Anglii – jak na daně?

Sídlím a podnikám v Česku, programuji software pro klienta (s.r.o.), který sídlí v Anglii. Měl bych odvádět nějakou daň v Anglii nebo jen daň ze zisku v Čechách? V jakém případě se uplatňují dohody o dvojím zdanění? Jsem plátce DPH. Jelikož je Velká Británie členem EU, fakturuji bez DPH.

Odpověděl/a: Pavel Říha

Platíte daně jenom u nás. Dvojí danění = například zaměstnání v Anglii nebo investice do cenných papírů. U faktury bez DPH ale musí být odběratel plátcem DPH.

Máte jiný názor? Reagujte...

Je zdravotní a sociální pojištění náklad?

Prosím o potvrzení či vyvrácení následujícího. Náklady na zdravotní a sociální pojištění nejsou náklady pro daňové účely pro OSVČ a je jedno, zda se náklady vykazují skutečné, nebo procentem.

Odpověděl/a: Jaromír (neregistrovaný)

Ano, je to tak. Náklady na sociální a zdravotní se do daňového přiznání nezapočítávají a je jedno, jestli jsou procentem, nebo skutečné.

Máte jiný názor? Reagujte...

Podmínky pro otevření penzionu

Chtěl bych se zeptat, jaké náležitosti jsou potřeba pro otevření rodinného penzionu. Penzion by měl mít jen 8 pokojů. „Živnostenský list” na ubytovací služby mám. Na finančním úřadě jsem registrovaný. Kde všude je potřeba dále se zaregistrovat?

skoleni_15_4

Odpověděl/a: Eliška (neregistrovaný)

Zajděte si na vaši zdravotní pojišťovnu, na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) podat přihlášky. Pokud nemáte ještě příjem ze zaměstnání, tak určitě. Zajisté vám musí projít penzionem také „hygiena“.

Máte jiný názor? Reagujte...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).